HS:n tiedot: Hallituksessa kiista ravintoloiden korvauksesta, keskusta pitää esitystä aivan liian avokätisenä - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronakriisi

HS:n tiedot: Hallituksessa kiista ravintoloiden korvauksesta, keskusta pitää esitystä aivan liian avokätisenä

Keskusta pelkää, että Tuula Haataisen (sd) johdolla työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltu malli asettaisi ravintolat muita rajoitustoimista kärsineitä toimialoja parempaan asemaan.

Itähelsinkiläisen kauppakeskus Eastonin ravintolapihan kaikki ruokapaikat oli suljettu huhtikuun alussa.

Julkaistu: 23.4. 11:37

HS:n saamien tietojen mukaan suljetuille ravintoloille maksettava korvaus on hallituksessa vastatuulessa. Keskustan ja sen puheenjohtajan Katri Kulmunin johtama valtiovarainministeriö pitävät kaavailtua korvausta aivan liian suurena.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoi tiistaina, että työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu malli ravintoloille maksettavasta erilliskorvauksesta. HS kertoi silloin, että kyseessä on kaksiosainen, yli 150 miljoonan euron paketti.

Korvauksen on määrä olla hyvitys siitä, että hallitus määräsi valmiuslain nojalla ravintolat suljettaviksi huhtikuun 4. päivästä toukokuun loppuun saakka.

Keskusta ei HS:n tietojen mukaan vastusta ravintoloille myönnettävää hyvitystä täysin. Se kuitenkin pelkää työ- ja elinkeinoministeriön esityksen nostavan ravintola-alan muita rajoituksista kärsineitä toimialoja parempaan asemaan.

Keskusta ja valtiovarainministeriö katsovat siksi, että ravintoloille riittäisi hyvitykseksi merkittävästi pienempi summa.

Työ- ja elinkeinoministeriön esittämän mallin ensimmäisessä vaiheessa kaikille ravintoloille maksettaisiin korvausta sen perusteella, kuinka paljon kunkin ravintolan myynti on pienentynyt sulkemispäätöksen vuoksi. Toisessa vaiheessa ravintolat voisivat hakea lisäkorvausta, jos ne ottavat lomauttamiaan työntekijöitä takaisin töihin.

Korvausesityksen taustalla on perustuslakivaliokunnan maaliskuun lopulla antama lausunto hallituksen esityksestä.

Perustuslakivaliokunta ilmaisi ”pitävänsä välttämättömänä”, että lailla säädetään sekä sulkemisen aiheuttamien menetysten ”kohtuullisesta kompensoimisesta että vaikutuksia lieventävistä järjestelyistä elinkeinonharjoittajille”.

Hallitus neuvottelee loppuviikosta myös muista yritystuista.

Pöydällä ovat muutokset ainakin Business Finlandin myöntämiin tukiin. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi tiistaina esittävänsä tukiin muutosta, joka mahdollistaisi tukien nykyistä suuremman käyttämisen kiinteisiin kuluihin.

Lisäksi valtiovarainministeri Kulmuni on väläyttänyt alkuvuodesta maksettujen arvonlisäverojen palauttamista yrityksille.

Koronakriisi|HS:n tiedot: Ministeriö esittää kaikille ravintoloille korvausta, jonka saa ilman erillistä hakemusta

Yritystuet|Ministeri Lintilä: Esitän Business Finlandin tukiin muutosta, hallitus neuvottelee asiasta keskiviikkona

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka