Yliopistot ja ammattikorkeakoulut päättivät: Perinteisiä valintakokeita ei tänä keväänä järjestetä muilla kuin pienillä aloilla, kokeita siirretään verkkoon - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronavirus

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut päättivät: Perinteisiä valintakokeita ei tänä keväänä järjestetä muilla kuin pienillä aloilla, kokeita siirretään verkkoon

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat linjanneet, että perinteisiä valintakokeita ei ole koronatilanteen vuoksi mahdollista järjestää turvallisesti.

Yliopistoilla on yhteensä satoja valintakokeita, jotka koskettavat kymmeniätuhansia hakijoita. Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva

Julkaistu: 9.4. 11:59, Päivitetty 9.4. 13:22

Suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat linjanneet, että perinteisiä valintakokeita ei ole koronatilanteen vuoksi mahdollista järjestää turvallisesti.

Ammattikorkeakoulujen valintakoe järjestetään etänä. Yliopistojen kohdalla yhtenäistä korvaajaa perutuille kokeille ei ole, vaan kukin yliopisto ratkaisee tilanteen tilanteen mukaan.

Yliopistot kertovat perinteisten valintakokeiden perumisen syyksi pandemiatilanteen vakavuuden, riskiryhmien luotettavan tunnistamisen vaikeuden sekä liikkumiseen ja itse koetilanteeseen liittyvät riskit.

Yliopistoilla on yhteensä satoja valintakokeita, jotka koskettavat kymmeniätuhansia hakijoita ja aiheuttavat suurten massojen liikkumista sekä eri alueilta saapuvien ihmisten kohtaamisia.

”Yksittäisiin koetilanteisiin osallistuu jopa tuhansia hakijoita, ja varotoimenpiteistä huolimatta kokeisiin liikkumisesta ja koetilanteista seuraa väistämättä huomattava määrä ihmiskontakteja. Hakijoiden ja yliopistojen henkilökunnan turvallisuutta ei näissä olosuhteissa pystytä takaamaan”, sanoo Unifin opetusvararehtorikokousten puheenjohtaja Petri Suomala tiedotteessa.

Perinteisten valintakokeiden sijasta valinnat yliopistoihin järjestetään kevään ja kesän 2020 aikana vaihtoehtoisilla, fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla.

Valinnoissa voidaan käyttää esimerkiksi digitaalisia valintatapoja, verkkokursseja, todistusvalintaa tai avoimen yliopiston väylän valintaa. Pieniä valintakokeita voidaan tarkoin varotoimenpitein toteuttaa.

Kaikkia kokeita ei kuitenkaan järjestetä etänä, koska yliopistoilla ei ole sellaiseen sopivaa järjestelmää eikä sellaista pystytä Unifin mukaan tällä aikataululla turvallisesti kehittämään. Yliopistot hyödyntävät siis digitaalisia valintatapoja harkintansa mukaan.

Yhtenä vaihtoehtona prosessissa käsiteltiin valintakokeiden siirtämistä esimerkiksi heinä–elokuulle tai syyskuulle, jolloin lukuvuoden aloittaminen olisi siirtynyt. Siirtämiseen ei kuitenkaan haluttu lähteä, koska ei ole tietoa siitä, minkälainen virustilanne on loppukesästä tai tulevana syksynä.

Opintojen aloituksen siirtäminen olisi myös ongelmallista, ja sen yhteiskunnalliset vaikutukset olisivat Unifin mukaan merkittävät.

Yliopistot tiedottavat muuttuneista valintatavoista huhtikuulle suunniteltujen valintakokeiden osalta mahdollisimman pian ja muutoin 30.4. mennessä.

Muutokset eivät edellytä hakijoilta tässä vaiheessa toimenpiteitä.

Tarkemmista koejärjestelyistä tiedotetaan ennen suunniteltuja kokeita. Muutoksista viestitään Opintopolussa sekä yhteisvalintojen ja korkeakoulujen omilla verkkosivuilla. Lisäksi hakijoita pyydetään seuraamaan Opintopolussa ilmoittamaansa sähköpostiosoitetta.

Yliopistojen yhteisenä tavoitteena on, että lukuvuosi 2020–2021 saadaan käynnistettyä syksyllä tavanomaisen aikataulun mukaisesti.

Ammattikorkeakoulut päättivät, että kevään toisen yhteishaun AMK-valintakoe järjestetään etäkokeena poikkeusolojen takia. Valintakoe järjestetään kesäkuun alussa yhtenä myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Ammattikorkeakouluihin oli 1.4. päättyneessä yhteishaussa 92 000 hakijaa. Heistä 75 000 ilmoittautui yhteishaussa valintakokeeseen.

Ammattikorkeakoulut valitsevat noin puolet opiskelijoista todistusvalinnalla. Todistusvalintaa ei kuitenkaan haluttu laajentaa, koska se ei olisi taannut hakijoiden yhdenvertaista kohtelua.

Ammattikorkeakouluopiskelijoiden liitto Samok piti päätöstä vastuullisena.

“Ammattikorkeakoulujen valintakokeet on jo aiemmin järjestetty sähköisessä muodossa joten siltä osin järjestelyt ovat hyvällä pohjalla. Etäkokeeseen sisältyy paljon haasteita mutta poikkeustilanteessa näemme tämän vähiten huonona ratkaisuna hakijoiden kannalta”, Samokin puheenjohtaja Anna Laurila sanoi tiedotteessa.

Korkeakoulut|HS:n tiedot: Korkea­koulujen pääsykokeita ei siirretä

Korkeakoulut|Korkeakoulujen valintakokeiden pito vielä epävarmaa: ”Opiskelijat tullaan jotenkin valitsemaan”

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat