Suomi höllensi rajoituksiaan, tämä kaikki muuttui torstaina - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajoitukset

Suomi höllensi rajoituksiaan, tämä kaikki muuttui torstaina

Rajoituksia on määrä purkaa lisää 1. kesäkuuta.

Opettaja Laura Mustonen vastaanotti oman luokkansa torstaiaamuna. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 14.5. 7:49, Päivitetty 14.5. 22:15

Suomi on purki torstaina useita koronavirukseen liittyviä rajoituksia. Näin koronarajoitusten leimaama arki muuttui:

Liikenne ulkomaille helpottui

Schengen-alueen sisärajoilla sallittiin työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Ulkomailta Suomeen töihin saapuvien on kuitenkin valmistauduttava todistamaan työhön liittyvät perusteet rajatarkastuksessa.

Myös laivaliikenteen lipunmyynti avattiin. Lippuja saa myydä kaikille, joilla on maahantulo-oikeus. Maahantulon edellytykset tarkistetaan satamassa.

Suomessa työskentelevä puuseppä Markus Hunt matkusti Helsingistä Tallinnaan torstaina Ms Gabriellan ensimmäisellä lähdöllä. Kuva: Sami Kero / HS

Torstain vastaisena yönä avattiin myös rautatieasema Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Kehäradalla kulkevat I- ja P-junat pysähtyvät jälleen asemalla normaalisti, tiedotti Finrailin rataliikennekeskus. Asema oli ollut suljettuna matkustajaliikenteeltä maaliskuun lopulta saakka.

Sisäministeriö muistuttaa, että kaikilla Suomen kansalaisilla on oikeus palata Suomeen ja lähteä Suomesta, mutta vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei edelleenkään suositella. Suomeen saapuvien suositellaan jäävän kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin.

Lue lisää täältä.

Oppilaat palasivat kouluihin

Peruskouluissa palattiin tänä aamuna lähiopetukseen. Samalla poistui varhaiskasvatuksessa voimassa ollut suositus siitä, että huoltajat pitävät lapsensa kotona. Varhaiskasvatuksen toimipaikat ovat pysyneet auki koko kevään poikkeusoloista huolimatta. Paikalla on kuitenkin ollut vain viidesosa lapsista.

Myös lukiot ja ammatilliset oppilaitokset voivat siirtyä lähiopetukseen, mutta etäopetuksen jatkamista suositellaan yhä.

Lue lisää täältä.

Oppilaat odottivat sisäänpääsyä Jokiniemen koulun pihalla Vantaalla torstaina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ulkoliikuntapaikat avattiin

Ulkoliikuntapaikat on avattu uudelleen. Niitä käyttävien on kuitenkin muistettava kokoontumisrajoitukset.

Yli kymmenen ihmisen kokoontumiset ovat kiellettyjä 1. kesäkuuta asti. Tuolloin raja nousee 50 ihmiseen.

Rajoituksia puretaan lisää 1. kesäkuuta

Kokoontumisrajoituksen höllentämisen lisäksi kesäkuun alussa muun muassa ravintolat, uimahallit ja museot on määrä avata. Lisäksi urheilukilpailuja saa järjestää erityisjärjestelyin.

Oikaisu 14.5. klo 9.03: Kirjoituksen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että kouluissa palattaisiin lähiopetukseen huomenna. Koulut ovat palanneet lähiopetukseen tänään torstaina.

Koronavirus|Kansainvälinen työmatkailu alkaa torstaina, rakennusalan ammattiliitot huolissaan tartuntojen leviämisestä – ”Puheet omaehtoiseen karanteeniin sitoutumisesta ovat hölynpölyä”

Koulu|Opettaja Jaana Linkola odottaa kauan kaipaamiaan lapsia, ja ensimmäinen aktiviteetti omassa luokassa on selvä

Tapahtumat|Ministeri Hanna Kosonen täsmensi HS:lle, milloin henkilömäärän rajana on 50 ja milloin 500 – Veikkausliigan toiveille kova kolaus

Rajoitusten purkaminen|Työmatkailua höllennettiin, matkustaja­määrät nousivat heti Helsingin satamassa ja Finnairilla

Rajoitusten purkaminen|Näin pieni kyläkoulu Kangasalla siirtyi lähi­opetukseen: Luokissa pulpetit etäällä toisistaan, tabletti puhdistettava aina ennen käyttöä

Rajoitusten purkaminen|Pormestari Vapaavuori: Vain kahdeksan prosenttia Helsingin koululaisista oli poissa lähiopetuksesta

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat