Ravintolat alkavat aueta ensi viikolla, mutta uusien rajoitusten säätämiselle tulee kiire: hallitus yritti säätää poikkeus­olojen nojalla, mutta perustuslaki­valiokunta esti - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Eduskunta

Ravintolat alkavat aueta ensi viikolla, mutta uusien rajoitusten säätämiselle tulee kiire: hallitus yritti säätää poikkeus­olojen nojalla, mutta perustuslaki­valiokunta esti

Ravintoloiden on määrä alkaa aueta erityisjärjestelyin ensi maanantaista alkaen. ”Sosiaali- ja terveysvaliokunta joutuu puristamaan aika nopeasti, jotta laki saadaan voimaan aiotussa aikataulussa”, sanoo perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok).

Ravintolat ovat lailla kiinni määrättyinä huhtikuun alusta saakka. Helsingissä sijaitseva Mummotunneli kuvattuna viime viikolla.

Julkaistu: 25.5. 16:59, Päivitetty 25.5. 21:19

Ravintoloiden on määrä alkaa avautua ensi maanantaista alkaen erityisjärjestelyin, mutta eduskunnalle tulee kiire saattaa sääntelyn mahdollistava lakimuutos ajoissa voimaan.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoo maanantaina antamassaan lausunnossa, että lakimuutosta esimerkiksi ravintoloiden asiakasmäärien ja anniskeluaikojen rajoittamisesta ei voida säätää hallituksen esittämällä tavalla.

Hallitus halusi säätää rajoitukset lokakuun loppuun saakka poikkeusolojen nojalla.

”Valtioneuvosto pyrki tekemään muutoksia perustuslain 23. pykälän poikkeusoloihin sidotulla viiden kuukauden lailla. Näin pitkää poikkeusolojen käyttöä perustuslakivaliokunta ei hyväksynyt”, kertoo valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Häkkänen (kok).

Perustuslakivaliokunta katsoo, että rajoitukset ravintoloiden toimintaan on mahdollista ja tulee säätää tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitää siis tehdä lakiesitykseen muutoksia pikaisesti. Perustuslakivaliokunnan mukaan lakiesitystä on muutettava esimerkiksi niin, että suoraan siitä käyvät täsmällisemmin ilmi ravintolayrittäjien velvollisuudet.

Sitten laki pitää hyväksyä kahdessa eduskuntakäsittelyssä, minkä jälkeen se vaatii vielä presidentin hyväksynnän.

Kaikki tämä tulisi olla tehtynä ensi maanantaihin mennessä, jotta rajoitukset ovat voimassa ravintoloiden auetessa. Jos tämä ei onnistuisi kuluvan viikon aikana, ravintolat voisivat periaatteessa avata ovensa ilman nyt aiottuja rajoituksia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Anu Vehviläinen (kesk) arvioi, että valiokunta ehtii tekemään tarvittavat muutokset ajoissa.

”Toistaiseksi näyttää siltä, että voimme saada mietinnön valmiiksi tiistaina. Tällöin eduskunta ehtisi hyväksymään lain tällä viikolla”, Vehviläinen sanoi maanantaina.

Hallitus antoi esityksensä ravintoloiden uusista rajoituksista eduskuntaan viime viikon tiistaina. Laki on siis määrä saattaa voimaan alle kahdessa viikossa.

Perustuslakivaliokunnan lausunnon mukaan esityksen aikataulu on perustuslain kannalta ”erittäin ongelmallinen huomioiden erityisesti uudistuksen valtiosääntöinen merkitys”.

”Perustuslakivaliokunta on koko kevään ajan huomauttanut hallitukselle, että kun rajoituksia pitää purkaa jossain vaiheessa, niin hallitun avaamisen lainsäädäntö tulee valmistella ajoissa. Nyt ollaan tilanteessa, jossa lainsäädäntöesitys on eduskunnassa viime tingassa. Sosiaali- ja terveysvaliokunta joutuu puristamaan aika nopeasti, jotta laki saadaan voimaan aiotussa aikataulussa”, Antti Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan perustuslakivaliokunta kirjasi lausuntoonsa myös ”erittäin voimakkaan” huomautuksen rajoitusten alueellisen tarkastelun välttämättömyydestä.

Valiokunnan lausunnon mukaan rajoituksia ei voida säätää tai pitää voimassa sellaisilla alueilla, joissa se ei ole tartuntatautitilanteen vuoksi välttämätöntä.

”Nyt valtioneuvoston pitää reaaliaikaisesti kyetä arvioimaan, täyttyykö perusoikeuksien rajoittamisen välttämättömyys eri alueilla. Kyse ei voi olla vain poliittisesta harkinnasta. Välttämättömyyden kriteeristöä tulee aidosti tarkastella alueellisesti, ei vain valtakunnallisesti”, Häkkänen sanoo.

Ravintolat|Ravintolat aukeavat asiakkaille maanantaina, mutta noutopöydät pysyvät kiellettyinä – mitä tapahtuu sushibuffeteille?

Ravintolat|Näillä säännöillä ravintolat avataan: Anniskelua kello 22 asti, asiakkaita saa ottaa vain puolet normaalista – ulko­terasseja asiakas­määrän rajoitus ei koske

Rajoitusten purku|Yksi pitää ravintolan ovet kiinni, toinen kaksinkertaistaa terassin anniskelu­alueen – Näin ravintoloitsijat tarttuvat rajoitusten purkuun Helsingissä

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Politiikka