Helsingin katukuvassa nähtiin menneellä viikolla dramaattisin muutos sitten sotien, arvioi pormestari Jan Vapaavuori (kok). Myymälät, ravintolat, museot ja liikuntapaikat ovat sulkeneet oviaan ja kaupungin syke on vaimennut.
Koronavirus myllää paitsi helsinkiläisten arjen, myös Helsingin ja muiden kaupunkien sekä kuntien talouden.
”Meille tulee massiivinen kuntatalouden kriisi”, Vapaavuori sanoo HS:lle.
Hän peräänkuuluttaa Sanna Marinin (sd) hallitukselta merkittäviä tukitoimia kuntien auttamiseksi.
Kunnat olivat ahtaalla jo ennen viruksen aiheuttamaa notkahdusta. Nyt talousahdinko syvenee vauhdilla entisestään.
Kun yritykset sulkevat oviaan ja työntekijöitä lomautetaan, kuntavero- ja yhteisöverotulot supistuvat. Kulttuuritapahtumien peruminen syö myyntituloja, HSL:n lipputulot pienenevät ja yrityksiltä jää saamatta vuokratuloja.
”Vaikka tarkkoja lukuja ei kukaan vielä pystykään sanomaan, koronakriisin aiheuttama tulonmenetys kunnille on miljardiluokkaa.”
Kuntaliitto julkisti sunnuntaina ensiarvion, jonka mukaan koronavirus heikentää kuntataloutta tänä vuonna vähintään 1,5 miljardia euroa.
Helsinki on tunnetusti ollut muita alueita paremmassa asemassa. Viime vuonna pääkaupungin tilinpäätös oli 377 miljoonaa euroa voitollinen, vaikka enemmistö Suomen kunnista teki tappiota.
Vapaavuori sanoo, että historia on kuitenkin osoittanut talouden notkahdusten osuvan nopeimmin nimenomaan suuriin kaupunkeihin. Lopulta kaupungit myös toipuvat nopeiten.
Tämänkertainen kriisi iskee suuriin kaupunkeihin erityisen kovaa, koska palvelut ja matkailu sakkaavat. Vapaavuori sanoo, että hänen tietojensa mukaan Uudellamaalla on ilmoitettu yt-neuvotteluista, jotka voivat johtaa 70 000 ihmisen lomautukseen.
”Oma veikkaukseni on, että Suomen bruttokansantuote supistuu tänä vuonna kymmenen prosenttia. Mutta vaikka arvioisi sen maltillisesti supistuvan vain joitain prosentteja, verotulot pienenisivät tuntuvasti. Pelkästään se vie Helsinginkin kirkkaasti pakkaselle tänä vuonna.”
Samaan aikaan kuntien ja kuntayhtymien menot kasvavat etenkin terveydenhuollossa.
Kuntaliiton arvion mukaan noin puolet kuntatalouden heikentymisestä tänä vuonna aiheutuu tulojen pienenemisestä ja puolet menojen kasvusta.
”On itsestään selvää, että koko kuntasektori tarvitsee valtiolta massiivisesti tukea. On hyvä muistaa, että kunnat ja niiden kuntayhtymät hoitavat koronaviruspotilaat”, Vapaavuori sanoo.
Hallitus on jo luvannut kunnille apua.
Lauantaina kuntaministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi hallituksen päättäneen kuntien tukemisesta. Ensimmäiset toimet on määrä julkistaa tiedotustilaisuudessa maanantaina.
Sirpa Paatero kyselytunnilla.
Sen Paatero jo sanoi, että verojenmaksun lykkäämisen aiheuttamat menetykset korvataan kunnille viipymättä. Yrityksillä on kriisin vuoksi mahdollisuus hakea veroihinsa lykkäyksiä kevään yli. Se voi lykätä myös kuntien verotuloja.
Hallituksen perjantaina julkistama tukipaketti yksityiselle sektorille oli Vapaavuoren mielestä alimitoitettu.
”Pelkään, että kuntatalouden puolella tapahtuu samoin.”
Marin ja Paatero ovat kehottaneet kuntia pidättäytymään lomautuksista ja irtisanomisista koronaviruskriisin vuoksi. Tällainen kunnilta toivottu ”poikkeuksellinen vastuunkanto” lisää Vapaavuoren mukaan entisestään tarvetta tukea kuntia reippaasti.
Tukemisen keinoihin pormestari ei kuitenkaan halua ottaa kantaa.
”Olennaista on se, että valtio osoittaisi aidosti ymmärtäneensä kuntatalouden kriittisen tilan ja kuntasektorin merkityksen kriisin hoitamisessa. Hallituksen viestin tulisi olla riittävän vahva.”
Vapaavuori haluaa hallituksen ja kuntasektorin välille lisää vuoropuhelua. Hän sanoo, että keskusteluyhteys valtion ja suurimpien kaupunkien välillä ei ole tyydyttävällä tasolla.
”On tärkeää ymmärtää, että julkinen sektori on kokonaisuus. Kunnat ja kaupungit panevat toimeen käytännössä kaikki valtiovallan päätökset ja hoitavat koronaviruspotilaat. On hyvin pitkälle kuntien kontolla, että muutkin palvelut toimivat kriisioloissakin ja että kehitetään vielä uusia kriisin edellyttämiä toimia.”
Vapaavuoren mukaan valtio on käynyt hyvää vuoropuhelua yksityisen sektorin ja työmarkkinaosapuolten kanssa.
”Sitä suuremmalla syyllä sitä pitäisi käydä myös kuntasektorin kanssa. Totta kai ymmärrän, että hallituksella on ollut tässä kriisissä valtava määrä päälle kaatuvia asioita. Siitä huolimatta valtion ja kuntien kohtalonyhteys pitäisi nyt tiedostaa vahvemmin.”
Fakta
Koronavirus runtelee Suomen taloutta
■ Koronaviruspandemia aiheuttaa Suomeen todennäköisesi pahan taantuman.
■ Taloudessa sekä kysyntä että tarjonta supistuvat voimakkaasti kotimaisten ja ulkomaisten poikkeustoimien takia.
■ Suomen Pankki pitää todennäköisenä, että talous supistuu tänä vuonna neljä prosenttia.
■ Elinkeinoelämän tutkimuslaitos arvioi, että talous supistuu todennäköisesti viisi prosenttia.
■ Kuntaliiton ensiarvion mukaan koronavirus heikentää kuntataloutta tänä vuonna vähintään 1,5 miljardia euroa.
■ Viime vuonna kolme neljästä kunnasta teki tappiollisen tuloksen.