Hallitus eristi Uudenmaan saatuaan edus­kunnan hyväksynnän viime tipassa: Poliisi pystytti tiesulut yöllä - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajoitukset

Hallitus eristi Uudenmaan saatuaan edus­kunnan hyväksynnän viime tipassa: Poliisi pystytti tiesulut yöllä

Kaikki vapaa-ajan liikkuminen Uudenmaan rajan yli kielletään. Poliisi kertoi heti pystyttäneensä 30 tarkistuspistettä, joita se valvoo yhdessä Puolustusvoimien kanssa.

Pääministeri Sanna Marin (sd, oikealla) keskusteli perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd) kanssa eduskunnan täysistunnossa perjantaina. Etualalla eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) ja opetusministeri Li Andersson (vas). Kuva: Markku Ulander

Julkaistu: 27.3. 7:45, Päivitetty 28.3. 6:22

Suomen hallitus päätti perjantai-iltana Uudenmaan eristämisestä.

Aiemmin perjantai-iltana eduskunta oli antanut eristämiselle hyväksyntänsä, kun täysistunto päätti yksimielisesti jättää voimaan hallituksen käyttöönottoasetuksen liikkumisrajoituksista.

Uudenmaan eristäminen muusta maasta haluttiin viedä läpi vielä ennen puoltayötä, jotta tiesulut voitaisiin ottaa käyttöön vuorokauden vaihteessa. Poliisi kertoi heti alkaneensa valvoa Uudenmaan raja-aluetta yhteistyössä Puolustusvoimien kanssa yhteensä 30 tarkistuspisteellä.

Rajan yli pääsee vain välttämättömästä syystä, joihin luetaan muun muassa töissä käynti. Tarkoituksena on hillitä koronavirustartuntoja, joita on ollut Uudellamaalla muuta maata enemmän.

Eduskunnan täysistunnossa kansanedustajat antoivat laajan tuen poikkeukselliselle toimelle, mutta korostivat sitä, ettei päätöstä tehty kevyesti.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd) korosti täysistunnossa sitä, miten historiallisen ja fundamentaalisen päätöksen äärellä eduskunta oli.

”On kyse elämää suuremmista asioista. Tämä on luonut yhteishengen, että tämäntapaiset väliaikaisratkaisut ovat aivan välttämättömiä.”

Useat edustajat osoittivat myös huolensa liikkumisrajoituksista.

”Toivon todella, että liikkumisrajoitukset jäävät mahdollisimman lyhytaikaisiksi”, sanoi Tiina Elo (vihr).

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps) moitti täysistunnon puheenvuorossaan sitä, miten hitaasti Suomen hallitus heräsi tilanteeseen.

Juvonen jätti jo tammikuussa kirjallisen kysymyksen siitä, miten hallitus on varautunut koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan. Juvosen mukaan hänelle kuitenkin naurettiin tuolloin.

Juvosen mukaan hallituksen hitaan reagoinnin takia matkustajia päästettiin Suomeen liian kevyesti ja materiaalien riittävyyttä ei pystytty varmistamaan.

Kansanedustajia istuntosalissa kun perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä puhui eduskunnan täysistunnossa, joka jatkui myöhään iltaan perjantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Liikkumisrajoitusten hyväksymistä edelsi pitkä ja sotkuinen päivä.

Aikaisin aamulla työnsä aloittanut perustuslakivaliokunta hyväksyi esityksen ennen kahdeksaa illalla. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd) kertoi eduskunnalle, että päätös oli yksimielinen.

Prosessi mutkistui, kun perustuslakivaliokunta havaitsi asetuksessa aiemmin päivällä oikeudellisia ongelmia. Esteeksi asetuksen läpimenolle nousi asetuksen tekninen muoto.

Perustuslakivaliokunta lähti siitä, että valmiuslain liikkumisrajoitukset mahdollistavan 118. pykälän käyttöönottoasetus ja soveltamisasetus oli annettava erikseen. Hallitus oli niputtanut ne yhteen. Lisäksi perustuslakivaliokunta oli HS:n tietojen mukaan sitä mieltä, että soveltamisasetuksen pitäisi olla yksityiskohtaisempi.

Hallituslähteestä sanottiin HS:lle, että muun muassa oikeusministeriö ja oikeuskansleri kuittasivat hallituksen alkuperäisen asetuksen ja arvioivat sen menevän läpi perustuslakivaliokunnasta. Arviot menivät kuitenkin vikaan.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) linjasi, että viivästyksestä huolimatta Uudenmaan eristämisestä oli mahdollista päättää vielä perjantaina.

Hallitus kokoontui loppuiltapäivästä uuteen istuntoon muokatakseen esitystään. Sen jälkeen esitystä kiidätettiin täysistuntoon, perustuslakivaliokuntaan ja uudelleen täysistuntoon.

”Toimimme, kuten perustuslakivaliokunta tässä edellyttää”, pääministeri Sanna Marin totesi vyyhdistä eduskunnassa.

Eduskunnan hyväksyntä tarkoittaa sitä, että hallitus pystyi antamaan kiireellisenä soveltamisasetuksen, jolloin Uudenmaan eristäminen saattoi tulla voimaan ennen puoltayötä.

Eduskunta käsittelee soveltamisasetusta jälkikäteen ensi viikolla. Se voi vielä halutessaan kumota sen, mutta se olisi epätodennäköistä.

Kaartin jääkärirykmentti valmistautui torstaina Santahaminassa virka-aputehtävään Uudenmaan eristyksen järjestämisessä. Kuva: Samuli Haapala / Puolustusvoimat

Hallitus ilmoitti keskiviikkoiltana historiallisesta eristämispäätöksestä.

Kansalaisten liikkumisen rajoittaminen on syvälle perusoikeuksiin käyvä päätös. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) perusteli keskiviikkona liikkumisrajoituksiin turvautumista sillä, että vaikka liikkuminen on tärkeä oikeus, oikeus elämään on vielä suurempi.

Kun raja nousee, kaikki vapaa-ajan liikkuminen kielletään. Rajalle tulee myös poliisin sulkupisteitä.

Lue lisää: Mitä hallituksen päätös Uudenmaan sulkemisesta tarkoittaa käytännössä? HS kokoaa vastauksia keskeisiin kysymyksiin

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina, että viranomaiset ovat valmiudessa aloittaa eristystoimet.

”Tämä on kiinni siitä, milloin eduskunnan päätös tulee.”

Poliisi sulki Uudenmaan rajat välittömästi sen jälkeen, kun eristämispäätös tulee voimaan. Poliiseja näkyi jo aiemmin päivällä tulevien valvontapisteiden luona suunnittelemassa ja valmistelemassa sulkuja.

Lue lisää: Poliisit ja sotilaat valmistautuvat sulkemaan Uudenmaan rajat – HS seuraa rajojen sulkua ja kerää lukijoiden kokemuksia

Pääkirjoitus|Tiesulut Suomessa kaipaavat hyvät perustelut

Rajoitukset|Uusimaa eristetään muusta Suomesta kolmeksi viikoksi – Marin vetoaa mökkiläisiin: Palatkaa koteihinne

Rajoitukset|Poliisi perustaa kymmeniä valvonta­pisteitä Uuden­maan rajalle – ”Valvonta tulee olemaan kattavaa”

Sulku|Uudenmaan rajat ylittävät bussivuorot harvenevat, työmatkalaiset kärsivät

Poikkeusolot|Uudenmaan rajat sulkeutuivat ja poliisi aloitti tarkastukset – Näissä kolmessa­kymmenessä paikassa liikkumista valvotaan

Rajoitukset|Koronavirus ei oikeuta Uudenmaan eristämiseen, sanoo valmiuslain uudistuksen aikaan perustuslaki­valiokuntaa johtanut Kimmo Sasi

Seuraa uutisia tästä aiheesta