Korona­viruksen jäljittämiseen tarkoitetun sovelluksen pilotti alkaa Vaasassa - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Tartunnat

Korona­viruksen jäljittämiseen tarkoitetun sovelluksen pilotti alkaa Vaasassa

Juhannukseen saakka kestävässä kokeilussa palvelua käyttää joukko Vaasan keskussairaalan työntekijöitä.

Vaasan keskussairaala.

Julkaistu: 24.4. 14:08, Päivitetty 24.4. 17:21

Vaasan keskussairaalassa on alkamassa kokeilu, jossa terveydenhuollon henkilökunta testaa koronaviruksen tartuntaketjujen tunnistamiseen käytettävää mobiilisovellusta.

Kokeilussa Ketju-nimellä kulkevaa puhelimiin ladattavaa palvelua käyttää joukko Vaasan keskussairaalan työntekijöitä. He simuloivat testiympäristössä sekä kansalaisia että terveysviranomaisia.

Sovelluksen kokeilua varten toimittavat ICT-yhtiö 2M-IT ja kehitystyötä tehneet ohjelmistoyhtiöt Reaktor ja Futurice sekä tietoturvayhtiö Fraktal. Rahoittajana toimii Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Tavoitteena on, että kokeilu käynnistyy toukokuun aikana, ja tietoa sovelluksen käytettävyydestä olisi juhannukseen mennessä.

”Tämä on yksi syöte valtakunnalliseen päätöksentekoon siitä, onko tällaisen sovelluksen hyödyntäminen ylipäätään mahdollista”, sanoo Sitran johtaja Antti Kivelä.

Sitran rahoitus hankkeelle on 300 000–400 000 euroa.

Vaasan keskussairaala lähti hankkeeseen mukaan ilomielin, sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen. Mukana kokeilussa on käytännössä luultavasti joitakin kymmeniä ihmisiä, yksityiskohtia suunnitellaan edelleen.

”Olemme nähneet, miten suuret vaikutukset tällä tilanteella on yhteiskuntaan. Ajattelimme, että jos pystymme olla yhtään avuksi, niin sitä ei paljon tarvitse miettiä”, Kinnunen sanoo.

Vastaavaa virukselle altistuneiden jäljittämiseen käytettävää sovellusta on kaavailtu Suomessa käyttöön tilanteessa, jossa koronavirukseen liittyviä rajoituksia on vähitellen tarkoitus alkaa purkaa.

Jos taudille altistuneet kyetään löytämään ja eristämään tehokkaasti, on viruksen leviämistä helpompi kontrolloida rajoituksia purettaessa.

Digitaalinen sovellus tekisi tartuntaketjujen tunnistamisesta nykyistä nopeampaa ja tarkempaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) viittasi sovelluksen kehittämiseen ja mahdolliseen käyttöön viimeksi keskiviikkona, kun hallitus kertoi ajatuksistaan rajoitusten purkamisen suhteen. Hän sanoi hallituksen valmistelevan asiaa ja käynnistävän tarvittavat lakihankkeet.

”Sovelluksen reunaehtona on, että se perustuu vapaaehtoisuuteen ja kunnioittaa yksilön tietosuojaa”, Marin sanoi.

Vastaavista sovelluksista käydyssä keskustelussa on pidetty hyvin tärkeänä nimenomaan, että tietosuoja on pitävä eikä arkaluontoisia tietoja jaeta.

Nyt pilotoitava sovellus hyödyntää bluetooth-teknologiaa. Se kirjaa ylös sovelluksen käyttäjien välisiä kohtaamisia. Tämä tapahtuu anonyymisti. Pilottivaiheessa sovellukseen tallentuu käyttäjästä ainoastaan puhelinnumero, joka on salattu muilta.

Mikäli sovelluksen käyttäjä sairastuisi koronavirukseen, pyydettäisiin häneltä lupa saada pääsy sovelluksen keräämiin tietoihin, joiden perusteella selviäisi, kenen lähellä sairastunut on ollut. Toisin sanoen se työ, mikä nyt tehdään kyselemällä sairastuneilta heidän yhteyksistään, tehtäisiin sovelluksen avulla.

”Koko järjestelmä on vapaaehtoinen, ja se ei lähetä viranomaisille tietoja jatkuvasti puhelimesta. Tiedot lähetetään vain silloin, kun tartunta on virallisesti varmistettu ja silloinkin lähetetään vain sen ajanjakson kohtaamiset, jotka ovat relevantteja”, kertoo sovellusta kehittäneen Reaktorin toimitusjohtaja Sampo Pasanen.

Pilotoitava palvelu ei ole yhteydessä potilastietojärjestelmään, ja pilottiympäristössä käytetään tekaistuja tartuntadiagnooseja. Sitra on edellyttänyt, että sovelluksen toiminta käydään läpi tietosuojaviranomaisen kanssa.

Teknisesti sovellus on Pasasen mukaan pitkällä, ja kokeilun kautta sitä voidaan yhä parannella. Jos sovellus haluttaisiin käyttöön kansallisesti, onnistuisi se verraten nopeasti.

”Meillä on mahdollisuus liikkua hyvinkin nopeasti, mutta sovelluksessa on myös vielä kehitettävää, jotta se on oikeasti valmis kansalliseen käyttöön”, Pasanen sanoo.

Toistaiseksi on epäselvää, missä määrin ja millä aikataululla hallitus olisi valmis etenemään sovelluksen käyttöönotossa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on selvitetty jäljityssovelluksiin liittyviä avoimia kysymyksiä. Asiasta vastaava johtaja Minna Saario STM:stä sanoo, ettei ministeriöllä ole tässä vaiheessa tekemistä Vaasassa alkavan kokeilun kanssa. Sitä kuitenkin seurataan.

”Seuraamme kenttää, mutta STM:llä ei tuossa tekemisessä ole roolia.”

Saario ei toistaiseksi halua vastata lisäkysymyksiin asiasta. Ministeriö palaa hänen mukaansa asiaan aivan lähiaikoina.

Koronavirus|Tartuntasovellus kännyköihin voi olla käytössä kesällä – grafiikka näyttää, miten se toimii

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka