Viroon saa matkata vapaasti, mutta Suomeen tullessa suositellaan edelleen karanteenia - Politiikka | HS.fi
Politiikka|Rajoitukset

Viroon saa matkata vapaasti, mutta Suomeen tullessa suositellaan edelleen karanteenia

Suomen hallituksen suositus on se, että kaikkien ulkomailla käyneiden pitäisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Velvoittavan karanteenin voi määrätä vain lääkäri.

Tallinkin laivalla Tallinnaan matkustavia matkustajia Länsiterminaalissa Helsingissä 15. toukokuuta 2020.

Julkaistu: 29.5. 9:40

Viro sallii jälleen suomalaisten saapumisen maahan ilman karanteenia kesäkuun alusta lähtien. Linjaus kävi ilmi torstaina, kun maan ulkoministeri Urmas Reinsalu kommentoi asiaa Viron yleisradiolle ERR:lle.

Suomen ulkoministeriön matkustusohje on edelleen se, että kaikkiin maihin pitää välttää tarpeetonta matkustamista. Viron puolesta suomalaiset voivat kuitenkin nyt lähteä vaikka viikonloppumatkalle Tallinnaan.

Suomen kansalaisilla on aina oikeus lähteä ja palata kotimaahan.

Vaikka Viron puolella saa liikkua vapaasti, Suomen hallituksen linja on kuitenkin edelleen se, että ulkomailla käynnin jälkeen suositetaan jäämään omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin. Suomen linja perustuu THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksiin.

Suomesta on jo aikaisemminkin päässyt jälleen Viroon muun muassa työntekoon tai muihin välttämättömiin syihin liittyen.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä muistuttaa, että omaehtoinen karanteeni on vain suositus. Se ei perustu lakiin eikä sen rikkomisesta voi saada sakkoja tai muuta rangaistusta.

”Periaate on, että omaehtoisen karanteenin aikana saa käydä töissä, mutta pitäisi välttää lähikontakteja”, Pimiä sanoo.

Lue lisää: Suomeen lomalle tuleville ulkosuomalaisille suositellaan karanteenia, mutta käytännössä sitä ei valvota

Suomessa tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön varsinaiseen, velvoittavaan karanteeniin tartuntatautilakiin perustuen vain, jos kyseessä on koronavirustartunta tai sellaiselle altistuminen.

Tuoreita rajalinjauksia käsitellään hallituksessa ensi viikolla ja samalla käydään keskustelua karanteenikäytännöistä.

Viron rajoituksen lieventäminen koskee kansalaisia 16:sta Schengen-alueen maasta, Suomen ohella muun muassa Itävallasta, Ranskasta, Saksasta ja Norjasta. Muun muassa Ruotsista, Belgiasta, Italiasta ja Espanjasta tulevia rajoituksen poistuminen ei koske.

Matkustaminen|Suomeen lomalle tuleville ulkosuomalaisille suositellaan karanteenia, mutta käytännössä sitä ei valvota: ”Oletamme, että ihmiset ovat lukutaitoisia”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?