Ministeri Ohisalo: Virolle ja Ruotsille voi tulla eri raja­kohtelu tauti­tilanteesta riippuen – Suomi ei ole vielä liittymässä ”turismi­kupliin” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajat

Ministeri Ohisalo: Virolle ja Ruotsille voi tulla eri raja­kohtelu tauti­tilanteesta riippuen – Suomi ei ole vielä liittymässä ”turismi­kupliin”

Viron liikenteeseen odotetaan matkustuspiikkiä viikonloppuna. Suomen omaehtoinen karanteenisuositus on voimassa toistaiseksi.

Sisäministeri Maria Ohisalo.

Julkaistu: 15.5. 17:56

Suomen sisäministerin Maria Ohisalon (vihr) mukaan hallitus tekee päätöksiä rajojen avaamisaikatauluista seuraavien kahden viikon aikana. Tällä hetkellä nykyiset rajarajoitukset ovat voimassa 14. kesäkuuta asti.

Ohisalo osallistui perjantaina sekä Pohjoismaiden ministerikokoukseen että EU-maiden sisäministerien kokoukseen videoyhteyksien avulla.

Useat maat ovat ilmoittaneet rajojen avaamisesta niiden naapurimaiden kanssa, joiden tautitilanne on suunnilleen samanlainen. Tämä on myös komission keskiviikkona antama suositus.

Ohisalon mukaan tämä voi tarkoittaa sitä, että Viron- ja Ruotsin-rajoille voi tulla ”eri kohtelu riippuen tautitilanteesta”. Viro on sopinut Baltian matkustuskäytävästä yhdessä Liettuan ja Latvian kanssa. Päätöksiä Baltian käytävään liittymisestä ei ole tehty, Ohisalo sanoo.

Ohisalo sanoo, että terveysviranomaisten tietojen mukaan Norja, Tanska ja Islanti ovat saaneet tautitilanteensa hyvin vakaaksi, mutta Ruotsin osalta tilanne on huolestuttavampi. Siksi Ohisalon mukaan harkinnassa ei ole tällä hetkellä yhteispohjoismaisia matkustuslinjauksia.

Ensisijaiset turismikäytävämahdollisuudet ovat Pohjoismaat, Baltia ja Viro, Ohisalo sanoo.

Ohisalon mukaan ”matkustuskuplien” pohdinta on vasta alussa, mutta hän ei sulje pois neuvotteluita esimerkiksi yksittäisen EU-maan, kuten Kreikan, kanssa.

”Hallituksena meillä ei ole vielä linjausta turismikäytäviin. Emme ole käyneet keskusteluja siitä, mikä tilanne missäkin maassa on.”

Ohisalo ei halua sanojensa mukaan lähteä antamaan lupauksia, joita ei lunastaa.

”Taudin suuntaa ei tiedetä. Meidän pitää olla varovaisia ja estää taudin leviämistä. Samalla on pidettävä yhteiskuntaa auki. En uskalla luvata muuta kuin että käymme jatkuvasti keskusteluja”, Ohisalo sanoi.

Ohisalon mukaan ulkorajojen osalta päätöksiä tehdään vasta myöhemmin, ja ”keskustelu on vasta alkamassa”.

Lue myös: Näin matkailu lähtee käyntiin Euroopassa – EU:n komissio julkaisi suositukset, turvalliset kohteet voisi tarkastaa virtuaalikartasta

Ohisalon mukaan Suomi jatkaa omaehtoisen 14 päivän karanteenilinjausta kaikille Suomeen ulkopuolelta saapuville.

”Jos siirrymme muunlaiseen vaiheeseen, mietimme muunlaisia toimintatapoja. Tässä kohdassa emme ole karanteenista luopumassa”, hän sanoo.

Ohisalon mukaan pohjoismaisilla ministereillä on yhteinen ymmärrys siitä, että rajoituksia puretaan vähän kerrassaan ja epidemiaa seuraten. Eri maissa on hyvin samanlaista ajattelua esimerkiksi hybridistrategian osalta, Ohisalo sanoo.

Norja ilmoitti perjantaina, että se pitää matkustusrajoitukset voimassa 20. elokuuta asti, jolloin Norjaan ei saa mennä kuin välttämättömästä syystä. Norja aikoo ilmoittaa kesäkuun puoliväliin mennessä, tuleeko esimerkiksi pohjoismaalaisille matkustuslupa aiemmin.

Ohisalon mukaan Suomi ei ole pohtinut ihmisten testaamista rajalla koronan varalta tai esimerkiksi kuumeen mittaamista.

”Tauti saattaa itää kahden viikon ajan, ja oireetonkin ihminen saattaa tartuttaa. Tältä osin kysymykset ovat niin monella tavalla auki.”

Suomi päätti viime viikolla rajarajoitusten asteittaisesta purkamisesta Ruotsin ja Viron rajoilla. Rajoitusten aikana liikenne väheni jopa 95–99-prosenttisesti. Ohisalon mukaan Tornion rajanylityspaikalla rajan ylitti pienimmillään noin tuhat henkilöä vuorokaudessa, ja nyt määrä on noussut 9 000 henkilöön.

Tornion ja Haaparannan rajalla oli vielä toukokuun alussa hiljaista.

Viron lauttaliikenteessä matkustajamäärät ovat nousseet noin 500 ihmisestä tuhanteen, ja viikonlopuksi odotetaan matkustuspiikkiä. Suomeen voi nyt saapua työ- ja perhesuhteiden nojalla.

Turismi|Näin matkailu lähtee käyntiin Euroopassa – EU:n komissio julkaisi suositukset, turvalliset kohteet voisi tarkastaa virtuaali­kartasta

Turismi|Paras toivo päästä kesälomalla ulkomaille voi olla ”Baltian kupla”, mutta Suomen liittyminen siihen on vasta arvailua

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat