Hallitus sopi tuovansa Suomeen 3 000 kausityöntekijää lisää, työttömien kannustimia työntekoon parannetaan - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Maatalous

Hallitus sopi tuovansa Suomeen 3 000 kausityöntekijää lisää, työttömien kannustimia työntekoon parannetaan

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoi aiemmin Twitterissä, että ”hallitus on saanut tänään tärkeän ratkaisun kausityövoiman järjestämisestä maatalouteen”.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) kertoi testauskapasiteetin lisäämisestä perjantaina tiedotustilaisuudessa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 6.5. 13:01, Päivitetty 6.5. 16:27

Hallitus on päättänyt päästää Suomeen 3 000 ulkomaalaista kausityöntekijää lisää. Uudet kausityöntekijät on määrä tuoda kevään ja alkukesän tarpeisiin pääosin Ukrainasta. Asiasta kertoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) tiedotustilaisuudessa.

”Haluan kiittää myös Ukrainaa siitä tällä viikolla tulleesta päätöksestä, että sieltä pääsee kausityöntekijöitä lähtemään Suomeen”, Leppä sanoi.

HS kertoi asiasta aiemmin keskiviikkona.

Jo aiemmin hallitus on antanut luvan tuoda 1 500 maatalouden kannalta kriittistä työntekijää ulkomailta, pääosin Ukrainasta.

Lepän mukaan 4 500 EU:n ulkopuolelta tulevaa kausityöntekijää riittää toistaiseksi, mutta satokaudella työntekijöitä tarvitaan ”merkittävästi lisää”.

Leppä kertoi myös, että EU-maista tulevien työntekijöiden maahantulo sallitaan muun työmatkaliikenteen tavoin 14. toukokuuta alkaen.

Hallitus pyrkii lisäämään myös suomalaisten kannustimia hakeutua maatiloille töihin.

Hallitus sopi, että työttömyysturvan suojaosaa korotetaan 500 euroon ja liikkumisavustuksen käyttömahdollisuuksia laajennetaan määräaikaisesti.

Nykyään työtön voi ansaita bruttona 300 euroa kuukaudessa ilman, että ansiot vähentävät hänen työttömyysetuuksiaan.

Näillä muutoksilla pyritään hallituksen tiedotteen mukaan turvaamaan kotimaisen kausityövoiman saatavuutta maatiloilla. Tällaista uudistusta ei kuitenkaan voi rajata vain maatalouteen, koska se olisi oikeudellisesti ja teknisesti erittäin hankalaa.

Lisäksi hallitus joutuu todennäköisesti nostamaan asumistuen suojaosaa saman verran. Muutos tulee maksamaan kymmeniä miljoonia euroja.

Maa- ja metsätalousministeriössä (MMM) halutaan myös, että hallitus selvittää mahdollisuutta jatkaa työttömyystuen maksamista kokopäiväistä kausityötä tekeville työttömille ja lomautetuille.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoi tiedotustilaisuudessa, että turvapaikanhakijoita koskeva karenssi työnteolle poistuu. Muutos koskee noin tuhatta ihmistä.

Hallituksen piirissä on neuvoteltu keskiviikkona myös muista maatalouteen liittyvistä toimista.

Kausityöntekijöitä todennäköisesti pyritään tuomaan kesän mittaan lisää nyt sovitun 4 500:n päälle. Kausityön tarve on satokauden ajalle arviolta 15 000–20 000 työntekijää.

MMM haluaa, että toukokuussa sovitaan siitä, miten paljon kausityöntekijöitä pitää vielä tuoda syksyn alkuun mennessä, jotta sadonkorjuu ei mene pilalle. Kyse on nimenomaan vihannes- ja marjasadosta.

Hallituksen päätös tuoda 3 000 kausityöntekijää lisää kertoo siitä, että ulkomailta saatavan kausityön tilanne helpottuu.

MMM ja maatalouden etujärjestö MTK ovat halunneet kausityöläisiä nimenomaan ulkomailta. Perusteena on käytetty muun muassa sitä, että työntekijät ovat kokeneita ja kovaan työhön tottuneita.

Suomessa on satojatuhansia lomautettuja. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomesta oli hakenut töitä maataloudesta lähes 32 000 työntekijää.

Vaikka Suomen rajat ovat kiinni, hallitus salli maaliskuussa 1 500:n ”avainhenkilön” tuomisen kausityöhön ulkomailta. Kyse on työnjohtajista ja muista kokeneista työntekijöistä, jotka voisivat opastaa esimerkiksi Suomesta palkattavia. Valtaosa kyseisistä ”kriittisistä” työntekijöistä tulee Ukrainasta.

Aluksi heidän saapumisensa näytti vaikealta, koska Ukraina rajoitti kansalaistensa liikkumista ulkomaille. Sittemmin kausityöläisiä kuitenkin on tullut tasaisena virtana Valko-Venäjän kautta. Nyt Ukrainan hallitus pyrkii sittenkin järjestämään maan kausityöläisille mahdollisuutta työskennellä ulkomailla, kertoi Maaseudun Tulevaisuus viime viikolla.

Maatalous|Ukrainalaisten kausi­työläisten tulo Suomeen jatkuu: Valko-Venäjän kautta saapui 84 uutta työntekijää

Maatalous|Yli 30 000 suomalaista haluaisi töihin maatiloille, mutta tilat valittavat työvoimapulaa – Mistä on kyse, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila?

Maatalous|HS selvitti: Osa ”kokeneista avainhenkilöistä”, jotka olivat tulossa Ukrainasta maataloustöihin, ei ole ikinä käynyt Suomessa

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat