HS:n tiedot: Hallitus tarjoaa yrittäjille poikkeuksellisesti mahdollisuuden työttömyystukeen

Väliaikaisen muutoksen tarkoituksena on turvata tulojaan menettävien yrittäjien toimeentulo koronaviruskriisin aikana. Hallitus esittelee HS:n tietojen mukaan perjantaina myös laajahkon rahoituspaketin yrityksille.

| Päivitetty

Hallitus aikoo päästää yrittäjät väliaikaisesti työttömyysturvan piiriin. HS:n saamien tietojen mukaan asiasta on jo valmisteltu esitystä työ- ja elinkeinoministeriössä.

Tarkoituksena on tukea yrittäjiä, joiden tulot putoavat koronaviruksen aiheuttaman kriisin vuoksi. Normaalisti päätoimiset yrittäjät eivät ole oikeutettuja työttömyystukiin, vaan tuen saaminen edellyttää yritystoiminnan lopettamista.

Muutos on osa yrittäjille ja yrityksille suunnattua tukipakettia, joka hallituksen on määrä esitellä perjantaina.

HS:n lähteiden mukaan luvassa on myös laajahko rahoituspaketti yrityksille. Arvonlisäveron maksua lykätään, ja joidenkin tuotteiden veroa saatetaan väliaikaisesti alentaa.

Lisäksi tarkoitus on kasvattaa valtion erityisrahoituslaitoksen Finnveran lainavaltuuksia pienille ja keskisuurille yrityksille 4,2 miljardista eurosta todennäköisesti kymmeneen miljardiin euroon. Hallituksessa on keskusteltu myös kahdeksasta miljardista eurosta.

Väliaikainen mahdollisuus työttömyystukeen on keskeinen keino esimerkiksi yksinyrittäjien ja itsensätyöllistäjien auttamiseen.

Hallituksen mallissa yrittäjä ilmoittaisi itse tulojensa pudonneen. Tämän jälkeen hän olisi määräaikaisesti oikeutettu niin sanottuun soviteltuun työttömyysetuuteen: jos yrittäjällä on yhä tuloja, ne pienentävät työttömyystuen määrää.

HS:n tietojen mukaan auki on yhä se, vastaako tuen enimmäissuuruus työmarkkinatukea vai voisivatko yrittäjät saada ansiosidonnaista työttömyysetuutta.

Työmarkkinatuen suuruus on 724 euroa kuukaudessa. Ansiosidonnainen tuki taas voisi olla suurempi, sillä se olisi sidottu yrittäjän yel-eläkevakuutuksessa ilmoittamiin tuloihin.

Hallituksen malli on joka tapauksessa lähellä etujärjestö Suomen Yrittäjien keskiviikkona esittämää mallia.

Suomen Yrittäjien esityksessä yrittäjät päästettäisiin ainakin neljäksi kuukaudeksi työmarkkinatuen piiriin. Järjestön mukaan muutos maksaisi valtiolle enimmillään 600 miljoonaa euroa.

Hallituksessa koetaan, että valmisteilla olevan esityksen korkeasta hintalapusta huolimatta sen tekeminen on välttämätöntä. Ilman tukia lukuisten yrittäjien toimeentulo voi romahtaa.

Työmarkkinajärjestöt esittivät keskiviikkona solmimassaan sopimuksessa keinoja yritysten tilanteen helpottamiseksi. Järjestöjen yksi keskeisistä ehdotuksista hallitukselle on, että yrityksille annetaan koronakriisin vuoksi mahdollisuus lomauttaa työntekijöitä tavallista nopeammin.

Hallitus kirjoittaa parhaillaan lakia, joka laajentaa työmarkkinajärjestöjen sopimuksen koskemaan myös niin sanotuissa järjestäytymättömissä yrityksissä toimivia työntekijöitä.

Yksi kysymys on, pystyvätkö työttömyyskassat käsittelemään työttömyysetuushakemuksia riittävän nopeasti. Ruuhkat voivat kasvaa suuriksi, kun tukia hakevat samaan aikaan lukuisat lomautetut palkansaajat ja tulonsa menettäneet yrittäjät.

Kaiken kaikkiaan hallituksen perjantain esittelemät toimet tulevat olemaan useiden miljardien eurojen luokkaa.

Poikkeustoimien päämäärä on, etteivät yritykset ajautuisi konkurssiin ennen kuin koronaviruksen aiheuttama talouden notkahdus on ohi.

Finnveran lainavaltuuksien kasvattamisen lisäksi on mahdollista, että Suomen Pankki ja Valtion eläkerahasto Ver lisäävät yrityslainojen ostoa entisestään. Verin ja Suomen Pankin tukiostot helpottavat kassakriisiin joutuneita yrityksiä.

Paketin jälkeen pulaa lainarahasta tuskin on. Sen sijaan ongelmaksi voi muodostua, etteivät pankit ja Finnvera kykene käsittelemään kaikkia hakemuksia. Pankit eivät myöskään ota helposti asiakkaita, jotka eivät ole aikaisemmin olleet heidän laina-asiakkaita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat