Suomi avautuu merkittävästi kesäkuusta lähtien – Pääministeri Marin varoittaa, että tilanteen muuttuessa rajoituksia pohditaan uudestaan - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajoitukset

Suomi avautuu merkittävästi kesäkuusta lähtien – Pääministeri Marin varoittaa, että tilanteen muuttuessa rajoituksia pohditaan uudestaan

Hallituksen johtoviisikko kertoi päätöksistä rajoitustoimien purkamiseksi tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Pääministeri Sanna Marin saapui hallituksen kokoukseen Säätytalolle vähän ennen kymmentä maanantaina.

Julkaistu: 4.5. 8:15, Päivitetty 4.5. 22:03

Koronavirusepidemian hillitsemiseksi tehtyjä rajoituksia aletaan asteittain purkaa, kertoi pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen johtoviisikon tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Ensimmäinen konkreettinen toimenpide on sallia kirjojen ja muiden aineistojen lainaaminen kirjastoista. Kirjastot voivat avautua välittömästi, mutta vain aineistojen lainaamista varten.

Poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen, mutta isosta osasta rajoitusmääräyksiä luovutaan asteittain toukokuun puolivälistä eteenpäin. Toisaalta monet suositukset, kuten etätyösuositus, pysyvät voimassa. Samoin yli 70-vuotiaita suositellaan yhä välttämään fyysisiä kontakteja.

Hallitus neuvotteli rajoitusten höllentämisestä aamusta iltaan sekä sunnuntaina että maanantaina. Pohjana rajoitusten purkamiselle toimi valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmän valmistelema esitys.

Kirjastojen jälkeen ensimmäiset suuret muutokset tapahtuvat toukokuun 14. päivästä alkaen. Silloin Suomen rajoja aletaan avata niin, että työmatkat ja muu välttämätön Schengenin sisärajat ylittävä liikenne sallitaan.

”Muuta välttämätöntä liikennettä voi olla esimerkiksi välttämättömissä perheasioissa tapahtuva liikenne”, sanoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) tiedotustilaisuudessa.

Vapaa-ajan matkustamista eli esimerkiksi lomamatkoja ulkomaille ei kuitenkaan edelleenkään suositella.

Lisäksi toukokuun puolivälissä kouluissa voidaan palata lähiopetukseen. Hallitus kuitenkin suosittelee, että yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, lukioissa ja ammatillisessa opetuksessa jatketaan etäopetusta lukukauden loppuun.

Yli kymmenen hengen kokoontumisrajoituksesta luovutaan kesäkuun alussa, ja sallittujen julkisten kokoontumisten raja nostetaan 50 henkilöön.

”Tätä sovelletaan suosituksena myös yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämissä tilaisuuksissa, kuten kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä vaikkapa uskonnollisia tilaisuuksissa”, Ohisalo sanoi.

Kesäkuun alussa ravintoloita aletaan asteittain avata. Esimerkiksi ravintoloiden asiakasmäärille tullaan kuitenkin asettamaan rajoituksia.

”Se voisi olla puolet asiakaspaikoista, tai jopa vähemmän”, Marin sanoi. Myös anniskeluaikoja voidaan rajata.

Kesäkuun alussa voidaan myös alkaa järjestää urheilukilpailuja ja -sarjoja erityisjärjestelyin.

Samoin julkisia sisätiloja aletaan silloin avata asteittain. Muun muassa kirjastot, museot, teatterit, kulttuuritalot ja urheilutilat aukeavat.

Ulkoharrastuspaikat puolestaan aukeavat jo toukokuun puolivälissä, mutta kymmenen hengen kokoontumisrajoitus on vielä silloin voimassa.

Hallituksen tavoitteena on siirtyä kohti ”uutta normaalia” niin, ettei koronavirus kuitenkaan lähde leviämään hillitsemättömästi.

”Kun puramme rajoitustoimenpiteitä, niin jos tapahtuu nopeaa muutosta, niin hallitus arvioi linjauksiaan uudestaan", Marin sanoi.

Marin kertoi, että esimerkiksi yli 70-vuotiden rajoituksista käytiin hallituksessa pitkä keskustelu.

”Hallitus kantaa huolta riskiryhmiin kuuluvien hyvinvoinnista. Moni ikäihminen kaipaa lapsenlapsia ja läheisiä”, Marin sanoi.

Lastenlasten halailu ei edelleenkään ole toivottavaa.

”Valitettavasti epidemiatilanne on sen kaltainen ja tauti on riskiryhmiin kuuluville hyvin vakava. Hallitus ei siis voi suosittaa tässä kohtaa sitä, että ikääntyneet kansalaiset olisivat fyysisessä kontaktissa muiden kanssa.”

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) sanoi keskeistä olevan, että rajoitusten asteittainen purkaminen ”helpottaa arkea ja panee talouden pyörät pyörimään”.

Tiedotustilaisuudessa Suomen strategiaa avasi myös THL:n Mika Salminen.

Salmisen mukaan viruksen tukahduttaminen täysin vaatisi tiukkojen rajoitustoimien ylläpitämistä hyvin pitkään. Siksi nyt on siirrytty rajoitusten asteittaisen purkamisen tielle.

”Hallitus on tehnyt kokonaisarvion rajoitusten vaikutuksista ja taudin leviämisestä. Epidemian ennuste on se, että tilanteessa, jossa on voimakkaasti jarrutettu epidemian leviämistä, niin riski on, että toinen aalto tulee. Silloin on valittu se, että pyritään estämään ylimääräinen haitta, jota epidemia voi synnyttää. Eli uusin keinoin ja varovasti rajoituksia poistamalla", Salminen sanoi.

Paljon keskustelua herättäneestä kasvomaskien käyttämisen tarpeellisuudesta hallitus teettää selvityksen.

Hallituksen toimet|Hallitus pohtii kirjastojen avaamista – HS kävi läpi, mitä päätöksiä on odotettavissa, kun hallitus sunnuntaina neuvottelee rajoitusten purkamisesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat