Huoltovarmuus­keskuksen hallitus hyllytti kaksi johto­ryhmän jäsentä väliaikaisesti suojain­kauppojen vuoksi

Toinen hyllytetty johtoryhmän jäsen oli STT:n mukaan allekirjoittanut sopimuksen, jolla Onni Sarmasteelta oli tilattu kasvomaskeja.

Huoltovarmuuskeskuksen sen hetkisen toimitusjohtajan Tomi Louneman tviittaama kuva Finnairin lentokoneesta, joka toi kirurgisia maskeja ja hengityksensuojaimia Kiinan Quangzhousta Helsinki-Vantaan lentoasemalle 7. huhtikuuta.

13.4.2020 18:23

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) hallitus vapautti pääsiäisenä työvelvoitteesta kaksi johtoryhmän jäsentä kasvomaskikauppojen selvittelyn ajaksi. Asiasta on käynnistetty ulkopuolinen selvitys, jonka on määrä valmistua tiistaina.

HVK:n hallitus päätti hyllytyksestä lauantain ja sunnuntain aikana järjestetyssä kokouksessa. Hyllytetyt jäsenet ovat Asko Harjula ja Jyrki Hakola. Heistä Hakola oli STT:n mukaan allekirjoittanut sopimuksen, jolla keskus oli tilannut sairaalakäyttöön sopimattomia kasvomaskeja Onni Sarmasteelta.

Harjula on Huoltovarmuuskeskuksen hallintojohtaja ja Hakola on työskennellyt perustuotanto-osaston johtajana.

HVK ei tiedotteessaan täsmennä syytä Harjulan ja Hakolan työvelvoitteen poistamiseen. HS ei tavoittanut maanantaina Huoltovarmuuskeskuksen hallituksen puheenjohtajaa Ilona Lundströmiä kommentoimaan asiaa.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Tomi Lounema irtisanoutui tehtävästään viime perjantaina. Irtisanoutumisen syynä oli laajasti julkisuudessa esillä olleiden hengityssuojainhankintojen puutteellinen menettely ja siitä seurannut luottamuspula.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) kommentoi viime viikolla, että jo siihen mennessä saatujen selvitysten perusteella tapahtuneet virheet olisi pitänyt pystyä välttämään kohtuullisin vaatimuksin.

Lue lisää: Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja irtisanoutui – ”Virheet olisi pitänyt pystyä välttämään”, perustelee työministeri Haatainen

Haatainen on nimennyt Janne Känkäsen työ- ja elinkeinoministeriöstä HVK:n väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi siihen asti, kunnes valtioneuvosto nimeää uuden toimitusjohtajan.

Viime viikolla kävi ilmi, että Huoltovarmuuskeskus oli sopinut Tiina Jylhän ja Sarmasteen kanssa yhteensä 10 miljoonan euron suojavarustetoimituksista.

Lue lisää: Huoltovarmuuskeskuksen epäonnistuneen kasvosuojainkaupan taustalla on miljoonien eurojen kiista, johon kytkeytyy alamaailmaan verkottunut liikemies

Sarmasteen hankkimat maskit saapuivat Kiinasta tilauslennolla Suomeen viime tiistaina. Keskiviikkona kerrottiin, että ne eivät soveltuneetkaan sairaalakäyttöön.

Huoltovarmuuskeskus maksoi Sarmasteelle koko viiden miljoonan euron summan etukäteen. Sekä Jylhällä että Sarmasteella on taustallaan talousepäselvyyksiä, Jylhällä myös mittava rikostausta sekä vireillä olevia törkeitä rikossyytteitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat