Hallitus asetti tiede­paneelin miettimään korona­kriisin jälkihoitoa: Tässä ovat siihen nimetyt tutkijat - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronakriisi

Hallitus asetti tiede­paneelin miettimään korona­kriisin jälkihoitoa: Tässä ovat siihen nimetyt tutkijat

Valtioneuvoston kanslia asetti 13-jäsenisen tiedepaneelin etsimään ulospääsyä koronakriisistä tutkitun tiedon avulla.

13-jäsenistä tiedepaneelia johtaa professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta.

Julkaistu: 22.4. 16:10

Valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama niin sanottu exit-ryhmä on saanut tuekseen joukon tutkijoita helpottamaan koronakriisin jälkihoitoa.

Valtioneuvoston kanslia asetti keskiviikkona 13-jäsenisen tiedepaneelin, jonka toimikausi jatkuu toukokuun loppuun saakka, kuten myös pääministeri Sanna Marinin (sd) huhtikuun alussa asettaman varsinaisen valmisteluryhmän toimikausi.

Tiedepaneelin jäsenet on nimitetty Tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanetilta, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifilta ja Suomalaiselta tiedeakatemialta saadun yhteisen esityksen pohjalta.

Lisäksi valtioneuvosto on täydentänyt paneelia kolmella asiantuntijalla.

Tiedepaneelin tehtävä on auttaa valmisteluryhmää tutkittuun tietoon perustuen arvioimaan ja ennakoimaan koronaviruskriisiin liittyviä ja siitä seuraavia vaikutuksia sosiaalisen, terveydellisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden sekä yksilöiden, yhteisöjen ja yhteiskunnan kriisinkestävyyden näkökulmista.

Tiedepaneeli on tiedotteen mukaan tehtävissään itsenäinen ja toimii vuorovaikutuksessa pääministerin asettaman valmisteluryhmän kanssa.

Paneelin jäsenet on nimitetty heidän henkilökohtaisen asiantuntijuutensa perusteella, eivätkä he edusta organisaatiotaan tai edunvalvontatahoaan.

Käyttäytymistiedettä, kuten psykologiaa, paneelissa edustavat professori Christina Salmivalli Turun yliopistosta ja professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta. Muun muassa lasten ja nuorten vertaissuhteita sekä koulukiusaamista ja sen estämistä Kiva-koulu -hankkeen avulla tutkinut ja kehittänyt Salmivalli on myös paneelin puheenjohtaja.

Kansanterveystieteitä edustavat paneelissa professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta ja tutkimusprofessori Tiina Laatikainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Sosiaalipolitiikan asiantuntijoita ovat tutkimusprofessori Heikki Hiilamo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Helsingin yliopistosta, lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen sekä tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen Eläketurvakeskuksesta.

Koulutuspolitiikkaa edustavat pitkään Pisa-vertailua Suomessa koordinoinut emeritusprofessori Jouni Välijärvi Jyväskylän yliopistosta ja professori Mirjam Kalland Helsingin yliopistosta.

Resilienssin eli kestävyyden asiantuntijana paneelissa on professori Ahti Salo Aalto-yliopistosta.

Talouspolitiikkaa edustavat tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta ja professori Juuso Välimäki Aalto-yliopistosta.

Ympäristö- ja ilmastotieteiden edustaja tiedepaneelissa on ilmastopaneelin johtaja, professori Markku Ollikainen Helsingin yliopistosta.

Koronavirus|Valtioneuvosto asetti valmisteluryhmän viemään Suomea ulos koronakriisistä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka