Lue kattava lista siitä, miten rajoituksia nyt puretaan: ravintolat avautuvat asteittain, yli 70-vuotiaiden eristyssuositusta jatketaan - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Koronavirus

Lue kattava lista siitä, miten rajoituksia nyt puretaan: ravintolat avautuvat asteittain, yli 70-vuotiaiden eristyssuositusta jatketaan

Suomi avaa yhteiskuntaansa asteittain kesäkuun alusta alkaen.

Asiakkaat ruokailevat aasialaisessa ravintolassa kauppakeskus Eastonissa Itäkeskuksessa Helsingissä 15. elokuuta 2019. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Julkaistu: 4.5. 20:20, Päivitetty 4.5. 22:26

Suomen hallitus kertoi maanantaina rajoitusten asteittaisesta purkamisesta. HS kokosi yhteen tärkeimmät rajoitustoimet ja niiden purkamisen aikatauluineen.

Rajat ja matkustaminen

Suomen rajat on suljettu ja matkustaja- ja henkilöliikenne pysäytetty. 14. toukokuuta alkaen osa rajoituksista puretaan. Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan pysyvään työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. Välttämättömään liikenteeseen lasketaan esimerkiksi välttämättömät perhesyyt. Syitä arvioidaan rajatarkastuksen yhteydessä.

Hallituksen mukaan ulkorajavalvontaa jatketaan kuukaudella eteenpäin. Asiasta päätetään varsinaisesti torstaina. Sisärajavalvonta jatkuu maarajoilla, satamissa ja lentokentillä.

Vapaa-ajanmatkustamista ei suositella. Ulkomailta palaajille suositellaan edelleen karanteeninomaisia olosuhteita. Rajalla tehdään sitoumus omaehtoiseen karanteeniin.

Lipunmyynti esimerkiksi henkilölaivaliikenteeseen linjataan erikseen.

Koulutus ja varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa palataan lähiopetukseen 14.5. Lukioiden, ammattikorkeakoulujen, yliopistojen, ammattikoulutuksen ja aikuisten perusopetuksen osalta lähiopetuksen voi aloittaa 14. toukokuuta alkaen, mikäli opetuslaitos niin päättää.

Valtioneuvosto kuitenkin toivoo, että etäopetus jatkuu koko kevätlukukauden. Lähiopetus voi tulla kyseeseen esimerkiksi kokeiden ja näyttötöiden järjestämiseen tai mikäli oppilas tarvitsee erityistukea.

Vapaa-aika ja kokoontuminen

1. kesäkuuta alkaen kokoontumisrajoitus nousee kymmenestä ihmisestä 50 ihmiseen. Kokoontumisrajoituksia sovelletaan myös yksityistilaisuuksissa. Rajoite on voimassa kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa.

Ulkoharrastuspaikat avataan 14. toukokuuta alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen. Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää kesäkuun alusta alkaen erityisjärjestelyin. Hallitus ei ottanut kantaa esimerkiksi otteluyleisöihin, mutta linjasi, että rajatuissa kokoontumispaikoissa on kyettävä huolehtimaan esimerkiksi turvaväleistä väkimäärää rajoittamalla.

Valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset avataan asteittain 1. kesäkuuta alkaen.

Kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästi.

Yllä mainittujen sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamalla ja hygieniasäädöksillä, joista ohjeistetaan erikseen. Erilliset ohjeet koskevat esimerkiksi huvipuistoja, elokuvateattereita, eläintarhoja ja kesäteattereita.

Suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on hallituksen linjauksella kielletty 31.heinäkuuta asti.

Ikääntyneet ja vierailut hoitolaitoksiin

Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty. Kieltoa jatketaan toistaiseksi. Ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa on lähtökohtaisesti kielletty. Asiaa tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä. Esimerkiksi hoivayksiköissä etsitään uusia käytäntöjä turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi.

Yli 70-vuotiaiden on pysyttävä erillään fyysisistä kontakteista mahdollisuuksien mukaan toistaiseksi. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa. Päätökseen palataan kesäkuun aikana.

Kasvomaskien tarpeesta tehdään selvitys. Hallitus palaa asiaan myöhemmässä vaiheessa.

Ravintolat ja elinkeinotoiminta

Ravintolat ja kahvilat avataan asteittain 1. kesäkuuta alkaen. Hallitus linjaa myöhemmin rajoitukset asiakasmääriin ja anniskeluaikoihin. Ravintoloiden avaamisessa kiinnitetään huomiota turvaetäisyyksiin ja hygieniaan. Ravintoloiden tuista päätetään tällä viikolla.

Yleinen etätyösuositus jatkuu toistaiseksi. Suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen.

Koronavirus|Useat maat ovat purkamassa matkustus­rajoituksia – Viro sallii kesäkuussa suomalaisten pääsyn maahan ilman karanteenia

Koronavirus|Hetemäen raportin ennusteet näyttävät, miten eri tavoin epidemia käyttäytyy rajoitteiden muuttuessa

Rajoitukset|Ammattikouluille, lukioille ja yliopistoille suositellaan edelleen etäopiskelun jatkamista

Koronavirus|Urheilukilpailut voidaan käynnistää kesäkuussa, kokoontumisrajoitus nousee 50 henkeen – Veikkausliiga: Ei riitä kauden aloittamiseen

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat