Oppositio tivasi hallitukselta ulkomailta palaavien matkustajien karanteenista – ”Tässä ei ole ollut riittävän selkeitä ohjeita”, Marin myöntää - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Eduskunta

Oppositio tivasi hallitukselta ulkomailta palaavien matkustajien karanteenista – ”Tässä ei ole ollut riittävän selkeitä ohjeita”, Marin myöntää

Pääministeri Sanna Marin sanoo, ettei hallitus ole täysin onnistunut ohjeistaessaan ulkomailta palaavia matkustajia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Pääministeri Sanna Marin ja eduskunnan puhemies Antti Rinne eduskunnan suullisella kyselytunnilla torstaina. Kuva: Heikki Saukkomaa

Julkaistu: 26.3. 15:22, Päivitetty 26.3. 18:29

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoo, ettei hallitus ole täysin onnistunut ohjeistaessaan ulkomailta palaavia matkustajia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

”Minun käsitykseni on, että tässä ei ole ollut riittävän selkeitä ohjeita”, Marin sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

”On aivan selvää, että kun maahan saapuu, täytyy omaehtoisesti asettaa itsensä karanteeniin kahdeksi viikoksi.”

Ulkomailta palaavat matkustajat ja heidän mahdollisesti levittämänsä koronavirustartunnat nousivat kipakan keskustelun aiheeksi kyselytunnilla.

Suomeen ulkomailta palaavia on koronavirustilanteen vuoksi ohjeistettu pysymään karanteenia vastaavissa oloissa kaksi viikkoa. Moni on kuitenkin huomannut, että lennoilla tai lentokentällä ei ole asiasta selkeitä toimintaohjeita.

Muun muassa suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra halusi tietää, mikseivät terveysviranomaiset ole olleet alusta alkaen kentillä ohjeistamassa ulkomailta palaavia matkustajia karanteeniin siirtymiseksi.

Monet heistä ovat olleet palaamassa alueilta, joilla sairastuneita on paljon. Kentällä näytettäviä tai kuulutettavia ohjeita ei välttämättä seurata, ja matkustajat ovat päässeet palaamaan kotiinsa esimerkiksi joukkoliikennevälineillä, Purra kuvaili.

”Tämä toiminta levittää virusta, rajoitustoimet eivät auta, kun virus leviää ulkomailta. Miten tämä on mahdollista?”

Kokoomuksen Sari Multala viittasi ulkoministeriön kertomiin lukuihin siitä, että suomalaisia matkustajia on edelleen noin 40 000 maailmalla ja muutama tuhat etsii aktiivisesti paluuta. Hän halusi takeet siitä, että asia on nyt hoidossa lentokentillä.

”Miten on mahdollista, ettei hallitus ajoissa ohjeistanut palaajia kunnolla?”

Marinin mukaan asiaa on nyt pyritty aktiivisesti ratkaisemaan.

Valtioneuvosto viestitti keskiviikkona, että kaikille Suomeen saapuville jaetaan ohjeistus kahden viikon kotikaranteenista. Ohjeita myös kuulutetaan lentokentillä. Matkailijoita on vastassa terveydenhuollon ammattilaisia.

Suomen Punainen Risti (SPR) tukee terveydenhuollon ammattilaisia vastaanotossa. Lentokenttiä ylläpitävä Finavia on myös rajoittanut saapuvien henkilöiden määrää lentokenttäbusseissa, ja muuhun liikkumiseen lentokentällä kiinnitetään huomiota.

”On ennen muuta selvää, että tämän ohjeistuksen pitää olla selvää ja sen olisi jo aiemmin pitänyt olla selkeämpää”, Marin sanoi.

”Siihen emme voi enää vaikuttaa, mutta voimme vaikuttaa siihen, että tästä eteenpäin kaikki ohjeistus on selkeää. On tärkeää, että ihmiset, jotka palaavat Suomeen, eivät levitä tautia.”

Ulkomailta palaajien tilanne nousi esiin myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) tiedotustilaisuudessa aiemmin torstaina. Haavisto korosti, että lentokentän johdon on myös otettava vastuuta asiassa. Suomen järjestämien kotiutuslentojen aikana matkustajille annetaan ohjeet, miten toimia Suomeen tullessa.

Kyselytunnilla oppositio hiillosti hallitusta myös hengityssuojaimien ja hengityskoneiden riittävyydestä koronaviruksen tehohoidossa.

Sekä perussuomalaisten Riikka Purra että Arja Juvonen vaativat hallitukselta tietoa siitä, riittävätkö suojavarusteet ja kuinka paljon hengityskoneita on käytettävissä.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) viittasi historialliseen päätökseen avata huoltovarmuusvarastot ja kertoi, että suojavälineitä on jo toimitettu varastoista ”miljoonia kappaleita” viidelle erityisvastuualueelle. Varastoja myös täydennetään jatkuvasti. Suojavarusteita on saatu tilattua kansainvälisiltä markkinoilta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) puolestaan kertoi, että ministeriö on alkanut selvittää, missä määrin välineistöä voitaisiin valmistaa Suomessa, jotta sen riittävyydestä voitaisiin varmistua.

Suomessa ei Lintilän mukaan ole valmistajaa, joka voisi suoraan ryhtyä valmistamaan tarvittavia hengityssuojaimia suurissa määrin. Sen sijaan suomalainen yritys valmistaa kyseisiä suojaimia Etelä-Kiinassa, mikä voisi olla yksi keino taata toimitukset.

Selvityksessä on myös, löytyisikö hengityskoneille komponentteja ja valmistaja. Uuden valmistuslisenssin hakeminen kestää Lintilän mukaan liian kauan, mutta mahdollisuuksia hyödyntää ruotsalaisyrityksen lisenssiä selvitetään, Lintilä sanoi.

Rajoitukset|Mitä hallituksen päätös Uudenmaan sulkemisesta tarkoittaa käytännössä? HS kokoaa vastauksia keskeisiin kysymyksiin

Rajoitukset|Poliisi perustaa kymmeniä valvonta­pisteitä Uuden­maan rajalle – ”Valvonta tulee olemaan kattavaa”

Rajoitukset|Uusimaa eristetään muusta Suomesta kolmeksi viikoksi – Marin vetoaa mökkiläisiin: Palatkaa koteihinne

Suomalaiset ulkomailla|Ulkoministeri Haavisto: Lentokentän johdon otettava vastuuta Suomeen palaavien ohjeistamisesta

Seuraa uutisia tästä aiheesta