Vanhemmille väliaikainen tuki alle 10-vuotiaiden lasten hoitamiseen kotona, suoja­varusteisiin 600 miljoonaa euroa – Näille aloille hallitus jakaa lisää rahaa - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronakriisi

Vanhemmille väliaikainen tuki alle 10-vuotiaiden lasten hoitamiseen kotona, suoja­varusteisiin 600 miljoonaa euroa – Näille aloille hallitus jakaa lisää rahaa

Kokoamme tähän päivittyvään juttuun, minne hallitus jakaa lisää rahaa lisätalousarviossaan.

Julkaistu: 8.4. 9:42, Päivitetty 8.4. 20:37

Hallitus ilmoitti keskiviikkona, että se jakaa lisää rahaa tälle vuodelle 3,6 miljardia euroa koronaviruksen aiheuttamiin menetyksiin ja tukiin. Lisäksi ensi vuodelle lisätalousarviossa varataan puoli miljardia euroa.

Suurimmat tuet saavat yritykset ja kunnat, mutta myös muun muassa kulttuurille ja perheille jaetaan lisää rahaa. Terveydenhuollon tarvikkeisiin ja lääkkeisiin varataan 600 miljoonaa euroa.

Ihmisten sosiaaliturvaan hallitus varaa lisää rahaa noin 1,5 miljardia euroa.

Lisäksi alle 10-vuotiaiden lasten kanssa töistä palkatta poissa oleva vanhempi voi hakea väliaikaista tukea lapsen hoitamiseen kotona.

HS kokosi, miten keskiviikkona julkaistut tuet jakautuvat.

Osa rahoista jaetaan tällä viikolla eduskunnan käsittelyyn lähtevässä vuoden toisessa lisäbudjetissa ja osa toukokuun lisäbudjetissa. Hallitus teki päätökset tiistaina ja keskiviikkona kehysriihen yhteydessä.

Summat voivat vielä muuttua eduskuntakäsittelyssä.

Yritykset

Suoraa tukea yritykset saavat lisää noin 450 miljoonaa euroa. Tämä tuki on pääsääntöisesti sellaista, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Lisäyksen jälkeen yrittäjien suora tuki nousee 1,45 miljardiin euroon.

Keskisuurille yrityksille rahan jakaa Business Finland, pienille yrityksille Ely-keskukset ja yksinyrittäjille kunnat. Business Finland saa 100 miljoonaa ja Ely-keskusten 200 miljoonaa. Lisäksi lisäarviossa on mukana 150 miljoonaa euroa kuntien jaettavaksi yksinyrittäjille.

Business Finlandin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa piristetään 300 miljoonan euron uudella lainavaltuudella.

Lainat on tarkoitettu uuden liiketoiminnan selvittämiseen ja kehittämiseen työvoimaintensiivisillä aloilla, joiden liiketoimintaan koronavirus on tuonut vaikeuksia.

Suomen teollisuussijoitus eli Tesi saa 150 miljoonan euron lisäpääomituksen, jolla käynnistetään rahoitusohjelma koronaviruksen vaikutuksista tilapäisiin vaikeuksiin joutuneiden keskisuurten yritysten toiminnan jatkumisen turvaamiseksi.

Tesi tekee 1–10 miljoonan suuruisia sijoituksia vähintään 10 miljoonan euron liikevaihdon suuruisiin keskisuuriin yrityksiin. Koko 150 miljoonaa jaetaan yrityksiin pääomasijoituksina.

Varustamot saavat 600 miljoonan euron takausohjelman.

Kunnat

Hallitus jakaa kunnille seuraavassa lisäbudjetissa noin 547 miljoonaa euroa, koska valtion päätöksellä yritykset voivat siirtää verojensa maksamista kunnille.

Kyseessä on määräaikainen tuki, jonka valtio perii takaisin.

Varsinainen kuntatuki tulee toukokuussa. Tuolloin kunnat saavat näillä näkymin vähintään miljardi euroa.

Kansalaisten toimeentulo

Epidemian vuoksi palkatta töistä poissa oleva vanhempi voi hakea väliaikaista tukea, jos hän hoitaa kotonaan alle 10-vuotiasta lasta. Uusi etuus on 723 euroa kuukaudessa. Toimenpiteeseen ehdotetaan yhteensä 94 miljoonaa euroa.

Etuutta maksettaisiin myös ulkomailta Suomeen saapuville henkilöille, jotka on ohjattu karanteenia vastaaviin olosuhteisiin ja jotka tästä syystä ovat ansiotyöstään palkattomasti poissa.

Valtion osuuteen työttömyysetuuksien ansioturvasta ja vuorottelukorvauksesta sekä työttömyysetuuksien perusturvasta nostetaan yli miljardilla eurolla.

Huoltovarmuusvarasto

Terveydenhuollon suojavarusteiden, laitteiden ja lääkkeiden ostoon tulee lisää 600 miljoonaa euroa.

Kulttuuri, urheilu ja nuorisotyö

Valtio tukee kulttuuria ja liikuntaa 60 miljoonalla eurolla. Tuesta 40 miljoonan ohjataan koronavirustilanteesta aiheutuvien pääsylippu- ja muiden tulojen menetysten johdosta kulttuurin ja taiteen alalla. Raha mahdollistaa myös kulttuurin alan ammattilaisten ansionmenetysten ja muiden vastaavien menojen korvaamisen.

Liikunta ja urheilu saa 19,6 miljoonan euron määrärahalisäystä. Nuorisoalan järjestöt ja nuorisokeskukset saavat 2,5 miljoonaan euroa ja nuorten työpajatoiminta ja etsivään nuorisotyö 1,5 miljoonaa euroa.

Maatalous

Maaseudun yritystoimintaan panostetaan 40 miljoonaa euroa.

Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitos saa 8,7 miljoonaa euroa.

Työttömyyskassat

Työ- ja elinkeinotoimistojen toimintamenoihin on tulossa 20 miljoonan euroa asiantuntijaresursseihin.

Yleisöneuvonta

Digi- ja väestötietovirastolle on tulossa 2,2 miljoonan euron määrärahalisäys yleisneuvontapuhelinpalvelun lisääntyneisiin kustannuksiin.

Oikaisu 8.4. kello 20.30: Hallitus kertoi lisätalousarviosta keskiviikkona eikä torstaina, kuten jutussa aiemmin luki.

Kehysriihi|Hallituslähteet HS:lle: Kunnille tulee tukipaketti ja sääntöhelpotuksia, tarkoituksena hillitä lomautuksia

Kehysriihi|Marin: Nyt ei ole aika perata hallitus­ohjelmaa uudestaan – Hallitus neuvottelee kriisitoimista Säätytalolla

Ravintolat|Ravintolat saamassa ”kohtuullisen kompensaation” valtion sulkemispäätöksestä, STT:n tietojen mukaan kyseessä ei ole suora yritystuki

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat