Valtiovarainministeri Kulmuni arvostelee komission esitystä 750 miljardin euron rahoituspaketista: ”Ei tule menemään tällaisenaan läpi” - Politiikka | HS.fi
Politiikka|EU-talous

Valtiovarainministeri Kulmuni arvostelee komission esitystä 750 miljardin euron rahoituspaketista: ”Ei tule menemään tällaisenaan läpi”

Myös eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoo yllättyneensä siitä, kuinka suuri osa komission esittämästä rahoituspaketista on tukia, joita ei tarvitse maksaa takaisin.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni eduskunnan täysistunnossa tällä viikolla.

Julkaistu: 27.5. 16:46, Päivitetty 27.5. 20:43

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) arvostelee komission esitystä 750 miljardin euron rahoituspaketista koronaviruspandemian runtelemalle Euroopalle.

”Paketti ei tule tällaisenaan menemään läpi”, Kulmuni sanoo HS:lle.

Komissio ehdottaa yhteensä 750 miljardin euron rahoitusta, josta 500 miljardia euroa myönnettäisiin avustuksina ja 250 miljardia euroa lainoina. Avustukset eli suorat tuet eroavat lainoista siten, että niitä ei tarvitse maksaa takaisin.

”Suomen pitkä linja on ollut, että euroalueen vakaus on meille tärkeää, mutta jokaisen maan täytyy vastata itse talouspolitiikastaan ja sen seurauksista. Minusta avustukset ilman ehtoja eivät ole hyvä asia. Lainat, jotka kannustavat rakenteellisiin uudistuksiin ja Euroopan kilpailukyvyn parantamiseen, ovat eri asia.”

Suomen hallitus alkaa muodostaa omaa kantaansa komission esityksestä ensi viikolla. Kulmunin mukaan Suomelle on tärkeää nimenomaan rahoituksen lainapainotteisuus.

Jos avustusten osuutta rahoituspaketista vähennetään ja lainojen osuutta kasvatetaan, on paketilla Kulmunin mukaan paremmat mahdollisuudet saada poliittinen hyväksyntä.

”Mutta kyllä se vaatii vielä paljon läpikäyntiä eurooppalaisissa pöydissä.”

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) sanoi aiemmin keskiviikkona, että Suomen tai Sdp:n on vielä liian aikaista muodostaa kantaansa Euroopan komission esittämään rahoituspakettiin.

Myös Tuppurainen kiinnitti huomiota suorien tukien suureen määrään.

”Hieman yllättävää oli se, lainojen osuus jäi kolmannekseen. Suomi piti esillä sitä, että lainarahoituksen osuus olisi pitänyt olla suurempaa. Nyt täytyy hyvin tarkkaan katsoa, mihin tukina myönnettävää rahaa kohdennetaan.”

Komissio rahoittaisi paketin pääosin ottamalla markkinoilta ottamaa lainaa. Komission ottaman lainan takeena käytetään EU-budjettia, jota jäsenmaat sitoutuvat rahoittamaan tarvittaessa enemmän vuodesta 2027 lähtien.

Tuppuraisen mukaan on liian aikaista sanoa, mitä rahoituspaketti maksaa Suomelle tai mitä Suomi tulee siitä hyötymään.

”Tästä ryhdymme nyt analyysia tekemään. Mutta positiivista on se, että komissio on esityksessään lisännyt rahoitusta maaseudun kehittämiselle. Se on Suomen saantojen kannalta se kaikkein tärkein ohjelma.”

Hallituspuolue vihreät antaa tukea Euroopan komission esityksille.

”On hyvä, että komission ehdotus on mittaluokaltaan ja rakenteeltaan riittävä osaltaan auttamaan EU-maita jaloilleen ja uudistamaan talouttaan. Siksi vihreissä suhtaudutaan siihen rakentavan positiivisesti”, sanoo vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo blogikirjoituksessaan.

Ohisalon mukaan nyt on estettävä talousalueen hajoaminen, joka olisi haitaksi myös Suomelle.

Oppositiopuolue perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio katsoo, että komission esitys ajaa Suomea ja muita EU-maita ”velkavankeuteen”.

”EU-eliitti kasvattaa kontrollia jäsenmaihin härskisti koronakriisin varjolla, jotta mikään muu maa ei voi toistaa brexitin kaltaista eroamista EU-liittovaltiosta”, Tavio sanoo tiedotteessaan.

Tavion mukaan on ilmeistä, että komission esitykset eivät kokonaisuudessaan ole hyväksi Suomelle.

”EU rikkoo omia sääntöjään ja pistää muut maat maksamaan Italian ja Espanjan heikosta taloudenpidosta.”

EU-talous|Von der Leyen: 750 miljardin euron elpymisrahoitus on sijoitus EU:n tulevaisuuteen – Suomen saama osuus arviolta 3,5 miljardia euroa

HS-analyysi|Saako EU pian verottaa meitä? Tänään julkistettava esitys koronarahastosta asettaa Suomen suurten valintojen eteen

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?