Pääministeri Marin nuhteli muun muassa Kelaa siitä, että hallituksen linjauksia ei ole noudatettu: ”Joudumme joka päivä paimentamaan tätä kenttää” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Eduskunta

Pääministeri Marin nuhteli muun muassa Kelaa siitä, että hallituksen linjauksia ei ole noudatettu: ”Joudumme joka päivä paimentamaan tätä kenttää”

Muun muassa suojavarusteiden riittävyys ja maatalouden kausityövoiman puute nousivat esiin, kun oppositio haastoi hallitusta eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Julkaistu: 2.4. 15:44, Päivitetty 2.4. 18:38

Muun muassa suojavarusteiden riittävyys ja maatalouden kausityövoiman puute nousivat esiin, kun oppositio haastoi hallitusta eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Oppositio esitti huolensa siitä, että suojavarusteiden riittämättömyydestä on tulossa samanlainen ongelma kuin Helsinki-Vantaan lentokentän tilanteesta. Lentokentällä matkustajien ohjeistus koronakaranteeniin liittyen käynnistyi hitaasti, mistä hallitus on saanut arvostelua.

”Voitteko taata, että suojavarusteita riittää? Onko tapahtumassa vastaava vakava virhe, kuin Helsinki-Vantaan lentokentän kohdalla tapahtui”, tivasi esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.

Hän viittasi kentältä kuuluviin viesteihin siitä, että suojavarusteita pitäisi säästellä. Hän nosti myös esiin mielestään ristiriitaiset ohjeistukset suojainten käytöstä kotihoidossa.

Asiaan puuttui myös kokoomuksen Saara-Sofia Sirén, joka otti esiin uutiset vanhentuneista suojavarusteista.

”Miten hallitus aikoo turvata näiden varusteiden riittävyyden”, hän kysyi.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kertasi monesti julkisuudessa kertomansa viestin siitä, että huoltovarmuusvarastot on jo avattu ja suojaimia pyritään myös hankkimaan kansainvälisiltä markkinoilta. Ensimmäisen toimituserän pitäisi saapua tällä viikolla, hän sanoi. Suojainten valmistus on myös aloitettu Suomessa.

”Teemme kaikkemme, että suojavarusteita riittää”, Pekonen sanoi.

Hän muistutti, että Suomessa tilanne on poikkeuksellisen hyvä moneen muuhun maahan verrattuna, sillä huoltovarmuusvarastot ovat kattavat.

Pekonen puuttui myös uutisiin siitä, että HUS:in sairaalassa olisi ollut käytössä huoltovarmuuskeskuksesta toimitettuja ja vuonna 2012 vanhentuneita suojaimia. Tämä ei hänen mukaansa pidä paikkaansa.

”Niitä ei ole toimitettu huoltovarmuuskeskuksesta tämän epidemian aikana.”

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi puolestaan, että hallituksen linja on, että suojaimia on käytettävä kotihoidossa.

”Kentällä on järjestettävä suojaimet niin, että niitä riittää myös kotihoitoon.”

Pääministeri Sanna Marin (sd) myönsi omassa vastauksessaan, ettei suojavarusteita ole saatu maahan niin nopeasti, kuin olisi haluttu. Kysymykseen suhtaudutaan vakavasti, hän vakuutti.

Yleisemmällä tasolla hän totesi, ettei hallituksen linjauksia aina noudateta kentällä. Syy sosiaali- ja terveydenhuollossa on hänen mukaansa muun muassa se, että kenttä on pirstaloitunut useisiin eri toimijoihin. On sairaanhoitopiirit, kunnat, yksityiset toimijat ja työterveyshuolto.

”Tällä hetkellä kaikkialla Suomessa niitä linjauksia, joita hallitus on tehnyt, ei ole noudatettu”, Marin sanoi.

Marin nuhteli samassa yhteydessä Kelaa toimipisteiden sulkemisesta.

”Yksi esimerkki tästä on vaikkapa Kela, joka on ilmoittanut jälleen, että täällä pääkaupunkiseudulla toimipisteitä suljettaisiin tilanteessa, jossa ihmiset kipeästi tarvitsisivat myös toimeentuloonsa ratkaisuja. Ja hallituksen linja nimenomaisesti ei ole ollut se, että suljetaan virastoja”, hän sanoi.

”Me joudumme nyt hallituksena joka päivä paimentamaan tätä kenttää, että niitä linjauksia noudatetaan, jotta nämä ohjeistukset joka puolelle jalkautuu. Mutta totean myös, että tämä on erittäin haastavaa!”

Ministeri Pekosen mukaan sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut Kelaa toiminnasta siinä tilanteessa, että toimipisteitä on suljettava esimerkiksi henkilöstöpulan takia. Kelan on ilmoitettava toimipisteidensä ovella asiakkaille ajanvarauksen mahdollisuudesta, ja palvelua olisi hyvä saada myös ovikelloa soittamalla.

Kyselytunnilla käytiin keskustelua myös maatalouden kausityöntekijöistä. Työntekijöiden riittävyys juuri kylvöaikaan on herättänyt huolta, sillä maataloustöissä on suuri määrä ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka nyt eivät pääse töihin matkustamiseen liittyvien rajoitusten takia.

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitteli puolueensa aloitetta tilapäiseksi lainsäädännöksi, jolla asiaan voitaisiin puuttua. Perussuomalaiset haluaisi, että kausityön tekeminen huoltovarmuuden kannalta tärkeissä tehtävissä, kuten maataloudessa, ei poistaisi työttömyysetuuksia henkilöltä, joka on lomautettu tai irtisanottu töistään koronaepidemian vuoksi.

Halla-ahon mukaan tämä lisäisi kausitöiden houkuttelevuutta myös suomalaisten silmissä.

Pääministeri Marin otti Halla-ahon ehdotuksen vastaan ja lupasi, että hallitus tarkastelee sitä.

”Suhtaudun hyvin avoimesti tämänkaltaisiin ajatuksiin, jonka edustaja Halla-aho esitteli”, Marin sanoi.

”Olemme yhdessä ison kriisin ja haasteen edessä.”

Ruuantuotanto|”Nyt pitäisi pystyä velvoittamaan suomalaisia töihin” – Maa­taloutta uhkaa jättimäinen työ­voimapula, ja se näkyy pian ruoan hinnassa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat