Journalismi on saamassa valtiolta tukea koronaepidemian takia – Elina Grundström tekemään selvitystä - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Media

Journalismi on saamassa valtiolta tukea koronaepidemian takia – Elina Grundström tekemään selvitystä

Liikenne- ja viestintäministeriö asettaa Elina Grundströmin selvittämään tukea pikaisella aikataululla.

Toimittaja ja tietokirjailija Elina Grundström alkaa selvittää medialle annettavaa koronatukea. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 16.4. 16:00, Päivitetty 16.4. 20:06

Liikenne- ja viestintäministeriössä (LVM) valmistellaan keinoja, joilla koronakriisistä kärsinyttä mediaa voisi auttaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) on nimittänyt media-alan itsesääntelyelimen Julkisen sanan neuvoston (JSN) entisen puheenjohtajan Elina Grundströmin selvittämään tukea.

Perinteisen median lukija- ja katselijamäärät ovat koronakriisin aikana nousseet. Samaan aikaan mainostulot ovat kuitenkin romahtaneet, koska ihmiset eivät liiku eikä kauppa käy.

”Poikkeustilanne on lisännyt tarvetta luotettavalle ja faktapohjaiselle journalismille. Koronakriisi on samaan aikaan heikentänyt media-alan taloutta. Siksi olen tilannut arvion nopeasti toteutettavista keinoista, joilla voidaan tukea median asiasisältöjä sekä paikallisia, yhteisöllisiä palveluita”, Harakka sanoo tiedotteessa.

Muun muassa mediayrityksiä edustava Medialiitto on vaatinut tilapäistä valtiontukea journalistinen tiedonvälityksen turvaamiseksi Suomessa koronakriisin aikana ja sen yli.

Grundströmiltä tilattu selvitys käsittelee muun muassa nopean tuen tarvetta, kohdentamista ja myöntämisen kriteerejä. Tarkoituksena on myös selvittää, tarvitaanko kokonaan uusia tukimuotoja.

HS:n tietojen mukaan LVM:n kaavailema tuki on tarkoitus suunnata enemmänkin sisältöihin kuin suoraan yleistukena mediayhtiöille. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rahaa myönnettäisiin journalistisiin projekteihin eikä yritystukena.

HS:n tietojen mukaan Grundströmin pitäisi saada työnsä valmiiksi jo vappuun mennessä, jotta määräraha saataisiin hallituksen kolmanteen lisäbudjettiin toukokuussa.

Grundströmin selvityksen ohella liikenne- ja viestintäministeriössä tutkitaan myös muita välittömiä tukimuotoja. Selvitysten tulokset julkistetaan viikolla 18.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat