HS:n tiedot: Ministeriö esittää kaikille ravintoloille korvausta, jonka saa ilman erillistä hakemusta - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronakriisi

HS:n tiedot: Ministeriö esittää kaikille ravintoloille korvausta, jonka saa ilman erillistä hakemusta

Työ- ja elinkeinoministeriön esittämä yli 150 miljoonan euron korvauspaketti on kaksiosainen, ja toisessa vaiheessa korvausta pitää hakea erikseen. Hallitus neuvottelee esityksestä todennäköisesti keskiviikkona tai torstaina.

HS seurasi maaliskuun lopulla, kun Etu-Töölössä sijaitseva Manala sulki ovensa. Sanni Virtanen ripusti ilmoitukset sulkemisesta ulko-oveen ja ikkunoihin.

Julkaistu: 21.4. 16:25, Päivitetty 21.4. 18:17

Työ- ja elinkeinoministeriö esittää HS:n saamien tietojen mukaan ravintoloille kaksiosaista rahoituspakettia. Ministeriön esittämä paketti on korvaus siitä, että hallitus määräsi valmiuslain nojalla ravintolat suljettaviksi huhtikuun 4. päivästä toukokuun loppuun saakka.

Ravintoloille maksettavan erilliskorvauksen valmistelua on johtanut työministeri Tuula Haatainen (sd).

Ministeriön esittämässä mallissa kaikille ravintoloille maksettaisiin ensimmäisessä vaiheessa korvausta sen perusteella, kuinka paljon kunkin ravintolan myynti on pienentynyt sulkemispäätöksen vuoksi. Tätä korvausta ei tarvitsisi erikseen hakea, ja se olisi määrä saada yritysten tileille melko nopeasti.

Toisessa vaiheessa ravintolat voisivat saada lisäkorvausta, jos ne ottavat lomauttamiaan työntekijöitä takaisin töihin. Korvauksen suuruus perustuisi takaisin otettavien työntekijöiden määrään. Tätä korvausta ravintoloiden tulisi hakea erikseen.

Yhteensä kaksivaiheisen korvauspaketin suuruus olisi yli 150 miljoonaa euroa.

HS:n saamien tietojen mukaan Sanna Marinin (sd) hallitus neuvottelee työ- ja elinkeinoministeriön esityksestä todennäköisesti keskiviikkona tai torstaina. Hallituksen on päästävä tukipaketista yhteisymmärrykseen, ennen kuin se voi edetä.

Ainakin valtiovarainministeriö on viime viikkoina suhtautunut useiden eri lähteiden mukaan ravintoloille maksettavaan erilliseen korvaukseen nihkeästi.

Korvauksen taustalla on perustuslakivaliokunnan maaliskuun lopulla antama lausunto hallituksen esityksestä.

Perustuslakivaliokunta ilmaisi ”pitävänsä välttämättömänä”, että lailla säädetään sulkemisen aiheuttamien menetysten ”kohtuullisesta kompensoimisesta että vaikutuksia lieventävistä järjestelyistä elinkeinonharjoittajille”.

Ravintolat ovat saaneet jatkaa take away -myyntiä.

Työministeri Haatainen vahvisti tiistai-iltana Twitterissä, että työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut mallin ravintoloiden erilliskorvauksesta.

”Valmistelu on pohjautunut hallituksen päätökseen, jolla rajoitettiin merkittävästi ravintolatoimintaa koko maassa. Vien mallin hallituksen käsiteltäväksi lähipäivien aikana”, Haatainen kirjoitti.

Hallituksen koronakriisin vuoksi myöntämien yritystukien kohdentuminen on puhuttanut viime päivinä. Hallitus on antanut yrityksille suoraa tukea koronaviruksen aiheuttaman kriisin selättämiseksi valtion rahoituslaitoksen Business Finlandin ja ely-keskusten kautta.

Hallitus on nostanut Business Finlandin määrärahoja 800 miljoonaa eurolla ja ely-keskusten määrärahoja 400 miljoonaa eurolla. Business Finlandin tukia on mennyt enemmän it-alalle ja liikkeenjohdon konsulteille kuin pahemmissa ongelmissa oleville ravintoloille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi tiistaina, että Business Finlandin myöntämästä yritysrahoituksesta käynnistetään tarkastus.

Yritystuet|Ministeri Lintilä: Esitän Business Finlandin tukiin muutosta, hallitus neuvottelee asiasta keskiviikkona

Koronakriisi|Yritystukien jakamisessa on ongelmia, sanoo ministeri Lintilä HS:lle

Yritystuet|Menestyvä blogiyhtiö sai 100 000 euroa koronarahaa, moni ravintola jäänyt ilman – Yritystukien kehittämistä pohditaan parhaillaan

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?