Marin avaa Suomen vaatimuksia Saksan ja Ranskan esittämälle elpymis­rahastolle: välineen oltava tarkkarajainen ja läpinäkyvä - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Hallitus

Marin avaa Suomen vaatimuksia Saksan ja Ranskan esittämälle elpymis­rahastolle: välineen oltava tarkkarajainen ja läpinäkyvä

”Kyse ei voi olla avoimesta valtakirjasta”, pääministeri Marin sanoo.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kuvattiin maanantaina STT:n haastattelun yhteydessä virka-asunnollaan Kesärannassa Helsingissä.

Julkaistu: 26.5. 7:59

Saksan ja Ranskan ehdotus 500 miljardin euron elpymisrahastosta saa keskiviikkona tarkemman muodon, kun komissio antaa oman elvytysehdotuksensa.

Lue täältä ekonomistien näkemyksiä elpymisrahastosta.

Suomi haluaa, että uuden välineen kautta myönnettävälle tuelle asetetaan tiukkoja ehtoja, sanoo pääministeri Sanna Marin (sd). Saksan ja Ranskan ehdotuksen mukaan rahaa jaettaisiin jäsenmaille seitsenvuotisen rahoituskehyksen kautta nimenomaan tukina, ei lainoina. Merkittävää olisi se, että elpymisrahastoa rahoitettaisiin yhteisellä lainanotolla.

”Kun toimintaympäristössä tapahtuu näin merkittäviä muutoksia, on oltava valmiutta keskustella uudenlaisista ratkaisuista. Kuitenkin on tärkeää, että nämä välineet ovat tarkkarajaisia ja läpinäkyviä. Suomessa eduskunta lopulta päättää voidaanko lähteä mukaan ja minkälaisiin välineisiin”, Marin sanoi maanantaina STT:n haastattelussa.

Lue täältä lisää Marinin haastattelusta.

Hallitus ottaa hänen mukaansa tarkemmin kantaa, kun komissio on antanut esityksensä. Päätökset yhteisestä rahankäytöstä tehdään EU-maiden kesken yksimielisesti.

Marinin mukaan Suomi on puhunut lainaperusteisuuden puolesta, minkä hän kertoo tuoneensa esiin komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille heidän puhelinkeskusteluissaan. Suomi ei kuitenkaan ollut mukana tiukinta linjaa ajaneiden maiden Tanskan, Itävallan, Hollannin ja Ruotsin yhteisessä kannanotossa.

”Suomen lähtökohtana on ollut, että jokainen maa vastaa omista veloistaan ja omasta taloudestaan. Suomessa budjettivaltaa käyttää eduskunta, ja tätä on kunnioitettava kaikissa olosuhteissa. Tilanne kokonaisuudessaan on kuitenkin erittäin haastava. Koronakriisi on yllättänyt kaikki maailman ja Euroopan maat”, Marin sanoo.

Hän ei ottanut vielä maanantaina kantaa elpymisrahaston kokoon.

”On väline ja kokoluokka mikä tahansa, sille pitää asettaa myös tiukkoja ehtoja. Sen pitää edistää yhteisiä tavoitteita ja kunnioittaa niitä sääntöjä, joihin olemme yhdessä sitoutuneet. Minkäänlaisesta avoimesta valtakirjasta ei voi olla kyse.”

Yhteisiä tavoitteita ovat Marinin mukaan vihreä kasvu, digitalisaatio, kilpailukyky, teollisuuden uudistuminen ja elinvoiman vahvistaminen.

Eurooppa|Saako uusi elpymisrahasto kasvattaa Suomen vastuuta muidenkin EU-maiden veloista? Vaihtoehto voi olla vielä huonompi, arvioivat suomalaiset ekonomistit

Euroopan unioni|Professorit Vihriälä ja Leino-Sandberg ehdottavat, että EU:n elvytysrahastoon osallistuvat vain halukkaat maat

Euroopan unioni|Hallitus harkitsee, Orpo asettaa ehtoja, Halla-aho ajaisi eroa eurosta – näin hallitus ja oppositio kommentoivat 500 miljardin euron korona-avustuksia

Euroopan unioni|Presidentti Niinistö pitää kiinni talous­kurista ja vaatii paluuta euroalueen peli­sääntöihin

HS-analyysi|Ranskan ja Saksan ehdotus 500 miljardin euron elvytysrahastosta tuli viime hetkellä, mutta riittääkö se Euroopan pelastamiseen?

Hallitus|Lähiviikkoina otetaan rohkeita askelia – pääministeri Marin kertoo, miksi Suomi on siihen valmis

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?