Kunta-alan neuvottelu­solmun avaamista jatketaan tiistaina valtakunnansovittelijan johdolla – myös kirkon sopimus menossa sovitteluun - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Työehtosopimukset

Kunta-alan neuvottelu­solmun avaamista jatketaan tiistaina valtakunnansovittelijan johdolla – myös kirkon sopimus menossa sovitteluun

Yli 420 000 työntekijän ja viranhaltijan työehtosopimukset kunnissa umpeutuivat maaliskuun lopussa. Kirkon sopimukset koskevat noin 20 000:ta palkansaajaa.

Tänään perjantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala johtaa sovintoneuvotteluita, jotta yli 420000:lle kuntien ja kuntayhtymien palkansaajalle saataisiin aikaan uusi työehtosopimus. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 3.4. 11:13, Päivitetty 3.4. 19:58

Kunta-alan solmuun menneitä työehtosopimusneuvotteluja sovitellaan seuraavan kerran ensi viikon tiistaina iltapäivällä.

Perjantaina käytiin jo toista kertaa sovitteluneuvotteluja valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla, jotta yli 420 000:lle kuntien ja kuntayhtymien palkansaajalle saataisiin aikaan uusi työehtosopimus.

Tapaaminen alkoi aamulla ja kesti iltapäivään.

Perjantaina myös kaikki kirkon pääsopijaosapuolet pyysivät päästä vapaaehtoiseen sovitteluun. Näissä sopimuksissa työnantajaa edustaa Kirkon työmarkkinalaitos, ja ne koskevat noin 20 000:ta palkansaajaa.

”Kirkon sopimusneuvottelut ovat ajautuneet umpikujaan, josta on vaikea päästä eteenpäin. Tämän vuoksi koimme tarpeelliseksi pyytää apua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalta, joka entisenä Kirkon työmarkkinalaitoksen pääneuvottelijana tuntee kirkon alan erittäin hyvin”, sanoo Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn neuvottelija Anne Sarvi tiedotteessa.

Jyty vetoaa myös seurakuntiin ja kirkon päättäjiin, että henkilöstön lomautuksiin ja säästötoimiin ei mentäisi koronaviruskriisin hetkellä.

”Seurakuntien henkilöstöä tarvitaan erityisesti, kun ihmisillä on hätä ja huoli omasta ja yhteiskunnan selviytymisestä”, järjestö sanoo.

Kuntatyönantajien KT:n ja kuntien työntekijöitä ja viranhaltijoita edustavien järjestöjen neuvottelut alkoivat jo tammikuussa, mutta osapuolet eivät päässeet keskenään sopuun uusista sopimuksista.

Tiistaina järjestöt päättivät yhdessä hakea kiistaan ulkopuolista näkemystä sovittelijalta. Ensimmäinen tapaaminen oli keskiviikkona. Bulevardilla oli paikalla Piekkalan lisäksi kolme neuvottelijaa, ja loput viisi olivat etäyhteydessä.

Perjantaiaamuna toimiston tiloissa istui Piekkalan lisäksi enää vain kaksi neuvottelijaa.

Kunta-alan neuvotteluissa kyseessä ovat muiden muassa hoitajien, opettajien, lääkäreiden, palo- ja pelastushenkilöstön sekä sosiaalityöntekijöiden palkat ja muut työehdot.

Vanhat työehtosopimukset umpeutuivat kuun vaihteessa, ja sopimukseton aika alkoi aprillipäivänä, jolloin myös lakot ja muut työtaistelutoimet olisivat mahdollisia.

Palkanmaksu jatkuu vanhojen sopimusten mukaan, kunnes uudet saadaan sovittua.

Normaalioloissa palkansaajajärjestöt todennäköisesti terästäisivät tavoitteitaan työtaistelu-uhkien avulla, mutta poikkeusoloissa niitä ei ole esitetty.

”Poikkeusoloissa ei toteuteta työtaistelutoimia, koska koronaepidemian vuoksi on välttämätöntä, että kaikkien terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaisten osaaminen on nyt käytössä”, totesivat hoitajien järjestöt Tehy ja Super yhteisessä tiedotteessaan tiistaina.

Vaikka lakot ovat nyt poissa ”vauhdituskeinoista” koronaepidemian takia, on se osaltaan etäännyttänyt osapuolten tavoitteita entisestään: työnantaja vetoaa kuntien alati heikentyvään talouteen, mutta toisaalta epidemia on lisännyt esimerkiksi hoito-, sosiaali-, pelastus- ja opetushenkilöstön työtaakkaa ja tehnyt sen merkityksen näkyvämmäksi kuin normaalioloissa.

Koronaviruksen takia kuntien terveysmenot kasvavat, mutta verotulot hupenevat. Ensi viikon kehysriihestä odotetaan kunnille merkittävää valtion tukea. Kuntaliitto on arvioinut epidemian heikentävän kuntataloutta tänä vuonna ainakin 1,5 miljardin euron verran.

Työntekijäpuolella etenkin hoitajien järjestöt ovat vaatineet palkkatasa-arvoa eli yleisen linjan ylittäviä palkankorotuksia. Myös kiky-tunneista halutaan eroon.

Oikaisu 3. huhtikuuta kello 19.55: Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että keskiviikkoaamuna toimiston tiloissa istui Piekkalan lisäksi enää vain kaksi neuvottelijaa. Kyseessä oli kuitenkin perjantaiaamu.

Työehdot|Kunta-alan työehtojumia sovitellaan nyt osin etänä: Valtakunnan­sovittelijan toimistolle saapui vain neljä neuvottelijaa, uusi sovittelu perjantaina

Tes-neuvottelut|Kunta-alan työehtoneuvottelut siirtyvät sovitteluun – yli 400 000 palkansaajaa sopimuksettomassa tilassa huomisesta alkaen

Pääkirjoitus|Kunta-alan palkkaneuvotteluissa uhkaa aika loppua pahasti kesken

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat