Pienpanimoiden etämyynti nytkähti eteenpäin – Hallitus päättää myynnin sallimisesta lopullisesti toukokuun aikana - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Olut

Pienpanimoiden etämyynti nytkähti eteenpäin – Hallitus päättää myynnin sallimisesta lopullisesti toukokuun aikana

Jos lakia muutetaan, pienpanimot saisivat myydä ja kuljettaa alle 5,5 alkoholiprosentin alkoholijuomia koteihin.

Pienpanimoiden tuotteita saattaa voida tilata kotiin vielä tänä vuonna.

Julkaistu: 20.5. 13:42

Hallituspuolueiden puheenjohtajat päättivät keskiviikkona, että hallitus aloittaa valmistelun pienpanimoiden etämyynnin sallimiseksi.

Asiasta ilmoitti valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) keskiviikkona Twitterissä.

https://twitter.com/KatriKulmuni/status/1263043508891508736

Hallitus päättää lopullisesti asiassa etenemisestä vielä toukokuussa.

Esitystä puheenjohtajille valmistellut poliittisten avustajien työryhmä suositteli etämyynnin sallimista, mutta lain valmistelu ei ole ihan yksinkertaista Suomen alkoholilainsäädännön takia.

Jos laki toteutuisi, luvan saanut pienpanimo todennäköisesti saisi kuljettaa itse valmistamansa enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävän juoman kuluttajalle kotiovelle.

Pienpanimoliitto on vedonnut hallitukseen, jotta koronaviruksen takia kärsiville pienpanimoille sallittaisiin niiden itse tuottamien alkoholijuomien etämyynti.

Liiton mukaan Suomessa on noin 78 pienpanimoa, jotka tuottavat noin 4 500 erilaista tuotetta. Panimoissa työskentelee noin 340 henkilöä.

Lisäksi liitto on ehdottanut, että niin sanotut käsityöläispanimot saisivat myydä etänä juomia, joiden alkoholiprosentti olisi korkeintaan 12.

Pienpanimoliitto on ehdottanut, että etämyynti sallittaisiin tilapäisesti vuoden 2020 loppuun saakka.

Liitto perustelee vaatimustaan sillä, että ravintolat ovat suurelle osalla pienpanimoista tärkein yksittäinen myyntikanava.

Monien panimoiden myynti tyrehtyi sen jälkeen, kun hallitus laittoi ravintolat kiinni 4. huhtikuuta. Ravintolat saavat aukaista ovensa rajoitetusti kesäkuun alusta lähtien.

”Mikäli julkinen valta ei ryhdy kiireellisiin toimenpiteisiin parantaakseen kotimaisten pienpanimoiden toimintaedellytyksiä, vaarana on, että suurella työllä Suomeen luotu nuori toimiala kuihtuu kokonaan”, Pienpanimoliiton hallituksen puheenjohtaja Mikko Mäkelä on todennut liiton tiedotteessa.

Nykyinen alkoholilaki ei mahdollista etämyyntiä, vaan myynnin on tapahduttava myyntiluvan saaneessa panimossa.

Nykyisen lain mukaan alle 500  000 litraa vuodessa tuottavat pienpanimot saavat myydä tuotteitaan itse suoraan panimosta 12 alkoholiprosenttiin asti.

Yli 500  000 litraa mutta alle 15  000  000 litraa tuottavat panimot saavat myydä itse 5,5 alkoholiprosenttiin saakka.

Mäkelän mukaan suurin osa pienpanimoista tuottaa alle puoli miljoonaa litraa juomia vuodessa. Hän arvelee, että tämän rajan yli menee ehkä noin kymmenen panimoa, mutta tilanne saattaa vaihdella nopeastikin.

Pienpanimoiksi kutsutaan panimoita, jotka tuottavat juomia alle 15  000  000 litraa vuodessa ja käsityöläispanimoiksi alle puoli miljoonaa litraa tuottavat panimot.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka

Luetuimmat

Uusimmat