Valtiovarain­valiokunta: Yritystukien jakamiseen pitää tehdä pikaisesti muutoksia - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Eduskunta

Valtiovarain­valiokunta: Yritystukien jakamiseen pitää tehdä pikaisesti muutoksia

Valiokunnan saaman selvityksen mukaan nykyisten kriteerien toimeenpanossa ja rahoituksen jaossa on ilmennyt epäkohtia.

Valtiovarainvaliokunta hyväksyi torstaina mietinnön hallituksen esityksestä toiseksi lisätalousarvioksi. Kuvassa valiokunnan huone. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Julkaistu: 23.4. 16:45

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta katsoo, että koronaviruksen vuoksi yrityksille osoitettavien tukien jakamiseen pitää tehdä pikaisesti muutoksia.

Valiokunta hyväksyi torstaina mietinnön hallituksen esityksestä toiseksi lisätalousarvioksi. Lisätalousarviota käsitellään myöhemmin torstaina eduskunnan täysistunnossa.

Valiokunta ehdottaa mietinnössään, että eduskunta edellyttää valtioneuvostolta pikaisesti muutoksia yrityksille jaettavia tukia koskevaan asetukseen. Yritystukiohjeisiin muutoksia pitäisi tehdä välittömästi. Perusteena vaatimukselle on, että valiokunnan saaman selvityksen mukaan nykyisten kriteerien toimeenpanossa ja rahoituksen jaossa on ilmennyt epäkohtia.

”Tuen jakokriteerit tulee tarkistaa pikaisesti ja huolehtia tukien vaikuttavuudesta siten, että ne aiempaa selkeämmin edistävät työllisyyttä ja kohdistuvat yrittäjille, joiden toimintaedellytyksiä epidemia on merkittävällä tavalla heikentänyt. Lisäksi tulee harkita rahoituksen painottamista siten, että yritysten toiminnan jatkuvuus varmistetaan kriisitilanteen yli”, valiokunnan mietinnössä todetaan.

Yrityksille on osoitettu hallituksen kahdessa ensimmäisessä lisätalousarviossa yhteensä 1,9 miljardin euron tuet. Julkisuudessa viime päivinä keskusteltu paljon siitä, ovatko tuet kohdentuneet niitä eniten tarvinneille yrityksille.

Valiokunta toteaa mietinnössään myös, ettei hallituksen esitykseen sisälly toistaiseksi erillistä ravintola-alan tukea, ja kiirehtii siksi lisätoimenpiteitä ravintoloiden tukemiseksi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd) kertoi tiistaina, että työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu malli ravintoloille maksettavasta erilliskorvauksesta. HS:n tietojen mukaan hallituksessa on kuitenkin edelleen erimielisyyttä ravintoloille osoitettavan korvauksen suuruudesta.

Yritystuet|Business Finlandin rahoituksessa ongelmia, mutta ekonomistit eivät lämpene yritysten yleistuelle

Yritystuet|Huutokauppayrittäjä palautti 100 000 euron tuet Business Finlandille – Palsanmäet kertovat saaneensa tappouhkauksia

Yritystuet|Ministeri Lintilä: Esitän Business Finlandin tukiin muutosta, hallitus neuvottelee asiasta keskiviikkona

Yritystuet|HS hankki Business Finlandin sisäisen ohjeen koronatukien jakamiseen: Ratkaisevaa ei ole, kuinka paljon yritys on kärsinyt kriisistä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat