Koulut pysyvät kiinni ja muita rajoitustoimia jatketaan ainakin 13. toukokuuta asti, länsi- ja pohjoisrajalla rajoitetaan liikennettä - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajoitukset

Koulut pysyvät kiinni ja muita rajoitustoimia jatketaan ainakin 13. toukokuuta asti, länsi- ja pohjoisrajalla rajoitetaan liikennettä

Hallitus valmistelee sekä laivaliikenteen että henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamista länsi- ja pohjoisrajalla, lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä.

Pääministeri Sanna Marin (sd) painaa läsnäolonappia eduskunnassa maanantaina 30. maaliskuuta. Vieressä Sdp:n Ilmari Nurminen, edessä varapuhemies Antti Rinne (sd).

Julkaistu: 30.3. 15:27, Päivitetty 30.3. 21:38

Koulut pysyvät kiinni ja muita koronavirustartuntojen hillitsemiseksi määrättyjä rajoitustoimia jatketaan ainakin 13. toukokuuta asti. Hallitus päätti rajoitustoimien jatkamisesta kuukaudella maanantaina.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että rajoitustoimet ovat purreet, mutta niiden jatkamiselle on vahvat perusteet”, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi.

Eduskunnan on vielä hyväksyttävä rajoitustoimien jatko. Hallitus antaa uudet asetukset eduskunnalle tiistaina.

Opetuksen poikkeusjärjestelyjä varaudutaan jatkamaan lukukauden loppuun asti, jos koronavirusepidemian rajoittaminen sitä vaatii.

”Opetus jatkuu nyt samoin poikkeusjärjestelyin jotka ovat jo nyt käytössä”, sanoi opetusministeri Li Andersson (vas). 1.-3. luokkien oppilaat voivat yhä osallistua lähiopetukseen, mutta hallitus suosittelee voimakkaasti heidän pitämistään kotona etäopetuksessa.

”Varaudumme myös siihen vaihtoehtoon, että oppilaat eivät pääsisi palaamaan kouluun lainkaan tänä keväänä”, Andersson sanoi. Jos näin käy, myös ylioppilasjuhlia olisi hänen mukaansa syytä siirtää. Kenenkään valmistuminen ei kuitenkaan hänen mukaansa vaarannu.

Lisäksi hallitus päätti aloittaa pikaisesti valmistelut liikenteen rajoittamiseksi pohjois- ja länsirajalla epidemiatilanteen vuoksi. Hallitus valmistelee laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen lopettamista, lukuun ottamatta tavara- ja rahtiliikennettä.

Pohjois-Suomessa käydään paljon töissä Suomen ja Ruotsin rajan yli. Ruotsissa koronavirukseen liittyvät rajoitukset ovat Suomea lievemmät.

Lapissa on jo nyt todettu koronavirustartuntoja, jotka liittyvät työmatka­liikenteeseen Suomen ja Ruotsin välillä.

”Työssäkäynti on ollut hyvä mahdollistaa kriittisillä aloilla, mutta koska tautitilanne on muuttunut tätä pitää huomattavasti tiukemmin tarkastella”, Marin sanoi.

”Haluamme suojata sitä, että tehohoitokapasiteetti kaikkialla Suomessa varmasti riittää.”

Hallitus päätti myös, että Suomessa lisätään entisestään näytteenottoa ja testaamista koronavirustapausten selvittämiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta on testattava aina, jos on pienikin epäilys sairastumisesta, hallitus tiedotti.

Alun perin koulujen sulkeminen lähiopetukselta ja muut rajoitustoimet oli säädetty olemaan voimassa 13. huhtikuuta asti.

Hallitus päätti maaliskuun puolivälissä, että koulut siirtyvät pääosin etäopetukseen.

Poikkeuksia ovat varhaiskasvatus sekä koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1.–3. luokkien lähiopetus. Etäopetusta kuitenkin suositeltiin kaikille, ja moni perhe noudatti suositusta myös pienimpien koululaisten osalta.

Tuolloin kerrottiin pitkä lista muitakin rajoitustoimia.

Hallitus päätti muun muassa rajoittaa julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositteli välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Hallitus sulki rajat matkustaja- ja henkilöliikenteen osalta lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta.

Hallitus myös antoi toimintaohjeen, jonka mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Ohje ei koske kansanedustajia, valtiojohtoa ja kunnallisia luottamushenkilöitä.

Vierailut kiellettiin vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä ja ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa.

Lisäksi suljettiin valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Kaikkia näitä rajoituksia hallitus päätti nyt jatkaa kuukaudella 13. toukokuuta asti.

Maaliskuun 16. päivän jälkeen on tullut kaksi merkittävää rajoitusta lisää: Uusimaa on eristetty muusta Suomesta, ja ravintolat aiotaan sulkea muuten kuin noutoruuan hakemisen osalta.

Uudellemaalle tulevan ja sieltä lähtevän liikenteen rajoitukset ovat voimassa 19.4. asti. Ravintoloiden olisi tarkoitus olla kiinni 31. toukokuuta asti.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi, että Uudenmaan sulku pyritään purkamaan aiemman päätöksen mukaisesti 19.4.

Hallitus|Tässä ovat kaikki hallituksen poikkeukselliset toimet koronaviruksen hillitsemiseksi, vaikuttavat lähes jokaisen kansalaisen arkeen – tiedotustilaisuus katsottavissa kokonaisuudessaan

Rajoitukset|Presidentti hyväksyi lain ravintoloiden sulkemisesta, hallitus antaa vielä erillisen asetuksen voimaantulosta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat