Hallitus linjasi uudesta yritystuesta: Ylärajaksi yritystä kohti tulossa 100 000–200 000 euroa - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Hallitus

Hallitus linjasi uudesta yritystuesta: Ylärajaksi yritystä kohti tulossa 100 000–200 000 euroa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: Myös Business Finland ja ely-keskukset saavat satoja miljoonia euroja lisää tukirahaa.

Julkaistu: 13.5. 16:15, Päivitetty 14.5. 11:53

Koronaepidemiasta kärsineet yritykset saavat toimialasta riippumattoman kustannustuen.

Se on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on supistunut merkittävästi koronaviruksen vuoksi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi asiasta torstaiaamuna tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa yritystä kohden tuki tulee olemaan vähintään 2 000 ja enintään 100 000–200 000 euroa. Tuen kokonaispotti jää jonkin verran alle miljardin euron.

Lintilä tarkentaa HS:lle, että uuden yritystuen osuus on tässä summasta enemmistö. Hän sanoo, että sen lisäksi Business Finlandille ja ely-keskuksille tullaan antamaan yhteensä lisää rahaa satoja miljoonia euroja.

”Ne tarvitsevat lisää rahaa, jotta ne voivat käsitellä hakijoiden jonot pois niillä kriteereillä, jotka tuelle aikaisemmin annettiin”, Lintilä sanoo.

HS:n kuulema alustava arvio on, että uuden suoran yritystuen osuus Lintilän mainitsemasta ”alle miljardista” olisi 500–600 miljoonaa euroa.

”Tarkkaa loppusummaa on mahdotonta sanoa ennen kuin tarkat kriteerit ovat lyöty kiinni”, Lintilä sanoo HS:lle.

”Uudella kustannustuella haluamme estää yritysten konkurssiaallon ja työpaikkojen menetykset. Tavoitteena on edesauttaa yritysten nopeaa toipumista koronakriisistä ja välttää lomautusten muuttuminen irtisanomisiksi. Suomessa suorien tukitoimien painopiste on ollut tähän asti kehittämistuissa. Tarvitsemme suoraa toimialariippumatonta kustannustukea yritysten toiminnan varmistamiseen lyhyellä aikavälillä”, Lintilä sanoo tiedotteessa.

Lintilä sanoo HS:lle, että on vaikea sanoa tarkkaan, milloin ensimmäiset suorat tukirahat ovat yritysten tileillä.

”Hallituksen esitys tulee toukokuun viimeisellä viikolla. Jos pian sen jälkeen haku aukeaa, veikkaisin työarviona, että on kesäkuun puoliväli, kun ensimmäiset tuet maksetaan.”

Lintilä sanoo, ettei hän lyö lukkoon mitään takarajaa, milloin tuen tarkat kriteerit ovat valmiit.

”Tällä ei ole akuuttia kiirettä, koska tekninen valmistelu Valtiokonttorilla tulee joka tapauksessa kestämään. He ovat jo tekniikkaa valmistelleet, mutta tarvitsivat varmistuksen, että tälle tielle lähdettiin.”

Lintilän mukaan hallitus varautuu siihen, että koronapandemia jatkuu vielä syksylläkin. Tuesta halutaan sellainen, että se voidaan tarvittaessa ottaa uudelleen käyttöön.

Uudessa yritystuessa monta asiaa on yhä auki.

”Hintalappu riippuu siitä, mikä määritellään alimmaksi liikevaihdon tipahtamisprosentiksi ja mikä on omavastuuosuus. Eli minkä osuuden kiinteistä kustannuksista tuki korvaa”, Lintilä sanoo.

Sen lisäksi pitää määritellä vertailuajankohta.

Lähtökohta on, että tukea verrataan viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, mutta esimerkiksi tapahtumajärjestäjien kohdalla huhtikuu tai toukokuu eivät kuvasta, mikä koronaviruksen vaikutus yhtiöön on ollut.

”Toimialakohtaista tarkastelua ei kuitenkaan tule. Se olisi loputon suo.”

Tuki kasvaisi sen mukaan, kuinka paljon liikevaihto on pienentynyt. Eniten saisivat ne, joilla liikevaihto on romahtanut sata prosenttia.

Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmä esitti tukea yrityksille, joiden liikevaihto on supistunut edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta 30 prosenttia.

HS:n tietojen mukaan hallituksessa on välillä puhuttu myös 25 prosentin rajasta. Mitä alempi liikevaihdon supistumista kuvaava prosentti on, sitä enemmän tukea tarvitaan.

Jos tuen prosentti on alhainen eikä tukisummaa nosteta, yksittäisen yrityksen saama osuus jää pienemmäksi kuin jos prosentti olisi suurempi.

Hallitus saa valtiovarainministeriöltä torstaina lisää tietoa, jonka perusteella kriteerit viimeistellään.

Lintilän mukaan Vihriälän työryhmä lähti siitä, että tukea jaetaan harvemmille mutta enemmän.

Lintilä ei sano, onko Vihriälän työryhmän linja myös hallituksen linja.

Hallitus kertoi torstaina, että yritysten on haettava tukea sähköisesti Valtiokonttorista. Valtiokonttori tiedottaa tarkemmasta hakumenettelystä mahdollisimman pian.

Tiedotteen mukaan kustannustukea voi hakea, vaikka yritys olisi jo saanut muita suoria tukia koronatilanteessa, mutta muut suorat tuet vähennetään kustannustuesta.

Ravintola-alan tuki ja kuntien myöntämä yksinyrittäjien koronatuki vähennetään täysimääräisesti ja Business Finlandin ja ely-keskusten yrityksille myöntämistä kehittämistuista otetaan huomioon 70 prosenttia.

Yritykset voivat saada uutta tukea kahdelta kuukaudelta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus neuvotteli koko keskiviikkoillan yritystuesta ja kesäkuun alussa uudelleen avattavien ravintoloiden säännöistä.

Vaikka yritystuesta saatiin linjaus, ravintoloiden sääntöjen osalta hallitus antoi vain evästyksen ja valmistelu jatkuu. Asia on tarkoitus käsitellä hallituksen neuvottelussa ensi tiistaina 19. toukokuuta.

Vielä on epäselvyyttä muun muassa siitä, miten ravintoloiden aukioloa voisi rajoittaa alueen tautitilanteen mukaan.

Yksi esillä ollut malli on, että kaikkia maan ravintoloita koskisi kesäkuun alussa samat säännöt.

Alueellisia joustoja voitaisiin tehdä, jos kahden viikon kuluttua osoittautuu, ettei ravintoloiden aukaiseminen ei ole aiheuttaneet alueella lisää tartuntoja eikä tartuntoja alueella ole muutenkaan paljon.

Hallitus on ilmoittanut, että ravintoloita saa avata rajoitetusti kesäkuun alusta.

Ravintoloiden avaamista tullaan säätelemään tartuntatautilain muutoksella.

HS:n tietojen mukaan lakiin kirjataan minimirajat, jota tiukemmin ravintoloita ei saisi rajoittaa.

Lakiin on tarkoitus kirjata, että alkoholia saisi tarjoilla kello 21:een tai kello 22:een saakka. Hallitus voi kuitenkin asetuksella säätää, että alkoholia voi tarjoilla näiden aikojen jälkeenkin.

Laissa määrättyä rajaa tiukempaa rajoitusta ravintoloille ei voisi säätää. Hallituksessa on myös neuvoteltu, voisiko eri alueilla olla erilaiset säädökset.

Lisäksi ravintoloiden asiakasmääriä aiotaan rajoittaa, mutta hallituspuolueiden alustavan sovun mukaan sitä ei aiota rajoittaa ainakaan pienemmäksi kuin puoleen nykyisestä lupiin kirjatusta asiakasmäärästä.

Myös nämä rajat saattavat muuttua jatkoneuvotteluissa.

Hallitus antanee lain valmistumisen jälkeen asetuksen, jossa se määrittelee tarkemmin, millaisilla säännöillä kesäkuun alussa lähdetään liikkeelle.

Ne voivat olla siis lakin kirjauksia väljemmät mutta eivät tiukemmat.

HS:n tietojen mukaan ravintoloihin olisi tulossa sääntö, että kaikilla asiakkailla pitää olla istumapaikka. Hallitus on tiettävästi antamassa ison roolin myös omavalvonnalle.

Ravintolat ovat olleet kiinni huhtikuun alusta lähtien.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka