Pääministeri Sanna Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajoitukset

Pääministeri Sanna Marin Ylellä: Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti 19. huhtikuuta

Husin diagnostiikkajohtaja vaati entistä tiukempia rajoituksia. Marin tyrmää: hallitus ei voi rajoittaa perusoikeuksia mielivaltaisesti.

Pääministeri Sanna Marin (sd). Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 9.4. 8:12

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, että Uudenmaan sulku loppuu todennäköisesti huhtikuun 19. päivänä.

”Uskon että se tuolloin päättyy. Tautitilanne maan eri osissa tasoittuu sillä tavalla, että en usko, että rajoitustoimenpiteelle on tulossa jatkoa”, Marin sanoo.

Lue lisää: HS-analyysi: Uudenmaan eristys vuotaa ja vie poliisin työvoimaa – hallitus joutuu pian tekemään vaikean päätöksen sen jatkosta

Liikkuminen Uudellemaalle ja sieltä pois kiellettiin 28. maaliskuuta. Tarkoituksena on hillitä koronavirustartuntojen leviämistä. Niitä on ollut enemmän Uudellamaalla kuin muualla Suomessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ehdotti MTV:llä keskiviikkona, että Uudenmaan rajoituksia pitäisi päinvastoin tiukentaa.

”Vaihtoehtoisena strategiana kyllä ehdottaisin, että kiristettäisiin vielä toimenpiteitä Uudellamaalla ja päästäisiin sitten nopeammin sellaiseen tilanteeseen, jossa rajoitukset voitaisiin poistaa”, Lehtonen sanoi.

Hän ehdotti muun muassa hengityssuojainpakkoa ja sitä, että ulos voisi mennä vain välttämättömien ostosten ja työtehtävien vuoksi.

Marin korosti MTV:n Kymmenen uutisissa, ettei hallitus voi rajoittaa ihmisten perusoikeuksia mielivaltaisesti. Uusimaa on eristetty valmiuslain nojalla. Sen käyttämisen edellytyksenä on, että järeät toimet ovat välttämättömiä.

”Pitää myös ymmärtää se, että valmiuslainsäädännön käyttö on monen lukon takana – esimerkiksi nämä Uudenmaan liikkumisrajoitukset, jotka ovat voimassa 19.4. asti. Tällaisia rajoituksia ei kovin kevyellä menettelyllä tehdä”, Marin sanoi.

Muut rajoitukset, kuten koulujen lähiopetuksen rajaaminen, ovat voimassa toukokuun 13. päivään asti. Ravintolat pysyvät suljettuina toukokuun 31. päivään asti.

HS-analyysi|Uudenmaan eristys vuotaa ja vie poliisin työvoimaa – hallitus joutuu pian tekemään vaikean päätöksen sen jatkosta

Eduskunta|Eduskunnan perustuslaki­valiokunta suomii hallitusta puutteellisesta tiedonkulusta – ”Tympäisee, jos perusasioiden saaminen on lypsämistä”

Eduskunta|Perustuslaki­valiokunta siunasi Uudenmaan eristyksen, mutta huomautti puutteista: Uusmaalaisille aiheutuvia haittoja käsiteltiin liian vähän

Rajoitukset|Hallitus eristi Uudenmaan saatuaan edus­kunnan hyväksynnän viime tipassa: Poliisi pystytti tiesulut yöllä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat