Ministeri Lintilä: Esitän Business Finlandin tukiin muutosta, hallitus neuvottelee asiasta keskiviikkona - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Yritystuet

Ministeri Lintilä: Esitän Business Finlandin tukiin muutosta, hallitus neuvottelee asiasta keskiviikkona

Business Finlandin myöntämistä yritystuista aloitetaan tarkastus.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Julkaistu: 21.4. 13:22, Päivitetty 21.4. 19:07

Business Finlandin myöntämistä koronatuista yrityksille aloitetaan tarkastus, kertoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) tiistaina.

”Kaikille osapuolille on parhaaksi, että tarkastus tehdään, koska epäilyksen varjoa on heitetty aika paljon päälle. Se on erittäin epämiellyttävää myös niille yrityksille, jotka ovat saaneet pieniäkin määriä rahoitusta. Heille pitää antaa hyvä omatunto käyttää rahoja, joita heille on toiminnan kehittämiseen myönnetty”, Lintilä sanoo HS:lle.

Business Finland on lähtökohtaisesti kehitysrahoittaja eikä kriisirahoittaja. Business Finlandin tukia on kriisinkin aikana myönnetty yrityksille kehityshankkeisiin. Enintään 20 prosenttia tuesta on saanut käyttää kiinteisiin kuluihin, kuten vuokriin.

Lintilä sanoo, että hän aikoo esittää asiaan muutosta.

”Vien huomenna [keskiviikkona] hallituksen neuvotteluun asetuksen, jossa liudennetaan edellytystä kehitystoimintaan. Tarkoituksena on helpottaa sitä, että rahoitusta voidaan nykyistä helpommin kohdistaa esimerkiksi kiinteisiin kuluihin.”

Lintilän mukaan tarkoituksena on nostaa kiinteiden kulujen enimmäisosuutta 20 prosentista ylöspäin. Hän ei vielä kerro, kuinka paljon.

”Se on keskiviikon neuvottelun asia.”

Aiemmin tiistaina hallituspuolueiden vasemmistoliiton ja Sdp:n edustajat vaativat muutoksia siihen tapaan, jolla yritystukia jaetaan koronakriisin vuoksi.

Tukien kohdentuminen on herättänyt laajaa kritiikkiä ja epäilyä siitä, etteivät ne mene eniten avun tarpeessa oleville yrityksille.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson vaati Twitterissä koronakriisin vuoksi yrityksille myönnettyihin tukiin ”korjausliikettä”.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

”Julkisten tietojen perusteella näyttää siltä, että yritystuet eivät kohdennu riittävästi niille toimialoille ja yrittäjille, jotka ovat suurimmissa vaikeuksissa koronan takia”, hän kirjoitti.

Myös pääministeripuolue sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman vaati, että hallitus tekee tuista ”pikaisen selvityksen ja tarvittavat korjaustoimet”.

Sdp:n kansanedustajat Tarja Filatov ja Ilmari Nurminen vaativat Lintilälle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että yritystukien rahanjakoperusteita on syytä muuttaa niin, että kriisin keskellä yritykset voisivat saada rahoitusta kiinteisiin kuluihinsa ja estää näin konkursseja syntymästä.

”Työpaikkojen säilyminen on keskeisin asia koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin hoitamisessa”, Nurminen ja Filatov painottavat.

Nurmisen mukaan julkisuudessa olleet tapaukset ovat epäoikeudenmukaisia eivätkä ne ole hyväksyttävissä tai perusteltavissa.

”Tähän on puututtava. On syytä selvittää nopeasti, miten Business Finland on päätynyt näihin tukisummiin ja korjattava jakoperusteita. Lisäksi meidän on huolehdittava, ettei lopulta tämän kriisin hoitamisesta syntyvä lasku lankea pienituloisten maksettavaksi”, Nurminen sanoo.

Ohjelmisto- ja konsultointiyhtiöt ovat olleet selvässä kärjessä, kun Business Finland on jakanut koronatukea yrityksille.

Business Finlandin tekemistä tukipäätöksistä 16 prosenttia on mennyt näille yrityksille, kertovat Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) julkaisemat tilastot.

Seuraavaksi eniten päätöksiä oli tehty liikkeenjohtoa konsultoivien yritysten hakemuksille: niitä koski kahdeksan prosenttia kaikista hakemuksista. Suunnilleen saman verran myönteisiä päätöksiä saivat tukkukauppiaat.

Tukien kohdentuminen on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun Suomen Kuvalehti viikonloppuna julkaisi selvityksen valtion rahoituslaitos Business Finlandin myöntämien tukien saajista.

TEM huomauttaa, että toimialaprofiili heijastaa hakemusjonon alkupään tilannetta. ”Toimialajakauma muuttuu jonkin verran, kun hakemusjonoja on saatu purettua”, ministeriö sanoo tiedotteessaan.

Hallitus on antanut yrityksille suoraa tukea koronaviruksen aiheuttaman kriisin selättämiseksi valtion rahoituslaitoksen Business Finlandin lisäksi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ely-keskusten) kautta.

HS kertoi tiistaina, että kansanedustaja Ano Turtiaisen (ps) omistama Gometal -niminen yhtiö on saamassa 70 800 euron korona-avustuksen.

Business Finlandin koronatuet ovat nykymallissa tarkoitettu yli kuuden työntekijän yrityksille ja ely-keskusten tätä pienemmille. Ylivoimainen osuus eli 63 prosenttia Business Finlandin käsittelemistä päätöksistä koski mikroyrityksiä. Mikroyrityksen palveluksessa on vähemmän kuin 10 ihmistä.

Ely-keskukset ovat jakaneet eniten tukea vähittäiskaupalle ja ravintoloille. Molemmille toimialoille on myönnetty rahaa runsaat kolme miljoonaa euroa.

Ely-keskuksiin saapuneita hakemuksia oli 14 628, joiden tuen yhteenlaskettu suuruus oli 379,2 miljoonaa euroa. Käsitellyistä hakemuksista oli hylätty noin joka viidennes.

Koronavirus|Valtiot etsivät keinoja tukea yrityksiä ja kansalaisia, IMF suosittelee tukimuodoksi myös suoria käteissiirtoja

Koronakriisi|Yritystukien jakamisessa on ongelmia, sanoo ministeri Lintilä HS:lle

Yritystuet|Menestyvä blogiyhtiö sai 100 000 euroa koronarahaa, moni ravintola jäänyt ilman – Yritystukien kehittämistä pohditaan parhaillaan

Yritystuet|Kansanedustaja Ano Turtiaisen voimanosto­tuotteita myyvä yritys sai ely-keskukselta 70 800 euron koronatuen – Ely-keskus velkoo Turtiaisen toiselta yritykseltä 14 000:ta euroa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka