Pääministeri Sanna Marin vetoaa HS:n haastattelussa kaikkiin suomalaisiin: Valtio ei voi yksin ratkaista koko kriisiä

Marin sanoo, että edessä ovat kovemmat liikkumisrajoitukset, jos ihmiset eivät noudata ohjeita.

Suomen pääministeri Sanna Marin.

20.3.2020 20:29

Pääministeri Sanna Marin (sd) vetoaa yrityksiin, yhteisöihin ja kansalaisiin, jotta kaikki tekisivät kaikkensa koronaviruksen aiheuttaman kriisin helpottamiseksi.

”Kaikkien on joustettava. Kokonaisuutta ei ole mahdollista ratkaista ja rahoittaa yksin valtion toimesta”, Marin sanoo HS:n haastattelussa, joka julkaistaan kokonaisuudessaan viikonloppuna.

Eniten hallitus on tukenut yrityksiä varmistamalla niiden rahoituksen jatkumisen valtiontakuilla ja toiseksi eniten vähentämällä niiden kuluja. Suoria tukia on toistaiseksi ollut vähän.

Perjantaina hallitus nosti Finnveran takausmahdollisuudet entisestä kahdesta miljardista eurosta 12 miljardiin euroon.

Marinin mielestä esimerkiksi vuokranantajien pitäisi tulla nyt yrittäjiä vastaan. ”Etenkin pienille yrityksille iso kuluerä ovat tilavuokrat.”

”Tiedän, että työ- ja elinkeinoministeriön puolella käydään jo keskusteluja suurten vuokranantajien kanssa, jotta saataisiin helpotusta myös tälle puolelle”, Marin sanoo.

”Heidän pitäisi joustaa ja ymmärtää olla perimättä nyt vuokria, etteivät yritykset mene nurin.”

”Olen keskustellut asiasta myös työmarkkinajärjestöjen kanssa, koska heidän edustajiaan istuu eläkeyhtiöiden hallinnoissa. Eläkeyhtiöt ovat isoja vuokranantajia. Olen vedonnut, että kaikki toimisivat niin, etteivät firmat menisi konkurssiin.”

Marin sanoo, että valtio käy nyt keskusteluja kaikkien keskeisten toimijoiden kuten pankkien ja vuokranantajien kanssa.

”Olemme tässä tilanteessa yhdessä. Siis me kaikki, valtio, yksityinen sektori, kolmas sektori. Meidän ihan kaikkien pitää toimia niin, että tästä selvitään.”

Marin sanoo, että perjantaina julkistettu taloustukipaketti tulee saamaan jatkoa. Hän sanoo, että valtio toimii nopeasti, mutta se ei voi hätiköidä.

”Sosiaalisessa mediassa voi vaatia mitä tahansa kahdessa sekunnissa, mutta eihän hallitus voi toimia kahdessa sekunnissa. Meidän pitää valmistella kaikki toimet ja lait. Se vie aikaa, vaikka toimitaankin niin ripeästi kuin mahdollista. Olemme tehneet vuorokausien ympäri työtä, jotta ongelmia saadaan ratkaistua.”

Marin vetoaa jälleen kerran myös kansalaisiin, että he ottaisivat ohjeet ja suositukset todesta.

”Vasta jälkikäteen näemme senkin, toimivatko ihmiset riittävästi ohjeiden mukaisesti. Itse haluan ajatella, että suomalaiset ovat vastuullisia ja noudattavat ohjeita ja suosituksia. Jos he eivät noudata, joudumme ottamaan valmiuslaista vieläkin kovempia toimia käyttöön ja rajoittamaan liikkumista.”

Ohjeilla hän tarkoittaa sitä, että ihan kaikkien pitää välttää sosiaalisia kontakteja, jotta tauti ei leviäisi liian nopeasti. Taudin leviämistä halutaan pitkittää, jotta terveydenhoitojärjestelmä kestää. Kyse ei ole vain siitä, että ihmiset suojelevat itseään olemalla kotona, vaan mitä enemmän sosiaalisia kontakteja on, sitä enemmän tulee tartuntoja ylipäätään, ja näin vaarannamme riskiryhmiin kuuluvien terveyden.

”Tämän takia oli erittäin arvokasta, että myös presidentti perjantaina vahvasti vetosi, että ihmiset tottelevat ohjeita.”

Marin ymmärtää, että ihmisten pitää käydä apteekissa ja kaupassa. ”Ymmärrän, että ihmisten on toki haettava ruokaa ja lääkkeitä, jos heillä ei ole apua tähän. Sosiaali- ja terveysministeriössä ja kunnissa pohditaan parhaillaan, miten riskiryhmiä voidaan auttaa. Tulossa on lisää toimia.”

Hän sanoo, ettei tiedä valmistelun yksityiskohtia. ”Ei pääministeri mikromanageroi jokaista yksityiskohtaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat