Poliitikot ovat hoitaneet koronaviruskriisiä yksimielisin päätöksin, mutta kriisin edetessä jännitteet alkavat kasvaa - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Puolueet

Poliitikot ovat hoitaneet koronaviruskriisiä yksimielisin päätöksin, mutta kriisin edetessä jännitteet alkavat kasvaa

Puolueiden kesken on eroja siinä, mitä toimia koronaviruksen rajaamiseksi pidetään oikeasuhtaisina. Myös taustajupina THL:n roolista kovenee.

Hallituksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina 20. maaliskuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Julkaistu: 25.3. 18:31

Hallitus ja eduskunta ovat tehneet koronaviruksen rajoittamistoimia pikavauhtia ja yksimielisesti, mutta kriisin edetessä sisäpoliittisia jännitteitä alkaa näkyä – niin hallituksen sisällä kuin hallituksen ja opposition välillä.

Nyt eletään vielä koronaviruskriisin alkuvaihetta, jossa rajoituksista on sovittu yksituumaisesti ja asiantuntija-arvioihin vedoten, mutta kriisin edetessä ja tilanteen synkentyessä yhtenäisyys joutuu lujille.

Hallituksen sisäisen keskustelun sävyerot näkyivät paikalla olleiden mukaan tiistaisissa keskusteluissa Säätytalolla, jossa paikalla oli kaikkien eduskuntapuolueiden johtoa.

Lähinnä kyse oli koronaviruksen tilannekuvasta ja tarvittavista rajoituksista. Varauksellisimpia äänenpainoja uusista rajoituksista kuultiin Rkp:n ja vasemmistoliiton taholta.

Rkp:n varauksellisuus johtunee osin siitä, että hallitusviisikkoon kuuluva puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) joutuu jo tehtävänsä puolesta olemaan se, joka muistuttaa esimerkiksi valmiuslain käyttöönoton poikkeuksellisuudesta.

Anna-Maja Henriksson Säätytalon ulkopuolella tiistaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Henriksson sanoi tiistaina HS:ssa, että ensisijaisesti käytetään normaalia lainsäädäntöä niin pitkälle kuin on mahdollista ja vain niissä tapauksissa, joissa osoittautuu, että normaali lainsäädäntö ei riitä, valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön. Lisäksi käyttöönoton on oltava välttämätöntä ihmisten henkeä ja terveyttä uhkaavan vaaran torjumiseksi.

Vasemmistoliitossa on puolestaan äänekkäimmin kannettu huolta siitä, että poikkeustilanteessakaan ei rymisteltäisi oikeusvaltioperiaatteiden ja demokraattisen päätöksenteon yli.

”Jotkut varmaan olisivat valmiita tekemään suurempia rajoituksia ja jotkut ehkä ovat varovaisempia ja haluaisivat seurata kehitystä”, hallituspuolueessa oleva poliitikko arvioi.

”Pieniä nyanssieroja on. Kaikki lienevät kuitenkin tyytyväisiä tähän mennessä tehtyihin rajoituksiin.”

Huomionarvoisinta silti on, että ääneen lausutut huolet eivät tarkoita sitä, että mikään hallituspuolueista olisi vastustanut uusia toimia. Kaikki ovat myös olleet yksimielisesti jo tehtyjen päätösten takana.

Ilmeisesti kulisseissa on kuitenkin ollut hallituspuolueiden kesken näkemyseroa ainakin siitä, millä vauhdilla olisi pitänyt edetä esimerkiksi ravintoloiden sulkemisen suhteen. Sosiaali- ja terveysministeriön ministerit Krista Kiuru (sd) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas) ajoivat niitä tiettävästi jo ensimmäisessä aallossa tulleisiin toimiin, kun nyt ne tulevat voimaan vasta tämän viikon lauantaina.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Poliittinen kilpajuoksu yhä uusien rajoitustoimien vaatimisessa tulee lisääntymään niin hallituspuolueissa kuin oppositiossa, kun koronavirustilanne synkkenee ja kuolinuutisia tulee lisää.

Jännitteitä lisää se, että ratkaisuja on haettu useiden ministeriöiden voimin, ja yhteistyö on sujunut vaihtelevasti. Yhden näkemyksen mukaan tilanne vaatii luovuutta, joka ei valtionhallinnossa mene sormia napsauttaen päälle kriisitilanteesta huolimatta.

Toinen jännite liittyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n asemaan auktoriteettina. Poliitikot ovat toistaiseksi vaivoin pidätelleet kritiikkiään THL:ää kohtaan, mutta tällä viikolla äänensävyt taustakeskusteluissa ovat koventuneet.

Huolta liittyy muun muassa siihen, että hallituksen päätöksenteossaan kuulemien asiantuntijoiden joukko näyttää suppealta.

Oppositio on toistaiseksi lähinnä kiitellyt hallitusta siitä, että rajoituksia on tehty ja uusia tulee.

Monet ovat kuitenkin kaivaneet vanhoista uutisista THL:n lausuntoja siinä vaiheessa, kun epidemia ei ollut vielä rantautunut Suomeen. Viesti on, että THL löytää ne vielä edestään.

”Kun kriisi ja epidemia ovat ohi, on jälkipyykin aika. Nyt ei ole vielä sen aika.”

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva