Kokoomus­poliitikko Aura Salla nousee Facebookin EU-asioista vastaavaksi johtajaksi Brysseliin - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Facebook

Kokoomus­poliitikko Aura Salla nousee Facebookin EU-asioista vastaavaksi johtajaksi Brysseliin

Kokoomuspoliitikko Salla on aiemmin työskennellyt muun muassa Euroopan komission puheenjohtajan Junckerin ja komissaari Jyrki Kataisen avustajana.

Aura Salla kampanjoi ennen eurovaaleja keväällä 2019.

Julkaistu: 6.5. 9:38, Päivitetty 6.5. 11:21

EU:ssa uraa luonut kokoomuspoliitikko Aura Salla, 35, siirtyy sosiaalisen median yhtiön Facebookin EU-asioista vastaavaksi johtajaksi. Hän aloittaa uudessa työssään Brysselissä 18. toukokuuta.

Työssään hän vastaa Facebookin ja sen omistamien brändien, kuten Whatsappin ja Instagramin, EU-toiminnoista. Tehtävä on osa Facebookin yhteiskuntajohtamisen tiimiä. Sallan toimistossa on 15 jäsentä.

”Ihan huikea juttu. Yhdeksän haastattelukierrosta takana, ja täältä kotisohvalta olen näitä tehnyt ympäri globaalin yrityksen kotisohvia”, Salla sanoo.

Salla on työskennellyt viimeksi neuvonantajana Euroopan komission entisen puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kabinetissa, missä hänen työnsä loppuivat helmikuun lopussa. Aiemmin Salla on toiminut muun muassa Jyrki Kataisen (kok) avustajana tämän komissaarikaudella.

Hän oli ehdolla viime kevään eurovaaleissa muttei tullut valituksi.

Politiikassa Salla toimii kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajana, mistä tehtävästä hän kertoo eroavansa ennen uuden työnsä aloittamista. Sallan kaksivuotinen puheenjohtajakausi oli joka tapauksessa päättymässä.

Facebookin työssä Salla sanoo kiinnostuneensa muun muassa isoista eettisistä kysymyksistä, joita suuriin sosiaalisen median kanaviin liittyy osana yhteiskuntaa: onko Facebook esimerkiksi mediatalo vai puhtaasti tekninen alusta, ja miten väärään ja valheelliseen tietoon sen kanavilla pitäisi suhtautua.

”Onko näillä kanavilla velvollisuus, oikeus ottaa – ja määrätäänkö ne ottamaan – tällaisia asioita alas sivuiltaan? Ne ovat hirveän isoja eettisiä kysymyksiä, ja siihen me tarvitsemme kansalaiskeskustelua”, Salla sanoo.

Facebook ei Sallasta ole käynyt riittävän avointa ja vuorovaikutteista keskustelua kansalaisyhteiskunnan kanssa, minkä hän haluaa muuttaa.

”Se on puuttunut kokonaan. Milloin olet nähnyt Facebookin Porin Suomi-Areenalla tai Almedalenissa tai muualla?”

Komission sääntöjen mukaan entinen työntekijä ei voi kahteen vuoteen työnsä jätettyään tehdä työtä, joka liittyy läheisesti siihen, mitä hän on kolmen viimeisen vuoden aikana tehnyt komissiossa.

Yksityiselle puolelle siirtyessään työntekijän on laadittava niin sanottu eettinen ilmoitus ja hyväksytettävä uusi työnsä komissiolla. Tämän hyväksynnän saaminen vie 30 työpäivää, sen pidempää karenssia Sallan kaltaisilla entisillä kabinetin jäsenillä ei ole. Salla on työssään käsitellyt muun muassa kyberturvallisuuteen liittyviä teemoja.

Salla itse katsoo, että karenssi saisi olla pidempikin.

”Minun mielestäni pitäisi olla puoli vuotta vähintään, ja minun kohdallani oikeastaan onkin. Olin Junckerin neuvonantajana, ja hän lopetti jo marraskuussa. Työsopimukseni kesti helmikuuhun, mutta lopetimme työt jo viimeinen päivä lokakuuta.”

Sallan mukaan epäselvää on vielä, saako hän tulevassa toimessaan esimerkiksi lobata komissiota. Komissio ei vielä ole antanut näkemystään asiasta.

Lue lisää: Laman lapsi Aura Salla nousi EU:n ytimeen – nyt hän haluaa Suomen Natoon ja EU:sta liittovaltion

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?