Suomalaisten suhtautuminen EU:hun muuttunut selvästi kielteisemmäksi - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Asenteet

Suomalaisten suhtautuminen EU:hun muuttunut selvästi kielteisemmäksi

Suomalaisten suhtautuminen EU-jäsenyyteen on ollut lähes koko 2010-luvun ajan myönteisempää kuin 25 jäsenyysvuoden aikana keskimäärin.

Suomalaisten EU-myönteisyys oli kasvanut viiden viime vuoden ajan, mutta kääntyi tänä keväänä laskuun. Kuvassa EU:n komission päärakennus Brysselissä.

Julkaistu: 9.5. 5:30

Suomalaisten EU-myönteisyys on notkahtanut selvästi alaspäin.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaisista 53 prosenttia suhtautuu EU-jäsenyyteen myönteisesti ja 20 prosenttia kielteisesti. Viime syksyyn verrattuna EU-myönteisyys on pudonnut seitsemän prosenttiyksikköä.

Tätä ennen suomalaisten EU-myönteisyys oli kasvanut viiden viime vuoden ajan.

Evan tutkimuspäällikön Ilkka Haaviston mukaan muutosta voi selittää koronakriisi.

”EU-maiden yhteistyö kangerrellut, esimerkiksi rajojen sulkemisissa ja suojavarusteiden saamisessa. Talouskriisin taakanjakoon ei näy ratkaisua. Myös talouskasvun hiipuminen ja Suomen EU-puheenjohtajuuden päättyminen saattavat heijastua asenteisiin”, Ilkka Haavisto sanoo tiedotteessa.

23 vuoden seurannan aikana myönteisyys on ollut alimpana syksyllä 2006, jolloin myönteisesti EU-jäsenyyteen suhtautui vain 35 prosenttia suomalaisista.

Suomalaisten suhtautuminen EU-jäsenyyteen on ollut lähes koko 2010-luvun ajan myönteisempää kuin 25 jäsenyysvuoden aikana keskimäärin.

Haavisto arvelee, että asenteiden kehitykseen tulevaisuudessa vaikuttanee koronakriisin jälkihoito.

Tulokset perustuvat 2060 henkilön antamiin vastauksiin Taloustutkimuksen internet-paneelissa. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 26.3.–3.4. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat