Kansliapäällikkö Varhila täsmentää HS:lle kohua herättäneitä puheitaan: ministeriön kanta on, että kotimaan matkailua voi avata varovaisesti - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Matkailu

Kansliapäällikkö Varhila täsmentää HS:lle kohua herättäneitä puheitaan: ministeriön kanta on, että kotimaan matkailua voi avata varovaisesti

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi vielä aiemmin torstaina tiedotustilaisuudessa, että vapaa-ajan matkailua tulee yhä välttää kotimaassakin.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila puhui ministeriön ja THL:n koronatilannekatsauksessa torstaina.

Julkaistu: 28.5. 11:51, Päivitetty 28.5. 15:43

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ministeriön kanta on, että matkailua voidaan varovaisesti avata.

”Sekä mökkimatkustamista että muuta kotimaan matkailua. Mökkimatkailu on turvallisinta, jos ajatellaan, että ihmiset eivät kauheasti maleksisi esimerkiksi kaupoissa vaan liikkuisivat vain välttämättömimmän”, Varhila sanoo.

Varhila täsmentää näin aiemmin julkisuuteen sanomaansa suositusta välttää kotimaassakin vapaa-ajan matkailua. Lausunto ehti kirvoittaa suuttuneita kommentteja matkailuyrittäjiltä, jotka kovasti odottavat tiukkojen koronarajoitusten purkamista.

Varhilan mukaan myös muun kotimaan matkailun osalta tilanne maakunnissa on hyvä.

”Myös uusimaalaiset voivat matkailla, etenkin kun noudatetaan erityistä varovaisuutta, pidetään fyysisiä etäisyyksiä ja hoidetaan käsi- ja yskimishygieniaa. Silloin ei kovasti riskiä pitäisi olla.”

Varhila haluaa kuitenkin sanoa ”yhden varoituksen sanan”:

”Nyt samanaikaisesti avataan ravintolat. Kyllä riskit kasvavat aika melkoisesti. Ymmärrettävää silti on, että kotimaassa halutaan matkailla.”

Varhila totesi aiemmin torstaina tiedotustilaisuudessa, että kotimaassakin tulee yhä välttää vapaa-ajan matkailua.

”Toistaiseksi suositus on se, että emme myöskään kotimaassa vapaa-ajan matkaile”, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Varhila sanoo nyt, että hän joutui valtioneuvoston kanslian ohjeistuksen mukaan toteamaan hallituksen nykyisen kannan, koska hallitus ei ole sitä vielä muuttanut. Varhilan mukaan linjauksen muutosta valmistellaan nyt kiireellisesti joko hallituksen perjantaiseen tai maanantaiseen neuvotteluun.

Varhilan mukaan uusi valtioneuvoston suositus saadaan parhaassa tapauksessa voimaan perjantaina.

Vanha linjaus on kirjattu myös valtioneuvoston sivuilla oleviin suosituksiin:

Kaikkea tarpeetonta matkustamista, kuten vapaa-ajan matkustamista, on hyvä välttää edelleen myös kotimaassa.

Luontokohteissa voi retkeillä ja eräillä terveysviranomaisten ohjeistuksia noudattaen. Ulkoilla kannattaa erityisesti lähimetsissä ja vähemmän suosituissa kohteissa.

STM on teettänyt hallituksen pyynnöstä selvityksen kasvomaskien käytöstä, jotta hallitus voisi sen pohjalta linjata, annetaanko Suomessa lisäksi erillistä suositusta kasvosuojusten käytöstä.

Varhilan mukaan STM:llä alkaa olla asiasta selvä kanta, mutta hän ei halua sitä avata.

”Tämä on poliittisesti niin herkkää, että annetaan ministereiden ensin mutustella asiaa”, Varhila sanoo.

Varhilan aiempaa lausuntoa hämmästeli myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), joka kertoi HS:lle pitävänsä ”absurdina” ohjeistusta, että kotimaassa pitäisi välttää matkustamista, vaikka samalla ravintoloita avataan ja kokoontumisrajoituksia höllennetään.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.

”Olen sitä mieltä, että koti­maassa pitää pystyä matkailemaan ja mökkeilemään, ohjeistus ei ole enää ajan tasalla”, hän sanoi torstaina HS:lle.

Lintilä sanoi myös toivovansa, että työntekijät voisivat alkaa palailla työpaikoille etätöistä.

”Se on askel kohti normalisoitumista”, hän sanoi. Lintilän mukaan harkinnan on kuitenkin oltava työpaikkakohtaista.

Nyt hallitus suosittaa etätöitä ja tätä on tarkoitus arvioida uudelleen vasta kesän jälkeen.

Lintilän mukaan suositus kotimaan matkailun välttämisestä juontaa juurensa Uudenmaan sulkuun. Uusimaa eristettiin muusta maasta koronavirustartuntojen hillitsemiseksi aiemmin keväällä, mutta sulku purettiin jo huhtikuun puolivälissä.

”Onhan tilanne muuttunut aika lailla sen jälkeen ja muitakin rajoituksia on purettu”, hän sanoi.

Työ- ja elinkeinoministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö twiittasivat torstaina, että kesän kotimaan matkailua koskevat suositukset ovat parhaillaan valmistelussa ministeriöissä. Lintilä sanoi toivovansa, että päätöksiä saataisiin aikaan mahdollisimman nopeasti.

Koulujen kesälomat alkavat lauantaina.

Lintilä twiittasi jo keskiviikkona, että hän kannustaa kansalaisia kotimaan matkailuun.

Lintilän twiitti oli vastaus Yleisradion toimittajan Katri Makkosen Twitterissä esittämään keskustelunaloitukseen.

Useat keskustan kansanedustajat ilmoittivat pian STM:n tiedotustilaisuuden jälkeen Twitterissä olevansa asiassa Lintilän linjoilla.

Torstaina koronatilanteesta tiedotti myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus). Husin ylilääkäri Asko Järvinen kertoi pitävänsä ”kohtalaisen pienenä” riskiä siitä, että koronaepidemia pahenisi kotimaan matkailun myötä.

STM:n suositus välttää yhä matkailua kotimaassa on matkailu- ja ravintola-alan mukaan hämmentävä.

”Hämmästyttävä kannanotto”, sanoo Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan matkailu kotimaassa on turvallista. Hän toivoo suomalaisten lähtevän kesällä liikkeelle.

Koronavirus|HS:n seuranta epidemian vaikutuksista Suomessa ja maailmalla

HS-analyysi|Suomalais­matkailijat vievät ulkomaille viisi miljardia euroa vuodessa – Entä jos se käytettäisiinkin kotimaassa?

Matkailu|Matkailu­järjestö hämmästelee STM:n lausuntoa vapaa-ajan matkailusta – kotimaisista asiakkaista odotetaan pelastajaa eri puolilla Suomea

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?