HS kokosi yhteen, mitä kahviloiden, ravintoloiden ja pubien sulkeminen käytännössä tarkoittaa – rajoitus voimaan ehkä jo lauantaina

Alas ei saa istahtaa, mutta ruokaa saa edelleen ostaa mukaan.

Ravintolat olisivat jatkossa auki vain noudoille ja kuljetuksille.

| Päivitetty

Hallitus sulkee ravintolat ja kahvilat ja pubit.

Mitä hallituksen noin 11-sivuinen lakiehdotus käytännössä tarkoittaa?

Ainakin tätä:

# Ravintolaan ei voi jäädä istumaan.

# Ruokaa saa edelleen ostaa mukaan.

# Keittiötä saa pitää vapaasti auki mihin aikaan tahtoo.

# Rajoitus on väliaikainen ja voimassa toukokuun loppuun.

# Työpaikkaruokaloiden toiminta sallitaan.

# Hallitus aikoo tukea yrittäjiä jotenkin.

Hallitus siis sulkee kaikenlaiset ravintolat, kuppilat ja kahvilat ruokailulta ja muulta istuskelulta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Lait on tarkoitus saada läpi eduskunnasta jo tämän viikon lauantaina eli rajoitukset tulevat voimaan nopeasti.

Laki pitää ravintolat kiinni 31. toukokuuta asti.

”Mutta hallitus korostaa, että jos rajoitus on mahdollista purkaa aiemmin, olemme siihen valmiita. Halusimme luoda kuitenkin ravintoloille näkymän ja antaa päivämäärän, jotta yritykset voivat tähän varautua”, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) tiistai-iltana Säätytalon ulkopuolella.

Työministeri Tuula Haataisen (sd) mukaan ravintolat ja muut kuppilat suljetaan sillä tavalla, että niihin ei saa enää jäädä sisään istumaan ja syömään. Ravintoloille kuitenkin sallitaan ruuan myyminen asiakkaan mukaan.

”Ruokaa saa noutaa. Eli keittiö voi toimia, mutta yhdessä ei voi jäädä syömään, koska tauti tarttuu lähikontaktissa”, Haatainen kertoi.

Pääministeri Marin kertoi, että työ- ja elinkeinoministeriö oli tehnyt tiistaina kovan puristuksen niin, että hallituksen tahto ravintoloiden sulkemisesta oli saatu puristettu hallituksen lakiesityksen muotoon, ja hallitus ehti itse käsitellä asian.

Ripeytetty aikataulu tarkoittaa, että hallituksen lakiehdotus viedään eduskuntaan vielä tänään tiistaina. Eduskunnasta on jo kerrottu, että eduskunta ehtii sen myös ottaa käsittelyyn.

”On mahdollista, että se saadaan jo lähetekeskusteluunkin tänään”, Marin arvioi.

Eduskunnan pitää käsitellä asiat tietyssä järjestyksessä: lähetekeskustelu, ensimmäinen käsittely, toinen käsittely. Siksi asioita ei saada eduskunnassa päätetty vuorokaudessa.

Nyt kun hallituksen lakiesitys saadaan eduskuntaan jo tiistaina, eduskunta voi hyväksyä ravintolat sulkevan lain jo lauantaina.

Pääministeri Marinin mukaan yrittäjiä pyritään auttamaan. Miten, se on vielä auki. Hallitus etsii vielä välineitä auttaa yrittäjiä, etteivät nämä menettäisi ravintoloitaan rajoitusten aikana. Hallitus haluaa kohdentaa avun erityisesti pienyrittäjille.

”Vielä meillä ei ole niitä välineitä, mutta tahto on aivan ilmeinen”, Marin painotti.

Helsingin Mikonkadulla sijaitseva seurusteluravintola oli sulkeutunut maanantaina. Muiden HOK-Elannon ravintoloiden tapaan henkilökuntaa on siirretty töihin ruokakauppoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat