Valtion talousmetsille tulee ensimmäistä kertaa tavoite kasvattaa hiilinielua - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Metsät

Valtion talousmetsille tulee ensimmäistä kertaa tavoite kasvattaa hiilinielua

Metsähallitukselle uudet omistajapoliittiset linjaukset, hakkuumäärä pysyy jotakuinkin ennallaan.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vas.) kertoivat Metsähallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä tiistaina.

Julkaistu: 28.4. 19:05

Metsähallitukselle asetetaan ensimmäistä kertaa hiilinielujen ja -varastojen kasvutavoite. Talousmetsissä tavoitteena on kasvattaa hiilinielua seuraavien neljän vuoden aikana tehtävillä toimilla vähintään kymmenen prosenttia ennen vuotta 2035.

Metsähallituksen talousmetsät muodostavat karkeasti laskien noin neljänneksen kaikkien Suomen metsien hiilinieluista.

Tavoite sisältyy Metsähallituksen uusiin omistajapoliittisiin linjauksiin vuosille 2020–2024. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta hyväksyi ne tiistaina.

Hiilinieluja pyritään kasvattamaan muun muassa talousmetsissä lannoitusta ja erityisesti tuhkalannoitusta lisäämällä. Myös lykkäämällä puiden hakkuuaikaa voidaan lisätä hiilinieluja.

”Tämä on hyvä alku. On kuitenkin selvää, että Suomen tavoite olla hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen vaatii paljon uusia hiilinielua vahvistavia toimia lisää myös tuleville omistajapolitiikkakausille”, sanoi ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr) tiedotustilaisuudessa.

Hiilineutraaliustavoitteesta linjataan hallitusohjelmassa. Se tarkoittaa, että Suomi tuottaisi ilmakehään vain sen verran hiilipäästöjä kuin niitä pystytään sitomaan vuonna 2035. Metsät, suot ja muu kasvillisuus toimivat hiilinieluina sitomalla hiiltä ilmakehästä biomassaan ja maaperään.

Omistajapoliittisiin linjauksiin kuuluu myös niin sanotun peitteellisen metsänkasvatuksen osuuden nostaminen 15 prosentista 25 prosenttiin. Lisäystä kohdennetaan erityisesti turvemaille ja virkistyskäytön kannalta tärkeille kohteille.

Uudet toimenpiteet aiheuttavat lisäkustannuksia ja pienentävät jonkin verran hakkuumääriä. Tämä otetaan huomioon Metsähallituksen tulostavoitetta asetettaessa.

Luonnonsuojeluliiton mukaan 6,5 miljoonan kuution vuosittaiseen hakkuutavoitteeseen tuleva parinsadan tuhannen kuution vähennys on liian vaatimaton.

”Tuloutustavoitteen reippaammalla pienentämisellä olisi voitu päästä kohtuullisempiin hakkuumääriin”, arvosteli tiedotteessa liiton puheenjohtaja HarriHölttä.

Myös hiilinielutavoite jää liiton mukaan vaatimattomaksi ja tarvitsee tuekseen vahvoja toimia myös yksityismetsissä.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat