Eduskunta hyväksyi lain ravintoloiden sulkemisesta – Keskustelussa nousi eteen huoli yrittäjien ahdingosta

Ravintoloiden sulkemisesta koskeva mietintö hyväksyttiin eduskunnan ylimääräisessä täysistunnossa. Muutos astuu voimaan aikaisintaan maanantaina.

Pääministeri Sanna Marin (sd) oli paikalla ravintoloita koskevan lain ylimääräisessä käsittelyssä lauantaina.

28.3.2020 17:27

Hallituksen valmistelema laki ravintoloiden sulkemisesta etenee, tosin suunniteltua hitaammalla vauhdilla.

Hallitus olisi halunnut lain voimaan jo viikonloppuna, mutta eduskunta edellytti tarkennuksia erityisesti sen alueellisiin rajauksiin.

Siksi eduskunta kokoontui vielä lauantaina ylimääräiseen täysistuntoon, jossa käsiteltiin talousvaliokunnan mietintöä.

Siinä painotettiin, että rajoituksia tulisi tehdä pääasiassa sellaisilla alueilla, joilla se on välttämätöntä koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta oli nostanut esiin koko maata koskevien rajoitusten ongelmallisuuden.

Eduskunta päätyi hyväksymään lakiesityksen ylimääräisen täysistunnon päätteeksi. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ravintolat, kahvilat ja muut vastaavat liikkeet suljettaisiin välittömästi asiakkailta.

Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi lauantaina, että tavoite on saada laki voimaan jo maanantaina, jolloin presidentti Sauli Niinistö päättää lain hyväksymisestä.

Lakiteknisesti edes presidentin vahvistus ei yksin riitä. Lisäksi lain soveltamiseksi tarvitaan erillinen asetus, jota valmistellaan koko viikonlopun ajan työ- ja elinkeinoministeriössä.

”Valmistelu on tämän osalta käynnissä. Meidän pitää perustella hyvin huolellisesti, minkä takia katsomme, että tämä on eritoten koko maan asia eikä vain yksittäisten paikkakuntien tai maakuntien asia”, Marin sanoi.

Ravintoloiden sulkeminen lailla ja ylimääräisellä asetuksella on monimutkainen vyyhti. Ennen kaikkea valmistelutyössä otetaan nyt kantaa siihen, millä periaatteilla valitaan alueet, joissa ravintolat määrätään sulkemaan tilansa asiakkailta.

Vaikka valmistelu tapahtuu työ- ja elinkeinoministeriössä, vaikuttaa aluerajauksiin terveysviranomaisten arvio, joka puolestaan tulee sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lauantaina vaikutti siltä, että asetus määräisi ravintolat suljettaviksi koko Suomen alueelta, mutta jättäisi mahdollisuuden poistaa kielto tietyiltä alueilta.

Käytännössä laki ja asetus tulisivat siis mahdollistamaan sen, että ravintolatoiminta voitaisiin käynnistää nopealla aikataululla uudelleen niillä alueilla, joilla koronaepidemia on jo saatu taltutettua.

Joka tapauksessa käsittelyssä oleva laki mahdollistaa ravintoloiden sulkemisen toukokuun loppuun asti.

Vaikka eduskunta päätyi hyväksymään lain ravintoloiden sulkemisesta, käytiin sen vaikutuksesta vielä lauantainakin vilkasta keskustelua.

Erityisesti ravintolayrittäjien hankala asema nousi esiin keskustelussa. Oppositiopuolueista kuultiin kannanottoja, joissa kyseenalaistettiin hallitusten toimien riittävyys yrittäjien tukemiseksi.

Sanni Grahn-Laasonen (kok) kysyi, millä tavalla hallitus aikoo tukea pienyrittäjiä hankalassa tilanteessa.

Marin vakuutti, että hallitus ottaa kysymyksen vakavasti. Hän kiitti valtiovarainvaliokuntaa mahdollisuudesta kasvattaa nopeasti lisätalousarvion kokoa, jolla saatiin miljardin euron verran lisää suoria yritystukia.

”On aivan selvä, että lisää toimia tarvitaan. Työ- ja elinkeinoministeriö on tehnyt kovasti töitä ja etsinyt niitä välineitä, joilla saadaan tukea suoraan yrittäjille”, Marin sanoi.

Hän mainitsi Finnveran myöntämät lainatakaukset, Business Finlandin mahdollisuuden jakaa tukia sekä ely-keskusten myöntämät tuet. Lisäksi parhaillaan selvitetään, miten kunnalliset elinkeinoyhtiöt voisivat auttaa erityisesti pienyrittäjien osalta rahan saamiseksi perille yrityksiin.

Marinin mukaan kyse ei ole hallituksen tahdosta vaan siitä, että on olemassa oikeanlaisia välineitä ja mekanismeja yritystuen jakamiseen.

”Itse en haluaisin nähdä tässä maassa sellaista tilannetta, jonka 1990-luvun lama aiheutti. Siksi pidän äärimmäisen tärkeänä, että nyt pyritään kaikin mahdollisin toimin varmistamaan, että tällaista tilannetta ei enää Suomessa muodostu. Hallitus on kyllä valmis toimiin”, Marin sanoi.

Kansanedustajilta tuli myös kysymyksiä työttömäksi ja lomautetuiksi joutuvien kansalaisten auttamisesta.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) toi esiin joukon sosiaali- ja terveysministeriössä valmistelussa olevia keinoja, joilla pyritään helpottamaan työntekijöiden asemaa.

Hän mainitsi esimerkiksi lomautettaville myönnettävän tuen periaatteiden muuttamisesta. Jatkossa työttömyystukea myönnettäisiin ensimmäisestä työttömyyspäivästä alkaen, kun vielä tällä hetkellä karenssin pituus on viisi päivää.

Lisäksi vaatimus työkokemuksen kestosta on vähenemässä siten, että jo 13 viikon työkokemuksen jälkeen saisi tukea, kun tähän mennessä alaraja on ollut 26 viikkoa.

Työnantajille puolestaan takaisinottovelvollisuuden raja olisi nousemassa yhdeksään kuukauteen työntekijän irtisanomisesta.

Haatainen kertoi myös, että työssä käyvien opiskelijoiden tuensaantia helpotetaan. Tällä hetkellä ammattikorkeakouluissa opiskelevista 83 000 ja yliopistoissa opiskelevista 86 000 käy Haataisen mukaan samaan aikaan töissä.

Jatkossa opiskelu ei vaikuttaisi lomautetun työttömyysturvaan, mikäli lomautus on tapahtunut 16. maaliskuuta tänä vuonna tai sen jälkeen.

Hallitus näyttää nyt olevan eduskunnan tuella valmis tekemään nopeita muutoksia, jotta suljettavilla ravintola-alan yrityksillä ja niiden työntekijöillä olisi mahdollisuus hakea tukea hankalassa tilanteessa.

Toinen asia on, miten laaja vaikutus ravintoloiden sulkemisella tulee olemaan.

Vasta alkuviikosta selviää, mitkä alueet tai maakunnat ovat rajoitusten piirissä. Näyttää todennäköiseltä, ettei muutos tule näkymään vain Uudellamaalla tai suurimmissa kaupungeissa, vaan laajasti ympäri maata.

Silloin ravintolat, kahvilat ja pubit sulkeutuvat ruokailulta ja oleskelulta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Työpaikkaruokalat saavat olla jatkossakin auki, ja ravintolat saavat myydä edelleen ruokaa mukaan otettavaksi.

Ruokaa voi yhä ostaa mukaan, ja työpaikkaruokaloiden toiminta saa jatkua.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat