Huolto­varmuus­keskuksen toimitus­johtaja irti­sanoutui – ”Virheet olisi pitänyt pystyä välttämään”, perustelee työministeri Haatainen - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Varustehankinnat

Huolto­varmuus­keskuksen toimitus­johtaja irti­sanoutui – ”Virheet olisi pitänyt pystyä välttämään”, perustelee työministeri Haatainen

Haataisen mukaan sopimuskumppanien taustat olisivat olleet tarkistettavissa. Huoltovarmuuskeskuksen väliaikaisena toimitusjohtajana aloittaa Janne Känkänen.

Pääministeri Sanna Marin, Huoltovamuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema ja työministeri Tuula Haatainen.

Julkaistu: 10.4. 13:17, Päivitetty 10.4. 18:15

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema on irtisanoutunut tehtävästään. Asiasta kertoi työministeri Tuula Haatainen (sd) tiedotustilaisuudessa perjantai-iltana.

Haatainen kertoi hyväksyneensä Louneman irtisanoutumisen keskusteltuaan asiasta ensin tämän kanssa. Haataisen mukaan he olivat yksimielisiä siitä, että Huoltovarmuuskeskuksen uskottavuus pitää palauttaa välittömästi.

Louneman irtisanoutumisen syynä on työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan viime päivinä laajasti julkisuudessa olleiden hengityssuojainhankintojen puutteellinen menettely ja siitä seurannut luottamuspula.

Lauantaista alkaen Huoltovarmuuskeskuksen väliaikaisena toimitusjohtajana toimii työ- ja elinkeinoministeriön johtaja Janne Känkänen.

Hallitus päättää uuden toimitusjohtajan valinnasta myöhemmin.

Huoltovarmuuskeskus tilasi äskettäin koronavirusepidemiaa varten Suomeen kaksi miljoonaa kirurgista kasvosuojainta ja 230 000 hengityssuojainta. Ne saapuivat Kiinasta tilauslennolla viime tiistaina. Keskiviikkona kävi ilmi, että toisin kuin oli tarkoitus, maskeja ei voi käyttää sairaalakäytössä.

Lisäksi Huoltovarmuus­keskuksen epäonnistuneen kaupan taustalla on miljoonien eurojen kiista, johon kytkeytyy alamaailmaan verkottunut liikemies.

Haatainen kertoi tiedotustilaisuudessa, että Huoltovarmuuskeskus toimittaa ministeriölle epäonnistuneista kaupoista laajan selvityksen ensi tiistaihin mennessä.

Haataisen mukaan jo nyt on kuitenkin selvää, ettei normaalia huolellisuusvelvoitetta ole noudatettu.

”Kun tehdään töitä kriisin aikana kovan paineen keskellä, virheitä voi sattua ja niitä sattuukin. Tällöin oleellista on arvioida olisiko virheet voitu välttää. Tähän mennessä saatujen selvitysten perusteella voi tehdä johtopäätöksen, että virheet olisi kohtuuvaatimuksin pitänyt pystyä välttämään”, Haatainen sanoi.

Sopimuskumppanien taustat olisi Haataisen mukaan pitänyt pystyä tarkastamaan myös kriisitilanteessa.

Jo aiemmin perjantaina pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi, ettei Lounema nauti enää hänen luottamustaan.

Haatainen kertoi tiedotustilaisuudessa keskustelleensa asiasta pääministerin kanssa.

”Olemme tilanteesta yksimielisiä”, Haatainen sanoi.

Haataiselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa myös, mikä on hänen oma vastuunsa tilanteessa ja miten hän vastaa oppositiosta esitettyihin erovaatimuksiin.

”Ministerinä minulla on velvollisuus huolehtia kaikissa olosuhteissa siitä, että Huoltovarmuuskeskus toimii ja että siellä noudatetaan kaikkia niitä toimintaperiaatteita, joita siltä edellytetään”, Haatainen vastasi.

Hän viittasi Huoltovarmuuskeskukselta vaatimaansa selvitykseen ja sanoi, että jatkotoimia tullaan tarkastelemaan sen pohjalta.

Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Tomi Lounema

Näin oikeusoppineet kommentoivat

Koronaepidemian kaltaisessa poikkeustilanteessa Huoltovarmuuskeskus saa ostaa välttämättömiä tuotteita ilman kilpailutusta.

Aalto-yliopiston kilpailuoikeuden professori Petri Kuoppamäki kommentoi HS:lle torstaina, että tällöinkin on noudatettava sekä sopimuskumppanin rikostaustaan liittyviä poissulkemisperusteita että huolellisuusvelvoitetta. Vähintään toimittajan rikosrekisteri ja taloustiedot tulisi tarkistaa, hän sanoi.

Lue lisää: Tiina Jylhän kauneus­klinikka markkinoi suoja­maskeja väärennetyllä sertifikaatilla – rikos­tausta ja ulos­otto eivät pysäyttäneet viiden miljoonan euron kauppoja

Myös Turun ja Helsingin yliopistojen oikeustieteen professori Antti Aine sanoo, että kiire ei riitä syyksi jättää selvittämättä sopimuskumppanin taustoja ja valmiuksia toimittaa vaatimusten mukainen tuote.

”Kiiretilanteessa voidaan olla suoraviivaisempia, mutta perusvelvollisuutena on varmistua siitä, että edellytykset hankinnan tavoitteen toteutumiselle ovat olemassa”, hän kommentoi perjantaina.

Tilaajan on myös nopeissa hankinnoissa kartoitettava markkinoita ja pyrittävä selvittämään paras tarjolla oleva vaihtoehto.

Nyt irtisanoutunut toimitusjohtaja Tomi Lounema sanoi torstaina tiedotustilaisuudessa, että keskus sai ”satoja” tarjouksia maskeista. Sanojensa mukaan hän ei muistanut kaikkia tahoja, joiden kanssa kauppoja on tehty.

Antti Aine tuntee tapauksen vain julkisuudessa olleiden tietojen kautta eikä halua kommentoida sitä suoraan. Hän huomauttaa kuitenkin, että hankintapäätöksiä on kiireessäkin helpompi tehdä, jos tilaajalla on asiantuntemusta markkinoista ja strategioita on mietitty etukäteen.

”Kysymys on siitä, miten tämäntyyppisiin asioihin on varauduttu ja kuinka hyvin markkinoiden erityispiirteet tunnetaan”, hän kommentoi.

”Ymmärrän, että tällaisessa tilanteessa markkina on elänyt. Eri tahojen tunteminen helpottaa kuitenkin arvion tekemistä siitä, mistä tuotteita on luotettavasti hankittavissa.”

Louneman mukaan kaoottinen markkinatilanne johti kauppoihin tahojen kanssa, jotka eivät normaalisti sopisi yhteistyökumppaneiksi.

Suomeen saapuneista varusteista oli tehty kaupat liikemies Onni Sarmasteen kanssa, Lounema kertoi tiedotustilaisuudessa. Nämä suojaimet on nyt toimitettu eteenpäin.

Myös kauneusalan yrittäjän Tiina Jylhän kanssa tehtiin kaupat, joiden maksut on nyt jäädytetty.

Lue lisää: Virolaislehti: Virolainen pankki pitää Huoltovarmuuskeskuksen ja Tiina Jylhän kasvomaskikauppaa epäilyttävänä, jäädyttänyt Jylhän yrityksen tilin

Virolaisen Ärileht-lehden mukaan virolainen Luminor-pankki sanoo, että Suomen valtion ja Jylhän pyörittämän virolaisen yrityksen välinen kauppa näyttää epäilyttävältä. Lehden mukaan Luminor-pankki ihmettelee, miten pieni kauneusalan yritys yhtäkkiä saa miljoonia euroja tililleen. Pankit Virossa ovat viime vuosien rahanpesuskandaalien takia erittäin tiukkoja.

Lounema ei vastannut torstaina kysymykseen siitä, tiesikö hän entuudestaan Jylhän talousrikoksista.

”Siinä vaiheessa kun kauppa on sovittu, on katsottu että niissä olosuhteissa materiaali on sellaista, että kauppaan on ryhdytty”, Lounema totesi.

Suojainhankinnoista on tehty ainakin kolme kantelua, kertoo oikeuskansleri Tuomas Pöysti Lännen Median haastattelussa. Kantelut tehtiin torstaina.

Kantelut koskevat Huoltovarmuuskeskuksen sekä työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön menettelyä.

Lounema ollut tehtävässä vasta muutaman kuukauden

Diplomi-insinööri Tomi Lounema valittiin Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajaksi viime syksynä. Hän aloitti tehtävässään 11.11.2019.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajan paikka avautui, koska tehtävää hoitanut Raimo Luoma oli siirtynyt kesällä pääministeri Antti Rinteen (sd) valtiosihteeriksi.

Valtioneuvosto nimitti Louneman tehtävään silloisen työministerin Timo Harakan (sd) esityksestä. Lounema valittiin 59 hakijan joukosta.

Lounema siirtyi Huoltovarmuuskeskukseen työ- ja elinkeinoministeriöstä, jossa hän työskenteli ryhmäpäällikkönä ja kaupallisena neuvoksena. Lounema työskenteli ministeriössä kymmenen vuoden ajan.

”Lounema on hoitanut huoltovarmuusasioita ministeriössä monipuolisesti alusta saakka”, sanottiin hallituksen tiedotteessa viime syksynä.

Aiemmin Lounema toimi Kuluttajavirastossa tuoteturvallisuusinsinöörinä, tuoteturvallisuuspäällikkönä, apulaisjohtajana ja johtajana vuosina 1999–2009.

Suojavarusteet|Huolto­varmuus­keskus sopi kahdesta noin viiden miljoonan euron kaupasta Tiina Jylhän ja Onni Sarmasteen kanssa: ”Markkina on hyvin vaikea”

Suojavarusteet|Tiina Jylhän kauneus­klinikka markkinoi suoja­maskeja väärennetyllä sertifikaatilla

Koronavirus|Kankaisia kasvo­maskeja valmistetaan nyt niin kodeissa kuin tehtaissa – Näin käytät niitä oikein

Suojavarusteet|Helsinkiläisyhtiö aikoo valmistaa puolet Suomen hengitys­suojainten tarpeesta – ”Suojain­materiaalien hinnat ovat yli 15-kertaistuneet maailmalla”

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka