Ravintoloiden sulkemispäätöstä yritetään heti maanantaina – alueellisen rajaamisen tapa on vielä auki

Vielä on auki, suljetaanko heti kaikkien maakuntien ravintolat vai poimitaanko vain osa maakunnista.

Suljettuja ravintoloita kauppakeskus Kaaressa keskiviikkoiltana.

26.3.2020 16:52 | Päivitetty 27.3.2020 14:51

Hallitus yrittää saada annettua heti maanantaina asetuksen, jolla täsmennetään alueita, joilla ravintolat suljetaan.

Alun perin hallituksen piti saada suljettua kahvilat, ravintolat ja pubit lauantaina. Aikataulu kuitenkin petti, koska eduskunta vaati tarkennuksia lain kohdentamiseen Suomen eri alueille. Nyt asiaa valmisteleville virkamiehille on annettu tavoitteeksi maanantai.

Virkamiesvalmistelu aluerajauksista on kesken. Siksi ei vielä tiedetä, suljetaanko ravintolat joka tapauksessa aluksi koko maassa, vai poimitaanko suljettavaksi ravintolat vain osassa maakuntia.

Pahin koronatartuntatilanne on Uudellamaalla, jossa on vajaat 70 prosenttia tartunnoista. Seuraavaksi eniten todettuja tartuntoja on Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Vähiten tartuntoja on puolestaan Kainuun, Itä-Savon, Ahvenanmaan, Pohjois-Karjalan ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä.

Periaatteessa olisi mahdollista päätyä määrittelemään suljettaviksi kaikkien maakuntien ravintolat. Maakuntia voisi sitten vapauttaa sulusta asteittain. Toisaalta asetuksella voisi heti poimia vain pahimmat tautimaakunnat ja määrätä niiden ravintolat suljettaviksi.

Vaikka esimerkiksi Kainuussa ei ole yhtään todettua koronatartuntaa, voi maakunnan ravintoloiden sulkeminen silti olla perusteltua.

”Virus leviää kontaktien kautta. Ja vaikka jossain ei tautia vielä ole, niin jostain tartunta alkaa. Eli tällä ravintoloiden sulkemisella yritetään välttää, ettei edes syntyisi tilanteita, joissa virus voi tarttua. Siksi kontaktien vähentäminen sielläkin, missä tautia ei vielä ole, auttaa hillitsemään epidemian leviämistä”, perustelee lääkintöneuvos Katri Makkonen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hallituksen puolella voisi olla haluja sulkea ensin kaikkien maakuntien ravintolat, ja vapauttaa niitä sitten asetuksella sulusta portaittain. Näin siksi, että hallitus on korostanut päätöksen valtakunnallisuutta, tautitilanteen mahdollista nopeaa muuttumista ja kaikkien turhien kontaktien kitkemistä. Hallitus piti lakiesityksessään aluerajoja keinotekoisina, koska tauti voi levitä nopeasti uusille alueille maakuntarajoista välittämättä.

Mutta tarkennusta valtakunnallisen täyssulkuun halusi nimenomaan eduskunta, joten sen tahdolla on väliä.

”Olennaista on, että rajoitusten tarpeellisuus perusteellaan aluekohtaisesti, epidemian tilanteen mukaan. Uusi säännös on merkittävä elinkeinonharjoittamisen rajoitus ja talousvaliokunta halusi korostaa sääntelyn oikeasuhtaisuuden välttämättömyyttä: rajoituksia tulee tehdä vain sellaisella alueella, joka on epidemian hillitsemisen kannalta tärkeää”, selventää valiokuntaneuvos Teija Miller eduskunnan talousvaliokunnasta.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa puolestaan todetaan näin:

”Hyvin pitkälle menevien elinkeinovapauteen ja myös omaisuuden suojaan ja työllisyyden edistämisvelvollisuuteen puuttuvien toimenpiteiden ulottaminen koko maahan vaikuttaa välttämättömyysvaatimuksen näkökulmasta ongelmalliselta, jos koronavirus ei ole lainkaan ehtinyt epidemiavaiheeseen jollakin alueella.”

Laki ravintoloiden sulkemisesta kuului työministeri Tuula Haataisen (sd) vastuulle ja aluerajauksia määrittelevää asetusta valmistellaan nyt kiireellä työ- ja elinkeinoministeriössä. Kuitenkin aluerajauksen pitää määritellä lääketieteellisin perustein eli esimerkiksi tiedoilla tartuntojen leviämisvauhdista tai -todennäköisyydestä.

”Tähän tarvitsemme apua sosiaali- ja terveysministeriöstä, eli siellä kollegoiden kanssa tiiviisti valmistelemme aluerajauksia”, kertoo hallitusneuvos Liisa Huhtala työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lauantaina eduskunta hyväksynee hallituksen pikavauhtia laatiman lain, jonka perusteella ravintolat ja kahvilat Suomessa suljetaan asiakkailta. Jotta lakia voidaan ruveta soveltamaan eli ravintolat todella sulkea, pitää hallituksen laatia vielä lain kylkeen sen soveltamista ohjaava asetus. Näin on eduskunta vaatinut.

Eduskunnan lisävaatimus näkyy keltaisella alleviivaustussilla korostettuna eduskunnan talousvaliokunnan mietinnössä:

Ote talousvaliokunnan mietinnöstä.

Asetuksen laatimisen takia ravintoloiden sulkeminen siirtyi lauantailta ensi viikkoon, tällä tietoa siis maanantaille.

Mutta mitä alueellinen rajaaminen käytännössä tarkoittaa?

Ainakin pitää määritellä, tarkoitetaanko alueilla vaikkapa kuntia vai maakuntia. Todennäköistä on, että asetuksessa päädyntään maakuntiin, koska jokaisen kunnan tilanteen syynääminen ei ole mielekästä etenkin kun tilanteet muuttuvat nopeasti. Toisissa maakunnissa tilanne on pahempi kuin toisissa.

Asetus on aina lakia täydentävä eli se toimii lain asettamissa rajoissa. Eli laajimmillaan voidaan sulkea kaikkien maakuntien ravintolat eli koko maan ruoka- ja juomapaikat, ja lievimmillään pitää suljettuna vain yhden maakunnan ravintolat.

Esimerkiksi liikkumisen kieltämisessä eristettiin vain yksi maakunta eli Uusimaa, josta hallitus haluaa katkaista kulkemisen muualle Suomeen.

HS:n tietojen mukaan ravintoloiden sulkemisessa pelkkä Uusimaa olisi kuitenkin liian suppea rajaus, sillä maan hallitus on korostanut kaikkien kontaktien vähentämistä ja ravintoloiden sulkemista koko maassa.

Laki ravintoloiden sulkemisesta on työministeri Tuula Haataisen vastuulla.

Ruokaravintoloiden lisäksi kiinni menevät kahvilat ja pubit. Niihin ei saa enää ottaa asiakkaita sisään syömään tai juomaan. Sen sijaan keittiön saa pitää auki eli ruokaa saa edelleen myydä ravintolasta asiakkaan mukaan.

Myös henkilöstöravintolat saavat pitää auki. Ne on rajattu sulkemisten ulkopuolelle.

Ravintolat määrätään pysymään kiinni toukokuun loppuun asti.

Oikaisu 27.3. kello 9.25: Yhdessä kohdassa talousvaliokunnan mietintö korjattu perustuslakivaliokunnan lausunnoksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat