Mitä hallituksen maratonkokouksessa tapahtui? Ministerit lisäsivät virkamiesten esityksiin muun muassa huvipuistojen ja kesäteattereiden avaamisen - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Hallitus

Mitä hallituksen maratonkokouksessa tapahtui? Ministerit lisäsivät virkamiesten esityksiin muun muassa huvipuistojen ja kesäteattereiden avaamisen

Ministerit lisäsivät virkamiesten esityksiin runsaasti lisää avattavia tilaisuuksia kuten huvipuistot ja kesäteatterit.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus neuvotteli koko sunnuntain ja maanantain koronaepidemian takia asetettujen rajoitusten purkamisesta Säätytalolla. Oikealla oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Julkaistu: 5.5. 17:52, Päivitetty 5.5. 19:11

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen sunnuntaina ja maanantaina pidetty maratonneuvottelu jää poliittiseen historiaan.

Kokouksessa päätettiin laajasta suunnitelmasta, jolla koronaviruksen hiljentämä Suomi alkaa hiljalleen kesäkuussa palata normaalimpaan aikaan, jos epidemia ei pahene toukokuussa odottamattomasti.

HS käy läpi, miten hallitus muun muassa höllensi kymmenen hengen kokoontumisrajoitusta viiteenkymmeneen ihmiseen ja avasi ravintolat ja huvipuistot.

Hallitus kokoontui Säätytalolle sunnuntaina, mutta kokousta jatkettiin myös koko maanantai.

Kaikkiaan hallitus neuvotteli rajoitusten purkamisista yhteensä yli 20 tuntia sunnuntaina ja maanantaina.

Pitkään venyvät neuvottelut ovat usein merkki poliittisista erimielisyyksistä, mutta tällä kertaa venymisen pääsyy oli lähinnä asioiden määrä ja vaikeus.

Kokouksessa käytiin kohta kohdalta läpi koronakriisin aikana tehdyt lukuisat päätökset.

Aikaa meni, kun ministerit heittelivät ideoita kokouksen edetessä ja pyysivät päätöksiin perusteluja virkamiehiltä.

Kysymyksiä riitti, sillä ministerit olivat tekemässä päätöksiä, jotka voivat myös aiheuttaa valtavasti lisää kuolemia.

Neuvottelujen pohjana oli perjantaina valmistunut valtiovarainministeriön kansliapäällikön Martti Hetemäen työryhmän yli 80-sivuinen raportti.

Lisäksi työryhmä oli tehnyt seitsemänsivuisen ehdotuksen toimenpiteistä.

Virkamiesten toimenpide-ehdotukset oli poikkeuksellisesti kirjoitettu jo valmiiksi hallituksen periaatepäätösehdotuksen muotoon.

Normaalisti ministereiden poliittiset avustajat käyvät pitkään virkamiesten ehdotuksia läpi. Sen jälkeen niistä muotoutuu esitys, jonka pohjalta ministerit tekevät päätökset.

Hallituksen kokoukseen osallistui myös valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki (keskellä).

Hallituslähteiden mukaan Hetemäen työryhmän ehdotuslista ei kovin radikaalisti muuttunut.

Kirjallista todistetta muutosten suuruudesta ei ole, sillä alkuperäistä esitystä ei ole julkistettu. Sen sijaan Hetemäen ryhmän laaja, mutta varsin yleisluonteinen 80-sivun raportti on julkaistu.

Keskeiset muutokset koskivat kirjastojen ja ulkoharrastuspaikkojen avaamista.

Hallitus päätti, että kirjastot voivat aloittaa uloslainauksen saman tien.

Hallitus myös lisäsi, että ulkoharrastuspaikat avataan 14. toukokuuta.

Eniten aikaa meni kokoontumisrajoituksista päättämiseen. Niiden kohdalla alkuperäiseen esitykseen tuli myös eniten muutoksia.

Rajoituspäätökset oli tarkoitus saada valmiiksi jo sunnuntaina, mutta sunnuntaina meni odotettua pitempään, kun hallitus pohti, kuinka laajat ryhmät voivat jatkossa kokoontua.

Kokoontumisrajoituksissa päädyttiin viiteenkymmeneen henkilöön. Raja on sama kuin muun muassa Ruotsissa.

Itse henkilömäärästä päättäminen ei vienyt niinkään aikaa, vaan se, mitä kaikkia tilaisuuksia rajoitus koskisi ja sitä, miten eri tilat vaikuttavat rajoituksiin. Yksityiskohdat ovat auki edelleen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd, oikealla) keskusteli hallituksen kokouksessa valtiosihteeri Eila Mäkipään kanssa.

Hetemäen ryhmän esityksessä oli suppeampi määrä tilaisuuksia, joita avaaminen koskisi.

Ministerit halusivat, että avaaminen olisi mahdollisimman tasapuolista. Näin listalle tulivat myös ainakin huvipuistot, eläintarhat ja kesäteatterit.

Huvipuistojen ja eläintarhojen ja muiden väljempien tilojen kohdalla 50 hengen rajoitukseen on tarkoitus tehdä poikkeus niin, että väkeä voi olla enemmänkin, jos turvaväleistä ja hygieniasta pidetään kiinni.

Kunta voi antaa luvan myös yli 50 hengen tilaisuuksille, jos tilassa voidaan pitää tartuntojen kannalta turvallisia välejä.

Hallituslähteet kuvaavat kokousta perusteelliseksi. Puheenvuoroja esitettiin paljon.

Eri puolueista saatujen tietojen mukaan mitään kovia poliittisia riitoja kokouksessa ei esiintynyt, vaan valittua hybridistrategiaa ja rajoitusten purkamista kannattivat kaikki.

Keskusta esitti, voisiko ravintoloita osin aukaista jo toukokuun puolella.

Keskusta kuitenkin tyytyi ilman sen suurempia vastaväitteitä kesäkuun alkuun, kun terveysviranomaiset perustelivat, että rajoituksia pitää avata portaittain.

Ravintoloista tulee tarkemmat ohjeet myöhemmin, ilmeisesti 13. toukokuuta mennessä. Maratonneuvotteluissa keskusteltiin alustavasti, millaisia rajoituksia ravintoloille pitäisi asettaa.

Mahdollisesti ravintoloiden asiakaspaikkoja rajoitetaan nykyisten lupien perusteella niin, että asiakkaita saisi maksimissaan ottaa tilaan esimerkiksi puolet normaalia vähemmän.

Hallituksen keskeinen linja on, että merkittävimpien rajoitusten purkamisen välillä pitää olla vähintään pari viikkoa aikaa, jolloin voidaan nähdä päätösten vaikutukset epidemian leviämiseen.

Peruskoulut siirtyvät takaisin lähiopetukseen 14. toukokuuta. Koulut loppuvat kesäkuun alussa, jolloin Hetemäen työryhmän näkemyksen mukaan on sopiva aika kokeilla uusia helpotuksia rajoituksiin.

Hallituksessa keskusteltiin laajasti myös siitä, missä tilanteissa rajoitusten purkua voitaisiin perua tai jopa säätää täysin uusia rajoituksia.

Keskusteluissa päädyttiin siihen, että on vaikea antaa mitään selkeää etukäteistä numeerista kriteeriä, jonka toteuduttua rajoituksia kiristetään tai poistetaan, vaan päätösten pitää perustua kokonaisharkintaan.

Hallituspuolueissa ei ollut erimielisyyttä siitä, että rajoituksia voidaan jälleen tiukentaa, jos tehohoitopaikat alkavat täyttyä ja näyttää jollakin muulla tavalla siltä, että jokin purun avaaminen on muuttanut taudin tilannetta olennaisesti pahempaan suuntaan.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti maanantaina Helsingissä Säätytalolla hallituksen neuvotteluissa.

Hallituksessa pohdittiin myös sitä, pitäisikö päätösten perustaksi ottaa esimerkiksi tartuttavuusluku R0. Nyt R0-luku on Suomessa noin 0,8. Kun luku on alle yhden eli yksi sairastunut tartuttaa tilastollisesti vähemmän kuin yhden henkilön, epidemia ei ole enää yltymässä.

Tätä ei pidetty yksistään riittävänä tietona, sillä R0-luku kertoo melko vanhaa, vähintään viikon takaista tietoa. Suomessa keskeisessä asemassa taudin tilanteen seuraamisessa ovat myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n arviot ja tehohoitolääkäreiden arviot.

Koronavirus|Lue kattava lista siitä, miten rajoituksia nyt puretaan: ravintolat avautuvat asteittain, yli 70-vuotiaiden eristyssuositusta jatketaan

Koronavirus|Hetemäen raportin ennusteet näyttävät, miten eri tavoin epidemia käyttäytyy rajoitteiden muuttuessa

Rajoitukset|Suomi avautuu merkittävästi kesäkuusta lähtien – Pääministeri Marin varoittaa, että tilanteen muuttuessa rajoituksia pohditaan uudestaan

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka