Ulkomailta Suomeen palaavat voivat joutua karanteenimajoitukseen – tarkoitukseen varattu 140 asuntoa Helsingin seudulta

Valtioneuvosto ei valmistele erillisen valvotun karanteenin järjestämistä, mutta ne, joilla ei ole Suomessa odottamassa paikkaa, jossa järjestää kahden viikon ajaksi karanteeninomaiset olot, ohjataan maksulliseen karanteenimajoitukseen.

THL:n ja Suomen Punaisen Ristin työntekijät jakoivat torstaina Thaimaasta Suomeen palanneille ohjeita Helsinki–Vantaan lentokentällä.

27.3.2020 9:52 | Päivitetty 27.3.2020 21:14

Suomeen ulkomailta palaavat kansalaiset joutuvat kahdeksi viikoksi karanteenimajoitukseen majoituspalveluita järjestävän Luonan yksiöihin ja kaksioihin, jos he eivät pysty järjestämään itselleen karanteeniolosuhteita kahdeksi viikoksi.

Kaikkien ulkomailta palanneiden pitää olla karanteenissa 14 vuorokautta.

Asiasta kertoi valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Myöhemmin perjantai-iltapäivänä pidetyssä tiedotustilaisuudessa lentokentän turvallisuustoimenpiteet tarkentuivat. Kurvinen kertoi joukosta uusia, tiukentuneempia kontrollitoimenpiteitä.

Tiukentunut kontrolli alkaa paluulennolla, jossa kaikki Suomeen palaavat täyttävät kyselylomakkeen. Lomakkeessa kartoitetaan, onko matkustajalla oireita, miten tämä aikoo Suomesssa makustaa kotiin ja onko tällä paikkaa, jossa viettää karanteenia.

Helsinki-Vantaalla palaaja ohjautuu neljälle eri linjalle lomakevastausten perusteella. Jos palaajalla ei ole karanteenipaikkaa, sellainen järjestetään.

Kurvisen mukaan ketään ei päästetä matkustamaan lentokentältä julkisilla liikennevälineillä. Niille, joilla ei ole omasta takaa muita mahdollisuuksia, järjestetään lentokentältä kyyti kotiin karanteeniin.

Oirehtivat matkustajat ohjataan terveydenhuoltoon. Jos palaajalta on tarve ottaa koronanäyte, se otetaan ja tuloksia odotetaan hotellissa. Jos tulos on positiivinen, potilas siirretään terveydenhuollon piiriin.

Karanteenimajoitukseen on tällä hetkellä kartoitettu 140 yksiötä ja kaksiota Helsingin alueella. Tarpeen mukaan tarjolla on myös suurempia asuntoja. Lisäksi Turun seudulla on tarjolla majoitustilaa noin tuhannelle matkustajalle, Kurvinen kertoo. Kun tilat täyttyvät, kartoitetaan lisää majoitusmahdollisuuksia.

”Ne eivät ole yhteistiloja. Tällä vältetään se, että henkilöt eivät tartuta toinen toisiaan.”

Karanteenimajoituksen järjestävä Luona on aiemmin järjestänyt valtion kumppanina lakisääteisiä vastaanottopalveluja Suomeen.

Sosiaali- ja tervedenhuollon palveluntuottajan Luonan toimitusjohtajan Milja Saksin mukaan yhtiöllä on mahdollisuus järjestää nopeasti myös lisää karanteeniin sopivia kalustettuja asuntoja.

Luonan järjestämiä tilapäisasuntoja on jo muutaman viikon ajan käytetty sellaisissa tilanteissa, joissa koronaviruskaranteeniin mahdollisen altistuksen vuoksi joutunut ei ole syystä tai toisesta pystynyt jäämään karanteeniin kotiinsa. Asuntoa on tarvinnut joitakin kymmeniä ihmisiä.

”Kyse on muidenkin kuin lentokentältä tulevien matkustajien tarpeista päästä tilapäisasuntoon karanteeniin. Kotona on voinut olla esimerkiksi joku riskiryhmään kuuluva, mutta tilanteet ovat olleet hyvin erilaisia. Kunnat ovat ohjanneet tämän tyyppisiä asiakkaita meidän palveluun”, Saksi sanoo.

Luona ei saa etukäteen tietoa siitä, kuinka monella jonkin lennon matkustajalla olisi tarve tilapäiselle karanteeniasunnolle.

”Mutta olemme koko ajan valmiudessa majoittamaan saapuvia, myös nyt perjantaina.”

Luona-yhtiön liiketoimintajohtaja Suvi Salonen esitteli perjantaina Vantaalla sijaitsevaa karanteeniasuntoa. Asuntoon majoitetaan sellaisia Suomeen saapuneita matkustajia, joilla ei ole mahdollisuutta pysyä kahden viikon aikaa karanteeninomaisissa oloissa kotonaan.

Asunnot ovat kalustettu ja niissä on keittiötilat ja kylpyhuoneet sekä liinavaatteita ja pyyhkeitä.

”Yritämme tarjota mahdollisimman normaalit olosuhteet vaikkapa perheille, jotka joutuvat neljän seinän sisään. Asunnoissa pystyy esimerkiksi laittamaan itse ruokaa.”

Tarvittaessa karanteeniasuntoihin saadaan järjestettyä kauppapalvelua, terveyspalveluja ja kuljetus, Saksi sanoo.

Tilapäisasunto on sen käyttäjälle maksullinen.

”Toimimme kuntien ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa sovittujen hintojen mukaan. Hinta on vuorokaudelle muutamia kymppejä, ja asunnon koko vaikuttaa hintaan.”

Kun hallitus päätti aiemmin tällä viikolla siitä, että ulkoministeriö järjestää suomalaisille erityisiä kotiutuslentoja, samalla päätettiin myös siitä, että terveysviranomaiset ovat kentällä tulijoita vastassa ja saapujat saavat ohjeet 14 vuorokauden karanteenista.

”Lentokentällä on toimivaltainen terveysviranomainen, jolla on oikeus määrätä virukseen sairastunut matkustaja karanteeniin”, Kurvinen sanoo.

”Päätökset tehdään aina tapauskohtaisesti.”

Suomeen lentoteitse palaavilla matkustajilla on ollut koronavirusepidemian leviämisessä suuri rooli.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) toimitusjohtaja Juha Tuominen esitti torstaina Ylen A-studion haastattelussa Suomeen palaaville valvottua karanteenia. Ongelmana on ollut se, että osa Suomeen ulkomailta palanneista ei ole ohjeistuksesta huolimatta riittävästi huomioinut sitä, että voivat tartuttaa muita ihmisiä esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä siirtyessään lentoasemalta kotiinsa.

Viranomaiset ovat huolissaan myös siitä, että osa ei ole ymmärtänyt, kuinka tärkeää olisi ollut pysytellä Suomeen paluun jälkeen kaksi viikkoa karanteeninomaisissa oloissa kotona.

Pääministeri Sanna Marin (sd) myönsi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että Suomeen palaavat matkustajat eivät ole saaneet riittävän selkeitä ohjeita karanteenista.

Nykyinen tartuntatautilaki mahdollistaa sen, että terveysviranomaiset järjestävät vapaaehtoisia tai pakollisia terveystarkastuksia Helsinki–Vantaan lentokentällä. Helsinki–Vantaan ja Turun lentoasemat on nimetty terveystarkastuslentoasemiksi, joilla on varauduttu WHO:n kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) mukaisten toimien suorittamiseen.

Lentokentillä ollaan poikkeusoloissa, sillä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin 18. maaliskuuta antamalla määräyksellä Suomen ulkopuolelta saapuva lentoliikenne on tavaraliikennettä ja välttämätöntä rajoitettua henkilöliikennettä lukuun ottamalla kielletty Helsinki–Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentoasemille.

Tartuntataudeista vastaavat lääkärit voisivat asettaa jo lentokentällä karanteeniin henkilön, jonka epäillään altistuneen taudille. Päätös karanteenista voidaan tehdä myös, vaikkei henkilö sitä itse haluaisi, samoin päätös määrätä sairastuneeksi epäilty eristykseen.

Kiireellisissä tilanteissa – mikä nyt mitä ilmeisimminkin poikkeusolojen vuoksi on – päätökseen karanteenista ei tarvita tartuntatautilääkäriä, vaan sen voi tehdä Sosiaali- ja terveysministeriö, Aluehallintovirasto ja kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin. Näin on myös toimittu aiemmin esimerkiksi Sars- ja ehec-infektioissa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat