Pääministeri nuhteli terveystoimijoita varmuusvarastojen puutteista, presidentti kehotti lopettamaan ”keskinäisen syyllistämisen” - Politiikka | HS.fi

Pääministeri nuhteli terveys­toimijoita varmuus­varastojen puutteista, presidentti kehotti lopettamaan ”keskinäisen syyllistämisen”

Pääministeri Sanna Marinin mukaan osa Suomen terveystoimijoista ei ole varautunut epidemiaan riittävästi. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola haluaa välttää syyttelyä.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin.

8.4.2020 14:25 | Päivitetty 8.4.2020 18:43

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti keskiviikkona osaa kuumana käyvään suojavarustekeskusteluun.

Presidentinkanslian julkaisemassa lausunnossa Niinistö korostaa yhteistyön merkitystä suojavälineiden hankinnassa. Niinistön mukaan Suomen eri toimijoiden tulisi lopettaa keskinäinen syyllistäminen ja löytää yhteinen käsitys siitä, mitä ja paljonko suojavälineitä tarvitaan.

”Suojavarusteiden maailmanlaajuinen kysyntä on valtavaa, tarjonta niukkaa. Käytännössä näyttää, että Kiinassa suojavälineiden kauppa toimii pelkästään markkinaehtoisesti”, presidentti Niinistö sanoi.

”Nyt pitää yhdistää voimat ja lopettaa keskinäinen syyllistäminen. Tavaran hankinnassa tarvitaan kaikki osaaminen ja suhteet – myös yksityisen sektorin Kiina-tuntemus on tarpeen – jotta onnistutaan.”

Aiemmin keskiviikkona pääministeri Sanna Marin (sd) oli julkaissut twiittejä koskien suojavarusteiden puutetta koronavirus­pandemian keskellä.

Marinin mukaan osa terveysalan toimijoista on varautunut puutteellisesti koronavirusepidemiaan. Hän muistutti, että pandemiasuunnitelman mukaan ”terveydenhuollon yksiköillä tulee olla varmuusvarastoissaan vähintään 3–6 kuukauden normaalia kulutusta vastaava määrä suojaimia ja muita keskeisiä terveydenhuollon tarvikkeita”.

Marinin mukaan jo helmikuun alussa kävi ilmi, ettei kaikilla alueilla olla riittävästi varauduttu.

”Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa. Hallitus tekee kaikkensa vastatakseen kasvavaan tarpeeseen suojainten saamiseksi, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö on suojattava asianmukaisesti”, Marin lausui Twitterissä.

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola sanoo, että suojavarusteista on nyt pulaa kaikkialla. Erholan mukaan edes Huoltavarmuuskeskus ei ole osannut odottaa koronapandemian kaltaista tilannetta.

Lue lisää: Suomen suojavarusteet hupenevat, vaikka epidemia on vasta alkuvaiheessa – Kiinasta saapuva lentokoneellinen maskeja ei riitä edes viikoksi

Ongelma on suuri, kun tuotteiden kysyntä koko maailmassa on räjähtänyt ja myös Suomessa suojavarusteita tarvitaan normaalitilannetta enemmän. Erholan mukaan viime viikkoina jopa suhteellisen varmoina pidetyt toimitukset ovat jääneet saapumatta.

Marina Erhola

”Sairaanhoitopiireillä on pandemiavarastoja, mutta tilanteen mittasuhteet ovat tulleet aivan kaikille yllätyksenä. Suomi on hyvin riippuvainen tuonnista suojavarusteiden suhteen. Nyt kaikki normaali tarvikesaanti on pysähtynyt”, Erhola kertoo.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta Erhola korostaa, että nyt ei ole aika tai paikka syytellä ketään.

”En pidä tarpeellisena hakea syyllisiä. Tärkeintä on muodostaa oikea ja realistinen tilannekuva. Pulaa on niin alueellisella kuin kansallisella tasolla”, Erhola kertoo.

Helsingissä tilanne suojavarusteiden riittävyyden suhteen on pormestari Jan Vapaavuoren (kok) mukaan jo kriittinen. Vapaavuori katsoo, että valtiojohto ei ole kuunnellut kaupungin viestiä. Pormestari on arvostellut myös teollisuutta toimettomuudesta suojavarusteiden valmistamiseksi.

Koronatartuntoja on ylivoimaisesti eniten Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus).

Erholan mukaan Päijät-Hämeessä on noin kuukauden varasto suojavarusteita, eli kasvosuojaimia, kirurgisia maskeja, suojatakkeja ja visiirejä. Ennen koronaviruskriisiä varastossa oli noin kolmen kuukauden tarvikkeet. Vähentääkseen suojavarusteiden tarvetta yhtymä on ajanut alas kirurgista ja hammashuollon toimintaa.

”Käytännössä suojavarusteiden saanti Euroopasta tyssäsi kokonaan ja Kiinasta on ollut suuria vaikeuksia saada tarvikkeita. Tilanne on suunnattoman vaikea”, Erhola sanoo.

Kuntayhtymän hankintaosasto on joutunut poikkeustoimiin tarvikkeiden hankinnassa. Suojavarusteita tilatessa ei enää voida tehdä kilpailutuksia ja osa tavarantoimittajista vaatii etukäteismaksua, joka ei ennen olisi käynyt päinsä.

”Kuten sanottu, se on aika villi länsi. Otamme tavaraa sieltä, mistä sitä saadaan”, Erhola kertoo.

Erhola pitää hyvänä merkkinä sitä, että Suomessa viritellään kotimaista suojavarusteiden tuotantoa.

Lue lisää: Ministeri Lintilä: Suomi ryhtyy vauhdittamaan suojavarusteiden kotimaista tuotantoa – Pormestari Jan Vapaavuori arvosteli aiemmin elinkeinoelämän hitautta

Päijät-Hämeen yhtymä vastaa Lahden ja sen lähipaikkakuntien terveydenhoidosta sekä vanhustenhuollosta ja muusta sosiaalihuollosta. Yhtymän alueella asuu noin 220 000 potentiaalista potilasta. Erholan mukaan yhtymä tilaa normaalisti suojavarusteet suoraan tavarantoimittajilta ja jakelee ne tarpeiden mukaan.

Huoltovarmuusvarastojen tarvikkeet jaellaan yliopistosairaaloiden erityisvastuualueiden kautta. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiiri kuuluu Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueeseen, kuten Hus.

”Sieltä olemme saaneet pieniä määriä ja jaamme niitä edelleen. Perusongelma on kuitenkin se, että tavaraa ei ole Suomessa riittävästi.”

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema tviittasi kuvan Finnairin lentokoneesta, joka toi Suomeen kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityksensuojainta Kiinan Quangzhousta 7. huhtikuuta 2020.

Vanhusten kotihoidossa on Päijät-Hämeessä turvauduttu kangasmaskeihin niissä tilanteissa, joissa itse hoitaja on tiettävästi terve eikä vanhuksella ole koronavirustartuntaa. Kangasmaskeja tilattiin Latviasta miltei kolme viikkoa sitten juuri kotihoidon tarpeisiin.

”Paremman puutteessa kotihoidon työntekijät käyttävät kangasmaskia, joka pestään ja desinfioidaan päivittäin. Suojatasoltaan se ei ole sama kuin kirurginen maski eikä yhtä kätevä käytössä”, Erhola sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat