Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin kiistävät Iltalehden esittämät tiedot kriisijohtamisen kiistasta - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronavirus

Presidentti Niinistö ja pääministeri Marin kiistävät Iltalehden esittämät tiedot kriisijohtamisen kiistasta

Iltalehden tietojen mukaan Niinistö olisi tehnyt kriisijohtamisesta esityksen, jota Marin piti erittäin epäsopivana.

Pääministeri Sanna Marin ja presidentti Sauli Niinistö istuivat vierekkäin valtiopäivien avajaisissa helmikuussa. Kuva: Antti Hämäläinen

Julkaistu: 28.3. 19:41

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kiistivät lauantai-iltana Iltalehden uutisessa esitetyn tiedon, jonka mukaan Niinistö olisi esittänyt tasavallan presidentin ja ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa erillisen turvallisuusneuvoston perustamista koronakriisin hoitoon.

Iltalehden tietojen mukaan äänenpainot nousivat perjantain kokouksessa. Niinistö ja Marin kertovat kokouksen olleen ”tavanomaiseen tapaan hyvähenkinen”.

Heidän mukaansa kokouksessa ei käsitelty ”minkäänlaisen erityisryhmän perustamista koskien vallitsevaa kriisiä”.

Niinistö ja Marin julkaisivat lauantaina Twitterissä sanasta sanaan yhtenäiset viestit, joilla he kiistivät Iltalehden tiedon. Muuta osuutta Iltalehden uutisesta he eivät kommentoineet.

Iltalehden mukaan Niinistö on jo aiemmin tällä vaalikaudella tunnustellut merkittävien puoluevaikuttajien valmiutta tukea turvallisuusneuvoston perustamista. ”Nyrkiksi” kutsuttu neuvosto vastaisi kriisioloissa valtionhallinnon ja viranomaistoiminnan johtamisesta.

Pääministeri Marin torjui Iltalehden mukaan esityksen ja piti sitä valtiosäännön vastaisena.

Perustuslain mukaan sisäpolitiikkaa johtaa hallitus. Ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

Iltalehden mukaan tasavallan presidentin kansliapäällikkö oli selvittänyt, olisiko Sdp:n entinen pääministerin valtiosihteeri Raimo Luoma mahdollista nostaa perustettavan nyrkin johtoon.

Luoma sanoo, ettei häntä ole pyydetty mihinkään turvallisuus- tai muuhunkaan ryhmään jäseneksi tai puheenjohtajaksi.

”Ei ole pyydetty. Minä olen hakenut TEM:n [työ- ja elinkeinoministeriön] kansliapäälliköksi. Ei muuta”, Luoma sanoo HS:lle.

Iltalehden tietojen mukaan Marinin puolue Sdp lähetti tapahtumien jälkeen tasavallan presidentin kansliaan pyynnön, että Niinistö pitäytyy Suomen perustuslain mukaisessa valtiosäännössä. Viestissä olisi pyydetty myös, ettei presidentti valmistele aloitteita, jotka Sdp:n ja Marinin hallituksen näkemyksen mukaan kuuluvat hallituksen toimivallan piiriin.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan HS:lle, että kansliaan ei tällaista kirjettä tai sähköistä viestiä ainakaan lauantai-iltaan mennessä ollut saapunut.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat