HS:n tiedot: Liikkumista ollaan rajoittamassa Uudenmaan alueella molempiin suuntiin – Hallituksen tiedotustilaisuus noin 21.30 - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajoitukset

HS:n tiedot: Liikkumista ollaan rajoittamassa Uudenmaan alueella molempiin suuntiin – Hallituksen tiedotustilaisuus noin 21.30

Uudenmaan sulkeminen on osoittautunut vaikeaksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoivat tiistai-iltana ravintoloille asetettavista uusista rajoituksista. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 25.3. 11:50, Päivitetty 25.3. 21:16

Hallitus valmistelee parhaillaan pikavauhtia valmiuslain asetusta, jonka perusteella Suomessa rajoitetaan merkittävästi ihmisten vapaata liikkumista Uudenmaan rajojen yli. Tarkoituksena on hillitä koronavirustartuntoja.

HS:n tietojen mukaan rajoitus koskisi niin Uudeltamaalta lähteviä että Uudellemaalle saapuvia. Rajoitus koskisi koko Uuttamaata.

Uudellamaalla asuvat saisivat palata kotiosoitteensa.

Hallitus ei kuitenkaan ole vielä päättänyt mistään, vaan HS:n tiedot perustavat valmistelun eilisillan ja aamupäivän tilanteeseen.

Myös työperäisen liikkumisen rajoittamisesta on puhuttu, mutta iltapäivän tietojen mukaan näin ei tehtäisi.

Sen sijaan hallitus ilmoittaisi, että vain välttämättömissä tapauksissa ihmiset menisivät työpaikoilleen. Tämä tarkoittaa etätyön suosimista, kuten nytkin hallitus on suosinut.

Esillä on ollut kaksi vaihtoehtoa. Joko kaikki työmatkustaminen sallitaan tai sitten vain välttämättömään työhön liikkuminen sallitaan. Sen sijaan mahdotonta lienee tehdä listaa ammattiryhmistä, joiden liikkuminen sallittaisiin tai kiellettäisiin.

Muutos tullaan tekemään aktivoimalla valmiuslain 118. pykälä. Esillä oli myös erillisen poikkeuslain säätäminen.

HS:n reaaliaikaisesti päivittyvä grafiikka seuraa, miten liikenne etenee Uudenmaan rajoilla normaaliin verrattuna:

HS:n tietojen mukaan esitys yritetään saada valmiiksi tänään, mutta se menee todennäköisesti myöhään. Lakiesityksestä halutaan kerralla saada sellainen, ettei sitä tarvitse eduskuntakäsittelyssä muuttaa, mikä pitkittäisi sen voimaantuloa.

Viisi hallituspuoluetta neuvottelee Uudenmaan sulkemisen perusteista ja toteutustavasta tänään keskiviikkona kello 18 alkaen.

Hallitus pitää tiedotustilaisuuden uusista toimista tämän illan aikana. HS näyttää sen suorassa lähetyksessä.

Hallituksella on joka tapauksessa yhä pyrkimys saada lait valmiiksi tällä viikolla.

Rajoituksiin päädyttiin viikonlopun aikana, sillä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n arvio on muuttunut. HS:n tietojen mukaan THL on saanut tarkempaa tietoa useista Euroopan maista siitä, kuinka todennäköisesti potilas tarvitsee kaikkein parasta tehohoitoa.

Uusien tietojen mukaan erityisesti riskiryhmien kohdalla tehokkainta tehohoitoa tarvitaan todennäköisemmin kuin aikaisemmin on ajateltu.

Uusien arvioiden mukaan Suomen tehohoitokapasiteetti voi loppua, jos tauti leviää koko maassa yhtä pahasti kuin pääkaupunkiseudulla nyt. Muualla tehohoitopaikkoja on vähemmän kuin Uudellamaalla.

Suomessa koronavirus ei ole vielä levinnyt kovin laajasti muualla kuin Uudellamaalla.

Lue täältä päivittyvä seuranta kaikista koronavirusuutisista.

Lue lisää: Näitä viittä näkökulmaa hallitus joutuu miettimään

Lue lisää: Liikkumisvapaus on keskeisiä ihmisoikeuksia

Lue lisää: Tämä Uudenmaan sulkemisen toteuttamisesta tiedetään nyt

Tänään etenee myös hallituksen lakiehdotus ravintoloiden, kahviloiden ja pubien sulkemiseksi.

Hallitus käsitteli lakiehdotuksen pikavauhtia eilen tiistaina. Ripeällä aikataululla lakiehdotus annettiin saman tien eduskuntaan, ja jopa lähetekeskustelu ehdittiin pitää myöhään tiistaina.

Lue lisää: Tätä ravintoloiden sulkeminen tarkoittaa

Eduskunnassa lait pitää käsitellä tiettyjen vaiheiden mukaan, siksi niitä ei päivässä saada voimaan.

Lähetekeskustelua seuraa valiokuntakäsittely. Se voi normaalisti kestää päiviä tai viikkoja, tai jopa kuukausia. Ravintolarajoituslaki aiotaan kuitenkin vetää valiokunnista läpi päivässä.

Mietinnön asiasta tekee talousvaliokunta, joka on paraikaa koolla. Ravintoloiden sulkeminen risteää monin tavoin Suomen ylimmän lain, perustuslain kanssa, sillä sulkemispäätöksellä puututaan sekä elinkeinonvapauteen että omaisuudensuojaan. Perustuslakivaliokunta antaa vielä tänään oman lausuntonsa asiasta.

Eduskunta ottaa asian käsittelyyn täysistuntoonsa vielä tänään iltapäivällä. Se mahdollistaa, että eduskunta voi äänestää ravintolat sulkevan lain voimaan jo lauantaina.

Lisäksi perustuslakivaliokunta käsittelee tänään kouluihin liittyvää asetusta. Hallitus yritti saada sitä eteenpäin jo viime viikolla. Asetukselle piti kuitenkin ottaa lisää aikaa, ja perjantaina hallitus muutti asetusta.

Liikkuminen|”Mitä ne tänne tulevat sitä tuomaan” – tuhannet uus­maalaiset ovat paenneet korona­virusta mökeilleen, ja nyt se uhkaa mökki­kuntien terveyden­huoltoa

Rajoitukset|Kaamos Heikon vanhemmat muuttavat saman katon alle, koska Uusimaa ehkä eristetään – Harri Virtasen työpaikka jäisi rajan toiselle puolelle

HS-analyysi|Näitä viittä asiaa hallitus joutuu pohtimaan, kun se päättää liikkumisrajoituksista

Ravintolat|HS kokosi yhteen, mitä kahviloiden, ravintoloiden ja pubien sulkeminen käytännössä tarkoittaa – rajoitus voimaan ehkä jo lauantaina