Näin presidentti Niinistö ehdotti hallitukselle ”nyrkkiä” ja näin Marin vastasi – HS julkaisee viestit kokonaisuudessaan - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Kriisijohtaminen

Näin presidentti Niinistö ehdotti hallitukselle ”nyrkkiä” ja näin Marin vastasi – HS julkaisee viestit kokonaisuudessaan

HS sai viime torstaina lähetetyt viestit vastauksena tietopyyntöihinsä.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Julkaistu: 30.3. 16:45

Helsingin Sanomat sai vastauksena tietopyyntöihinsä presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd) viestinvaihdon viime viikon torstailta 26.3.

Niinistön lähettämä viesti käsittelee mahdollisen operatiivisen ”nyrkin” perustamista koronakriisin torjumiseen. Marin vastaa viestissään Niinistön ehdotukseen ja sanoo viestin päätteeksi keskustelevansa asiasta valtioneuvoston jäsenten kanssa.

Niinistön ehdotus uuden kriisiryhmän perustamisesta nousi julkisuuteen viikonloppuna. Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat kertoivat sunnuntaina Niinistön lähettäneen ehdotuksensa hallitukselle viestillä ja Marinin vastanneen viestiin. Nämä viestit HS nyt julkistaa kokonaisuudessaan.

HS:n tietojen mukaan hallituksen johtoviisikko ja sen jälkeen koko hallitus ovat keskustelleet Niinistön ehdotuksesta. Erillistä nykyisen hallinnon ulkopuolista kriisijohtoryhmää ei perusteta. Sen sijaan hallitus aikoo vahvistaa nykyistä johtamismallia.

Presidentti Niinistön viesti hallitukselle:

Arvoisa pääministeri, hyvät ministerit

Pahoittelen, että vaivaan teitä jälleen. Toivon, että aikaa riittäisi lukaista tämä ennen huomista tputvaa.

Paha on vasta edessä ja pahin seuraa sitä. Teiltä vaaditaan kovia päätöksiä ja niitä on myös tehty. Kovat päätökset eivät kuitenkaan yksin riitä, on johdettava myös operatiivisesti ja huolehdittava, että kokonaistilanne on vähintään tiedossa, mieluiten hallittavissa.

Toteamus, että viranomaiset virkavastuulla hoitavat päätösten tavoitteet toteen, ei riitä. Operatiivinen puoli vaatii ennakkotyötä, jotta jo päätöstä tehtäessä tiedetään mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.

Toistan moneen kertaan esitetyn ajatuksen operatiivisen ”nyrkin” käyttämisestä. Hyvin koottu kriisiryhmä kartoittaa ongelmat, hankkii tiedot, kerää julkisen ja yksityisen osaamisen ja esittää sitten maan hallitukselle tilannekuvaa ja ehdottaa toimenpiteitä. Ryhmä siis omistautuisi kokonaan koronan käsittelyyn.

Tämä ajattelu ei ole mitenkään hallitukselta pois, vaan lisää. Operatiiviset toimet etenevät nopeasti ja hallitusti sitten kun hallitus on linjannut saamistaan punnituista vaihtoehdoista.

Tilanteen kehittyminen tuo tullessaan varmasti haasteita, joita emme osaa ennakoida. Hallituksella on valtavasti töitä lainsäädännön ja yleisten määräysten kehittelyssä. Tiiviisti käytännön asioissa työskentelevä ryhmä takaisi, että rattaat pyörivät säädettyyn tahtiin.

Sauli Niinistö

Pääministeri Marinin vastaus Niinistölle:

Arvoisa Tasavallan presidentti,

Kiitän teitä viestistänne ja tähän mennessä tehdystä yhteistyöstä korona-virusepidemian hillitsemiseksi. Kiitän teitä myös siitä, että olette omalla toiminnallanne ja puheenvuoroillanne kansalaisten suuntaan tukenut työtä kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Olette oikeassa siinä, että tarvitsemme ennakoivaa valmistelua. Päätösten on tärkeä perustua virkavastuulla valmistelluille esityksille, joiden tukena on kattava tilannekuva ja operatiivinen ennakointikyky. Samalla vastuusuhteiden tulee säilyä selkeinä, niin valtioneuvoston vastuun kuin yksittäisen valmistelijan virkavastuunkin. Vastuiden selkeys on oleellista myös ulospäin kun kriisi korostaa tarvetta viestiä suomalaisille tilanteesta. Otan hallituksen puolesta harkintaani tekemänne ehdotuksen kriisiryhmästä. Keskustelemme asiasta valtioneuvoston jäsenten kesken.

Sanna Marin

Pääministeri

Koronakriisin hoitaminen on täysin hallituksen toimivaltaan liittyvä kysymys, eli presidentillä ei ole siinä virallista asemaa. Ehdotusten tekeminen ja keskustelu asioista ei silti tietenkään ole kiellettyä myöskään presidentiltä.

HS kertoi sunnuntaina, että Niinistön ehdotuksen taustalla on tiettävästi huoli siitä, että koronaviruksen kaltaisessa moniulotteisessa kriisissä operatiivinen johto pitäisi olla selkeämmin yhdessä paikassa.

HS:n tietojen mukaan Niinistö ei ole ollut ajatuksensa kanssa yksin. Esimerkiksi hallituspuolue keskustassa on monia kansanedustajia, jotka ovat jo pari viikkoa voimakkaasti ajaneet uuden operatiivisen johtoryhmän perustamista.

Pääministeri Marinin ja hallituksen näkemys on se, että keskellä kriisitilannetta ei pidä lähteä perustamaan ylimääräisiä ja uusia komentokeskuksia.

Hallituksen näkemyksen mukaan nykyinen malli on vastuiltaan selkeä. Valtioneuvosto päättää linjauksista, joiden toteuttaminen ja toimeenpano on asiasta vastaavien ministeriöiden, virastojen ja virkamiesten vastuulla.

Erillisen kriisinyrkin perustamisen jälkeen nämä käskyvaltasuhteet eivät olisi hallituksen mielestä yhtä selkeitä.

Koronaepidemia|Presidentti Niinistö lähetti hallitukselle kirjeen, jossa ehdotettiin kriisinyrkin perustamista – hallitus kieltäytyi kohteliaasti

HS-analyysi|Sanna Marinin twiitit ”työrauhasta” kertovat kovasta valtapelistä, jota ratkotaan Suomessa vielä pitkään

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat