Valmiuslaille sinetti – Eduskunta päätti, että soveltamisasetukset saavat jäädä voimaan

Kouluruokailun järjestäminen mietitytti perustuslakivaliokuntaa. Kyselytunnilla hallitukselta tivattiin ikäihmisten ja yrittäjien asemasta koronaviruksen jyllätessä.

19.3.2020 11:37 | Päivitetty 19.3.2020 20:57

Eduskunnan täysistunto päätti torstai-iltana, että valmiuslain soveltamisasetukset saavat jäädä voimaan perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaisesti.

Perustuslakivaliokunta antoi aiemmin torstaina vihreää valoa kahdelle valmiuslain soveltamisasetukselle. Yhden asetuksen, eli varhaiskasvatuksen ja koulutuksen rajoituksia koskevan asetuksen kohdalla valiokunta päätti kuitenkin ottaa työskentelylleen lisäaikaa, eikä siunannut asetusta lopullisesti. Tältä osin eduskunta käsittelee asiaa vielä myöhemmin.

”Kaksi asetusta menee eteenpäin, yksi vaatii vielä lisätarkastelua”, valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) sanoi aiemmin päivällä tiedotustilaisuudessa.

Eduskunnan siunaamat asetukset koskevat kunnan oikeutta poiketa terveydenhuollon kiireettömän hoidon määräajoista ja väliaikaisia poikkeuksia vuosilomalakiin, työaikalakiin ja työsopimuslakiin.

Valmiuslailla rajoitetaan kansalaisten vapauksia ja yhteiskunnan toimintoja koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sen käyttöönotto on historiallista, sillä lakia ei ole käytetty kertaakaan aiemmin rauhan aikana.

Lain käyttöönottoasetukset tulivat voimaan jo aiemmin, ja eduskunnan työssä on kyse jälkitarkastuksesta. Jälkitarkastuksen tarkoitus on varmistaa, että lainsäädännön ylilyönneiltä vältytään poikkeusoloissa.

Ojala-Niemelä totesikin, että koulutusta koskevan asetuksen käsittelyyn otettiin aikaa, koska se oli mahdollista ja valiokunnan keskusteluissa jäi avoimia kysymyksiä.

Keskustelua käytiin esimerkiksi kouluruokailusta, joka periaatteessa on oppilaiden oikeus. Sen järjestämistä silloin, kun oppilaat ovat viruksen takia etäopetuksessa, ei kuitenkaan ole pidetty järkevänä.

Sivistysvaliokunta huomautti omassa lausunnossaan, että kouluateria kuuluu perusoikeutena turvattuun maksuttomaan opetukseen. Se piti tärkeänä, että perustuslakivaliokunta arvioi, miten oikeutta on mahdollista rajata poikkeusoloissa. Ruokailun pois jättäminen voi syventää lapsiperheiden köyhyyttä, se totesi.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunta keskusteli esimerkiksi eväspusseista tai muusta eväsjakelusta.

”Mutta senkin pitäisi olla sellaista ettei se aiheuttaisi jonoja”, hän sanoi.

Eduskunta hyväksyi jo keskiviikkoiltana valmiuslain niin sanotut käyttöönottoasetukset lukuun ottamatta yhtä perustuslakivaliokunnan hylkäämää pykälää. Torstaina käsitellyillä soveltamisasetuksilla määritellään tarkemmin se, miten yksityiskohtaisesti valmiuslain toimivaltuuksia käytetään.

Keskustelu koronaviruksesta jatkui torstaina vireänä myös eduskunnan kyselytunnilla. Esimerkiksi yli 70-vuotiaiden kotiin eristettyjen kansalaisten tilanne ja viruksen talousvaikutukset huolestuttivat oppositiota.

Tunnelma istuntosalissa oli poikkeuksellinen, sillä paikalla oli murto-osa edustajista. Istuntojärjestelyjä muutettiin toistaiseksi koronaviruksen vuoksi siten, että vain neljäsosa edustajista on kerrallaan paikalla. Muut seuraavat istuntoa etänä.

Oppositiopuolue kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko vaati hallitukselta selvyyttä siihen, kuinka se aikoo taata avun niille koronaviruksen vuoksi kotiin eristetyille ikäihmisille, joilla ei ole apua omasta takaa tarjolla. Risikko ehdotti, että tällaisille vanhuksille voitaisiin tarjota palvelusetelejä asiointiapuun.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) lupasi, että hallitus esittelee perjantaina keinoja, joilla ikäihmisiä tuetaan.

Oppositiopuolue perussuomalaisten Ville Tavio puolestaan kysyi, voisiko Suomi ottaa käyttöön samanlaisen järjestelyn kuin Ruotsi, jossa yritysten alv-maksut jäädytettäisiin.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk) mukaan hallitus on harkinnut tätä. Suomen ja Ruotsin verojärjestelmien eroavaisuuksien vuoksi juuri samanlainen järjestely ei kuitenkaan ole riittävän nopealla aikataululla mahdollinen.

Kulmuni lupasi silti yrityksille merkittävää lisää tukea. Hallituksen odotetaan esittelevän uusia taloustoimia perjantaina.

Kokoomuksen Kai Mykkänen tarttui niin ikään yrittäjien asemaan ja kysyi, voisivatko kokoaikaiset yksinyrittäjät päästä kiinni soviteltuun päivärahaan kuten sivutoimiset yrittäjät.

HS kertoi aiemmin, että hallitus aikoisi päästää yrittäjät väliaikaisesti työttömyysturvan piiriin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ei vastannut Mykkäsen kysymykseen suoraan, mutta totesi, että huoli yrittäjien ahdingosta on yhteinen.

”Katsomme kaikki välineet, mitä meillä on näiden ihmisten auttamiseksi”, Marin lupasi.

Oikaisu: Jutussa viitattiin aiemmin Krista Kiuruun sosiaali- ja terveysministerinä. Hän on perhe- ja peruspalveluministeri.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) ja varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) valiokunnan tiedotustilaisuudessa eduskunnassa Helsingissä keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat