Tukihakemuksia tuli hetkessä satojen miljoonien eurojen edestä – hallitus esittää nyt yrityksille jopa miljardin euron suoria tukia esimerkiksi palkkojen ja vuokrien maksuun

Eduskunnan on määrä hyväksyä hallituksen lisätalousarvioesitys torstaina.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk), pääministeri Sanna Marin (sd), opetusministeri Li Andersson (vas) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoivat hallituksen taloudellisesta tukipaketista tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

26.3.2020 11:48 | Päivitetty 26.3.2020 16:19

Hallitus on päättänyt moninkertaistaa suoran lisätuen yrityksille miljardiin euroon.

Viime perjantaina hallitus antoi eduskunnalle lisätalousarvion, jossa Business Finlandin avustusvaltuuksia nostettaisiin 150 miljoonaa euroa ja ely-keskusten avustusvaltuuksia 50 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti keskiviikkoiltana nostaa näitä määrärahoja reippaasti kesken lisäbudjetin käsittelyn niin, että avustusvaltuudet nousevat yhdessä noin miljardiin euroon. Tämä oli yllätys eduskunnalle, jossa valtiovarainvaliokunta sai torstaina eteensä täysin uudet numerot.

Business Finlandin avustusvaltuuksia nostetaan nyt kerralla 700 miljoonaan euroon. Syy on se, että muutamassa päivässä kävi ilmi, että määrärahan tarve on paljon ennakoitua suurempi.

”Muutamassa päivässä rahoitusta on haettu jo noin 368 miljoonaa euroa ja tuen tarpeen arvioidaan edelleen kasvavan, kun koronaviruksen aiheuttamat häiriöt koskevat yhä laajemmin eri aloja”, eduskunnan valtiovarainvaliokunta toteaa lisäbudjetista tekemässään mietinnössä.

Ely-keskusten avustusvaltuutta nostetaan 300 miljoonaan euroon suunnitellusta 50 miljoonasta eurosta.

Business Finland ja ely-keskukset voivat myöntää tukia koronaviruksen vuoksi ongelmiin ajautuneille yrityksille. Kyse on suorista tukirahoista, joita yritysten ei tarvitse maksaa myöhemmin takaisin.

Business Finland vastaa tuista osakeyhtiöille, ely-keskukset muussa kuin osakeyhtiömuodossa toimiville yrityksille, esimerkiksi toiminimille.

Ely-keskusten käyttöön on tarkoitus tehdä rahoitusinstrumentti pk-yrityksille.

Instrumentti olisi tarkoitettu pk-yrityksille, joille koronavirus on aiheuttanut poikkeuksellisia markkina- ja tuotantohäiriöitä. Sillä turvattaisiin erityisesti yritysten maksuvalmiutta ja yritysrahoituksen saatavuutta. Jos edellytykset kannattavaan toimintaan ovat olemassa, rahoitusta voisi saada tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin.

HS:n tietojen mukaan tarkoituksena on, että ely-keskusten avustuksia voisi käyttää nykyistä enemmän esimerkiksi palkkojen ja vuokrien maksuun. Tämän mahdollistamiseksi hallituksen on määrä antaa ensi viikolla asetusmuutos.

Lisäbudjetin loppusumma nousee lennossa tehtyjen lisäysten takia 400 miljoonasta eurosta hieman yli miljardiin euroon.

Valtiovarainvaliokunta korostaa, että nyt annettu lisätalousarvioesitys vastaa vain aivan akuutteihin tarpeisiin, ja että hallituksen tulee jatkossakin reagoida nopealla aikataululla välttämättömiin määrärahatarpeisiin. Valiokunta muistuttaa erikseen Kansaneläkelaitoksen kasvaneista resurssitarpeista.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietinnöstä ja yritysten lisärahoituksesta keskustellaan torstai-illan täysistunnossa.

Eduskunnan iltapäivällä kertoman suunnitelman mukaan myös äänestykset lisäbudjetista ovat torstain täysistunnossa, joten se saadaan voimaan nopeasti, 31. maaliskuuta.

Hallitus ei siis anna eduskunnalle uutta lisätalousarviota, vaan valtiovarainvaliokunta muokkasi viime perjantaina annettua esitystä. Näin käsittelyä voitiin nopeuttaa. Toinen vaihtoehto olisi ollut antaa heti perään uusi lisäbudjettiesitys, mutta sen käsittelykierrokseen olisi mennyt aikaa.

Tällainen menettely on poikkeuksellinen ja kertoo sekin, että nyt päällä ovat poikkeusolot.

”Ei tätä kovin usein tapahdu eikä ainakaan tällaisilla summilla”, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) sanoo.

Oppositiopuolue kokoomuksen valiokuntavastaava Timo Heinonen sanoo, että kaavailtujen tukien reipas kasvattaminen ”yhdessä yössä” osoittaa tarpeen hallituksen ja opposition yhteistyöhön.

”Kaikki eduskuntapuolueet pitää nyt ottaa talousasioiden valmisteluun mukaan.”

Päätökseen avustusten kasvattamisesta kokoomus on joka tapauksessa tyytyväinen.

”Yritysten hätähuuto kuultiin. Hallituksen esittämät summat olivat erittäin vaatimattomia alun perin.”

Oppositiossa olevat perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit tekivät lisäbudjettiin vastalauseet, joissa ne esittelevät omat ajatuksensa määrärahojen kohdentamisesta.

Hallituksen viime perjantaina julkistama talouden tukipaketti on hallituksen mukaan kooltaan noin 15 miljardia euroa. Suurin osa summasta koostuu kuitenkin lainojen takauksista ja viivästyksiä veroihin ja eläkemaksuihin.

Useat elinkeinoelämän järjestöt ovat vaatineet hallitukselta lisää suoraa tukea yrityksille. Business Finlandin ja ely-keskusten avustusvaltuuksien selvästi suunniteltua reippaampi korottaminen vastaa huutoon.

Useista lähteistä arvioidaan HS:lle, että yhä lisää talouden tukitoimia tullaan silti tarvitsemaan.

Valtiovarainvaliokunta myöntää lisäbudjetissa varoja myös Huoltovarmuuskeskukselle lääkintämateriaalin ja suojavarusteiden lisähankintaan. Aiemmin tarpeeksi arvioitiin kuusi miljoonaa euroa, nyt hankintatarve onkin lyhyessä ajassa noussut jo 40 miljoonaan euroon.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat