Hallitus valmistelee Uudenmaan eristämistä – Ravintolat kiinni, mutta ulosmyynti sallittaisiin - Politiikka | HS.fi

Hallitus valmistelee Uudenmaan eristämistä – Ravintolat kiinni, mutta ulosmyynti sallittaisiin

Eduskuntapuolueet olivat koolla Säätytalolla saamassa tietoa hallituksen suunnittelemista liikkumisen ja ravintolatoiminnan rajoituksista. Hallitus sai tukea uusille toimille.

Pääministeri Sanna Marin poistui tiistaina iltapäivällä Säätytalolta.­

24.3.2020 10:25 | Päivitetty 24.3.2020 17:52

Hallitus valmistelee Uudenmaan eristämistä muusta maasta koronaviruksen takia. Lisäksi tarkoitus on sulkea ravintoloita.

Hallitus kertoi Uudenmaan eristämiseen ja ravintolatoimintaan liittyvistä suunnitelmista eduskuntapuolueiden johtajille, jotka olivat koolla Säätytalolla kello 10:stä lähtien.

HS:n tietojen mukaan kokouksessa oli keskusteltu myös yhä auki olevista kauppakeskuksista. Hallitus oli kertonut, että niiden sulkemista selvitetään. Tällä viikolla asiasta ei ole tiettävästi tulossa lakiesitystä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) vahvisti kokouksen jälkeen, että hallitus aikoo sulkea ”ravintoloita, kuppiloita ja vastaavia tiloja, joissa sosiaalista kontaktia esiintyy”. Hänen mukaansa myös ala itse on toivonut selkeämpiä ohjeita.

HS:n tietojen mukaan noutoannosten myynti jäisi mutta missään ravintoloissa ei saisi enää syödä.

Lisäksi Uudenmaan alueen eristämiseen on Marinin mukaan vahvat perusteet ja selkeä tarve.

”Mutta se on lainsäädännöllisesti äärimmäisen haastava toteuttaa. Teemme valmistelutyötä, että tämänkin asian osalta voidaan edetä.”

Uudenmaan tai sen osan eristäminen ei ole kovin helppoa. Teiden yhteyteen pitäisi rakentaa väliaikaisia tulleja, mutta kaikkien tieosuuksien nopea sulkeminen on todella vaikeaa.

HS:n tietojen mukaan esimerkiksi työssäkäynti maakuntarajojen yli olisi edelleen mahdollista, joten pelkkä betoniporsaiden levittely teille ei riitä, vaan tarvitaan miehitettyjä valvontapisteitä.

Tilastokeskuksen mukaan maakuntien välistä työmatkapendelöintiä on eniten juuri Uudellamaalla. Vuonna 2017 kaikkiaan noin 50 000 työntekijää pendelöi Uudellemaalle ja yli 20 000 sieltä muualle.

Myös pehmeämpi vaihtoehto on mahdollinen. Poliisi saattaa lähteä liikkeelle lievimmästä vaihtoehdosta niin, että liikkumisrajoitus julistetaan ja sen tehoa seurataan.

Poliisi ei siis tässä vaihtoehdossa pystyttäisi tiesulkuja vaan luottaisi kansalaisten itsekuriin. Poliisi valvoisi kulkurajoituksia normaalin liikennevalvonnan yhteydessä.

Toinen vaihtoehto on tiesulkujen rakentaminen, autojen pysäyttäminen ja paperien tarkastaminen. Terveydenhoitoalan sekä muiden kriittisten alojen työmatka- ja tavaraliikenteen pitäisi päästä kulkemaan edelleen. Jos eristäminen jatkuu pitkään, poliisi tarvitsee Puolustusvoimien apua.

Oma merkityksensä on silläkin, että ravintolat ja muut viihdekeskukset sulkevat ovensa. Silloin kulkemisen valvontaan ei tarvita niin paljon poliiseja kuin tarvittaisiin ravintoloiden ollessa auki.

HS:n tietojen mukaan eduskuntapuolueiden tapaamisessa tiistaina Säätytalolla ei puhuttu mitään Uudenmaan sulkemisen käytännön toteutuksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo Säätytalolla.­

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi kokouksen jälkeen, että Uusimaa olisi teoreettisesti mahdollista saada eristyksiin perjantaina. Orpo oli itse kysynyt tätä.

”Tämä olisi äärettömän tärkeää, jotta viikonloppuna ihmiset liikkuisivat vähemmän.”

HS:n virkamieslähteet vahvistavat Orpon käsityksen siitä, että laki on mahdollista saada voimaan perjantaihin mennessä.

Valmiuslain 118. pykälän mukaan valtioneuvoston asetuksella voidaan poikkeusoloissa enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan ”kieltää oikeus oleskella ja liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella taikka rajoittaa niitä, jos se on välttämätöntä ihmisten henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi”.

Periaatteessa hallitus voisi tuoda liikkumiskiellon voimaan kiireellisellä menettelyllä vaikka heti, kun asetus on valmis.

Näin hallitus teki viime viikolla asettaessaan kiireellisesti voimaan lääkemarkkinoita koskevan käyttöönotto- ja soveltamisasetuksen.

Ihmisten liikkumisen rajoittaminen liittyy kuitenkin aivan keskeiseen perusoikeuteen toisin kuin lääkkeiden saanti.

Tämän takia hallitus tuskin ohittaa eduskunnan ja asettaa sen voimaan ilman että lainsäätäjä eli eduskunta on sen etukäteen käsitellyt. Kyseessä olisi perusoikeuksien kunnioittamisen kannalta vaarallinen ennakkotapaus, joka voitaisiin tulkita lainsäätäjän toimivallan väheksymiseksi.

Kokoomuksen Kai Mykkäsen mukaan on monia työtehtäviä, joihin pitää pystyä matkustamaan maakuntarajan yli.

”Oleellista on se, että kaikki ei-välttämätön liikkuminen Uudenmaan maakuntarajalla pystyttäisiin välttämään. Tarpeellista työtä eikä tavarankuljetuksia ei ole tarkoitus estää.”

Puolueet olivat valmiita lisärajoituksiin. Tavoite on pääministeri Marinin mukaan se, että hallitus voisi antaa rajoituksista esitykset eduskunnalle keskiviikkona. Vielä tiistaina se ei onnistu. Hallitus jatkaa neuvotteluaan eduskunnan istunnon jälkeen kello 16:n aikoihin.

”Meillä löytyi yhteistä parlamentaarista halua, tahoa ja kykyä viedä näitä rajoitustoimia eteenpäin”, Marin sanoi kokouksen jälkeen.

”Hallituksella on valmiutta edetä liikkumista koskevien rajoitusten kanssa”, arvioi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kokouksen jälkeen.

Lindtmanin mukaan hallituksella ja kaikilla puolueilla on halu edetä myös ravintoloiden kanssa nopeasti.

”Valmiuslaki ei anna välineitä tähän, vaan on edettävä normaalin lainsäädännön puitteissa. Se valmistelu on parhaillaan käynnissä työ- ja elinkeinoministeriössä. Heti kun lakiesitys saadaan, me eduskunnassa käsittelemme sen ripeästi.”

Lindtman sanoi, että uudet rajoitukset on mahdollista saada voimaan vielä tällä viikolla, jos ne tulevat eduskunnan käsittelyyn keskiviikkona.

Petteri Orpo sanoi olevansa pettynyt siihen, että lakiesityksiä liikkumisrajoituksista ei ollut hallituksella vielä valmiina.

Orpon mukaan kokouksessa esiintyneet sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijat antoivat huomattavasti vakavamman viestin koronavirustilanteesta kuin vielä 12 päivää sitten, kun eduskuntapuolueita informoitiin edellisen kerran.

”Perusteet täyttyvät. Ei tarvinnut kinata siitä, kuinka vakava asia on.”

HS:n tietojen mukaan THL:n tilannearvio synkentyi selvästi viikonlopun aikana. Uudessa arviossa on laskettu se, kuinka paljon ulkomailta Suomeen palaavat suomalaiset pahentavat tilannetta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mykkäsen mukaan on pöyristyttävää, ettei Helsinki-Vantaan lentoasemalta tulevien karanteenia ole saatu kuntoon tehokkaammin. Kokouksessa oli kerrottu, että Uudenmaan tautitilanne on heikentynyt juuri palaavien matkustajien takia.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson saapumassa Säätytalolle tiistaiaamuna.­

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan tiistain kokouksessa vallitsi asioista laaja yhteisymmärrys.

”Suomessa lainsäädäntö on jäykkää ja sellaiset toimet, joihin pystytään muualla maailmassa menemään nopeasti, ottavat aikaa”, Halla-aho sanoi kokouksen jälkeen.

Ravintoloihin liittyviä rajoituksia valmistelee työ- ja elinkeinoministeriö, kertoi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) HS:lle maanantaina.

Tulossa saattaa olla muutoksia lakiin majoitus- ja ravitsemistoiminnasta. Toisaalta hallitus voi tuoda eduskuntaan erillisen poikkeuslain, jonka perusteella viranomaisen on mahdollista poiketa majoitus- ja ravitsemistoimintaa säätelevästä laista ja sulkea ravintoloita.

Sen sijaan mahdollisten liikkumisrajoitusten asettamiseen tarvitaan valmiuslain pykälän 118 käyttöönottoa. Liikkuminen kuuluu Suomen perustuslain määrittelemiin ihmisten perusoikeuksiin.

”Se on järeä työkalu. Valmiuslaki lähtee siitä, että ensisijaisesti käytetään normaalia lainsäädäntöä niin pitkälle kuin on mahdollista ja vain niissä tapauksissa, joissa osoittautuu, että normaali lainsäädäntö ei riitä, valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön. Ja jos se on välttämätöntä ihmisten henkeä ja terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi”, Henriksson sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat