Jarmo Lindberg kiistää Suomen Kuvalehden tiedot vaikuttamisestaan hävittäjä­hankintaan jo komentaja-aikanaan - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Hävittäjähankinnat

Jarmo Lindberg kiistää Suomen Kuvalehden tiedot vaikuttamisestaan hävittäjä­hankintaan jo komentaja-aikanaan

”On puolustusministeriön ja HX-hankkeen tehtävä virallisesti kommentoida hävittäjähankintoja.”

Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg

Julkaistu: 14.5. 19:22

Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg kiistää HS:lle Suomen Kuvalehden torstaina julkaiseman kirjoituksen tiedot siitä, että hän olisi jo komentaja-aikoinaan pyrkinyt vaikuttamaan hävittäjähankintaan ja yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin tarjoaman F35:n kilpailutukseen ja valintaan.

Lindberg ei kuitenkaan kommentoi HS:lle tarkemmin SK:n jutun tietoja, joiden mukaan poliitikoilta on myös pyritty peittämään amerikkalaishävittäjän kalliita käyttökuluja.

”On puolustusministeriön ja HX-hankkeen tehtävä virallisesti kommentoida hävittäjähankintoja”, Lindberg sanoo HS:lle ja viittaa myös SK:lle lähettämäänsä sähköpostivastaukseen.

”Komentaja ei prosessin ulkopuolisena voi puuttua kerättyyn tietoon ja sen jakamiseen puolustushallinnossa eikä puolustushallinnon ulkopuolelle. Näin ei myöskään ole tapahtunut, joten en ole ollut aktiivisesti ja tarkoitushakuisesti säätelemässä tietoja F-35:n eduksi eikä se olisi mahdollistakaan”, Puolustusvoimien entinen komentaja vastasi SK:lle.

Lockheed Martin F-35 -hävittäjiä mediaesittelyssä Pirkkalassa tämän vuoden helmikuussa.

SK:n tiedot F-35:n suosimisesta ja kustannustietojen pimittämisestä poliitikoilta kiisti jo SK:n jutun yhteydessä myös joukko hankkeen asiantuntijoita, kuten Puolustusvoimien strategiapäällikkö Kim Jäämeri ja puolustusministeriön HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen.

Lindbergin asemasta nousi kohu huhtikuussa, kun paljastui hänen ryhtyneen konsultoimaan hävittäjävalmistaja Lockheed Martinia.

Yhtiö kuitenkin irtisanoi konsulttisopimuksensa Lindbergin ja hänen Suomalainen kenraalikonsultointi -yrityksensä kanssa sen jälkeen kun puolustusministeriö oli päivittänyt ohjeistusta, joka rajoittaa entisten valtion virkamiesten käyttöä konsultteina HX-hävittäjähankkeessa.

Puolustusministeriön selvityksen mukaan Lindberg oli rikkonut ministeriön kanssa tekemänsä karenssisopimuksen ilmoitusvelvollisuutta koskevaa ehtoa.

Lindberg on entinen hävittäjälentäjä, joka toimi Puolustusvoimien komentajana viime elokuun alkuun saakka.

HX-hanke on Suomen historian kallein asekauppa. Koneiden hankintahinnaksi on arvioitu kymmenen miljardia euroa, minkä päälle tulevat mittavat elinkaarikustannukset.

F35-hävittäjän lisäksi Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi ovat ehdolla BAE Systemsin yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, yhdysvaltalaisen Boeingin F/A-18 Super Hornet, ranskalaisen Dassault Aviationin Rafale sekä ruotsalaisen Saabin Gripen E.

Valtioneuvoston on määrä tehdä hankintapäätös uusista hävittäjistä ensi vuonna. Hornetien seuraajat on suunniteltu otettavaksi käyttöön vaiheittain vuosina 2025–2030.

Lobbaus|Puolustusministeriö: Hävittäjälobbariksi siirtynyt Puolustuvoimien ex-komentaja Jarmo Lindberg rikkoi karenssisopimusta

Asekauppa|Asejätti Lockheed Martin irtisanoi sopimuksensa ex-komentaja Lindbergin kanssa

Hävittäjähankinta|Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg siirtyi Lockheed Martinin lobbariksi – asiantuntijat pohtivat karenssiajan riittävyyttä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka