Näillä säännöillä ravintolat avataan: Anniskelua kello 22 asti, asiakkaita saa ottaa vain puolet normaalista – ulko­terasseja asiakas­määrän rajoitus ei koske - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Ravintolat

Näillä säännöillä ravintolat avataan: Anniskelua kello 22 asti, asiakkaita saa ottaa vain puolet normaalista – ulko­terasseja asiakas­määrän rajoitus ei koske

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan myös terasseilla on huolehdittava riittävistä turvaväleistä.

Julkaistu: 18.5. 14:20, Päivitetty 19.5. 14:55

Hallitus on saanut sovittua, miten ravintolat ja kahvilat voivat avata ovensa asiakkaille kesäkuun alusta alkaen.

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti asiasta tiistaina hallituksen kokouksen päätyttyä. Tässä ovat uudet säännöt, joita hallitus esittää:

  • Alkoholijuomia saa tarjota kello 9–22 ja ravintolat voivat olla auki kello 6–23.

  • Ravintolat voivat ottaa sisään noin puolet normaalista asiakasmäärästä.

  • Asiakasmäärän rajoitus ei koske terasseja ja ulkotiloja.

  • Rajoitukset koskevat koko maata, mutta niitä voidaan tarvittaessa myöhemmin lieventää alueittain.

  • Asiakkaita tai seurueita ei saa asettaa liian lähelle toisiaan. Tarkkoja metrimääriä asiakkaiden välille ei kuitenkaan säädetä.

  • Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä.

  • Asiakkaat voivat noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä, mutta buffet-pöydät eivät ole sallittuja.

  • Ravintoloiden on huolehdittava asiakkaiden koskettamien pintojen ja esineiden riittävästä puhdistamisesta.

Hallitus esittää, että aluehallintovirastot valvoisivat rajoitusten ja velvollisuuksien noudattamista. Aluehallintovirasto voisi määrätä puutteet korjattaviksi ja velvoitteita olennaisesti rikkoneen ravintolan suljettavaksi asiakkailta enintään kuukaudeksi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) vetoaa ravintola-alan vastuullisuuteen. On paljon alan omasta itsesääntelystä kiinni, miten hallitus toimii jatkossa, hän sanoo.

”Tässä koronatilanteessa kenelläkään ei ole mahdollisuutta olla vapaamatkustaja, koska vapaamatkustaminen maksaa yhteiskunnalle ja sen eri toimijoille. Yksittäisille ihmisille se voi maksaa jopa terveyden tai hengen”, Kiuru sanoi tiistaina hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru puhui (sd) hallituksen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat olleet suljettuna hallituksen määräyksellä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Kun ne kesäkuun alusta saavat avata ovensa, niitä on määrä säännellä muuttamalla tartuntatautilakia väliaikaisesti. Hallitus on antanut muutoksesta esityksen eduskunnalle, ja eduskunta käsitteli sitä tiistaina.

Laki olisi voimassa lokakuun loppuun, mutta määräykset saattavat muuttua asetuksella alkukesästä. Hallitus katsoo juhannusviikolla, miten ravintoloiden avaaminen on koronaviruksen leviämisen suhteen edennyt. Tämän jälkeen tilannetta seurataan kahden viikon välein.

Sääntöjen muutokset tehtäisiin valtioneuvoston määräaikaisilla asetuksilla, joista ensimmäisen hallitus antaa, kun eduskunta on hyväksynyt lain.

Tarvittaessa sitä muuttamalla voidaan ravintoloiden sääntelyä sekä lieventää että kiristää epidemiatilanteen kehityksen mukaan.

”Tämä ensimmäinen askel on vielä loiva, näin se on, mutta erittäin tarpeellinen. Nyt tarvitaan varovaisia ja hallittuja askelia”, Kiuru sanoi.

Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvontajärjestö Mara moitti hallituksen linjausta siitä, että asiakasmäärän rajoittaminen puoleen normaalista tarkoittaa, että toimintaa on erittäin vaikea saada kannattavaksi. Tämä johtuu siitä, että monet kulut kuten vuokrat ja energiakulut nousevat ravintolan avautuessa täysimääräisiksi.

”Puolella asiakaspaikkamäärällä ei ole mahdollista kattaa lähes täysimääräisiä kuluja”, Maran tiedotteessa sanotaan. Mara esittää, että asiakaspaikkojen enimmäismäärä nostetaan 75 prosenttiin.

Rajoitukset|Hallitus sulkee koko maan ravintolat kerralla 4. huhtikuuta lähtien kahdeksi kuukaudeksi

Hallitus|Hallitus linjasi uudesta yritystuesta: Ylärajaksi yritystä kohti tulossa 100 000–200 000 euroa

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?